Deklarāciju iesniegšanas dēļ apgrūtināta e-paraksta izmantošana un piekļuve e-veselībai

TVNET/LETA
Papildināts 13:55, 1. marts, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saistībā ar lielo iedzīvotāju interesi nakts laikā un arī darbdienai sākoties, VID EDS var neizdoties pieslēgties ar "Latvija.lv" autentifikācijas līdzekļiem, tostarp "eParaksts" un "eParaksts mobile". Tāpēc VID aicina iedzīvotājus autentifikācijai pagaidām izmantot EDS lietotājvārdu un paroli. "Cert.lv" rīcībā esošā informācija liecina, ka novērotie resursu darbības traucējumi nav saistīti ar ārēju ietekmi un lietotāju dati nav apdraudēti.

Dienestā arī norādīja, ka VID Elektroniskās deklarēšanas sistēma (EDS) lielo slodzi šonakt ir izturējusi un darbojas bez traucējumiem. Savukārt interneta lietotāji sūdzas, ka šodien ir apgrūtināta piekļuve arī citiem elektroniskajiem pakalpojumiem, piemēram, e-veselībai.

Mēģinot pieslēgties e-veselībai, parādās paziņojums, kurā brīdināts par autentifikācijas traucējumiem.

Foto: Ekrānuzņēmums

Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārstāvji informēja, ka "Cert.lv" rīcībā esošā informācija liecina, ka novērotie resursu darbības traucējumi nav saistīti ar ārēju ietekmi un lietotāju dati nav apdraudēti.

Ja būs indikācijas par apzinātu ārēju iejaukšanos, "Cert.lv" nekavējoties sniegs atbalstu, taču pagaidām šādu indikāciju nav.

Savukārt Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) pārstāvji informēja, ka piektdienas rītā novēroti traucējumi vienotajā pieteikšanās modulī, ietekmējot mājaslapu ar domēnvārdu "gov.lv" darbību.

Institūcijā norāda, ka

piektdienas rītā ir novēroti traucējumi vienotajā pieteikšanās modulī, kas skar arī portāla "Latvija.gov.lv" darbību.

Plašāku informāciju VRAA varēs sniegt nedaudz vēlāk, kad VRAA speciālisti būs noskaidrojuši problēmas cēloņus.

Valsts izveidoto vienotās pieteikšanās moduli lietotāju identificēšanai lieto "Latvija.lv" un citi valsts portāli.

Jau vēstīts, ka no piektdienas iedzīvotāji var sākt iesniegt gada ienākumu deklarācijas par 2023.gadu, lai atgūtu nodokļu pārmaksu.

Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka jau līdz ar pusnakti iedzīvotāji lielā skaitā metas pirmajā dienā iesniegt deklarācijas, šādi nereti izraisot VID IT sistēmu pārslodzi un darbības pārtraukumus.

VID uzsver, ka ar ienākumu deklarāciju iesniegšanu nav jāsteidzas. Brīvprātīgi, attaisnoto izdevumu atgūšanai, deklarāciju iespējams iesniegt trīs gadu garumā. Savukārt iedzīvotājiem, kuriem deklarācija jāiesniedz obligāti, tas jāizdara līdz 1.jūnijam vai, ja kopējie ienākumi pērn bijuši lielāki par 78 100 eiro, līdz 1.jūlijam.

Iedzīvotāji, kuriem nepieciešama palīdzība deklarācijas aizpildīšanā, ir aicināti doties uz jebkuru no vairāk nekā 170 Valsts un pašvaldību vienotajiem klientu apkalpošanas centriem visā Latvijā.

Pēc iepriekšēja pieraksta, zvanot pa tālruni 67120005, atbalstu klātienē var saņemt arī astoņos VID klientu apkalpošanas centros. Ierodoties klātienē, līdzi jābūt personu apliecinošam dokumentam (pase vai ID karte) un, ja cilvēks izmanto internetbanku, tās lietotājvārdam un parolei, lai varētu pieslēgties VID EDS.

Tāpat telefonisku konsultāciju iespējams saņemt, zvanot uz VID konsultatīvo tālruni 67120000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu