Saistībā ar kukuļošanu Lietuvas armijas iepirkumā no Latvijā reģistrēta uzņēmuma piedzīs 120 000 eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijas tiesa nolēmusi piedzīt 120 000 eiro no Latvijā reģistrēta uzņēmuma saistībā ar kukuļošanu Lietuvas armijas iepirkumā, informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

2019.gada nogalē fiziska persona Lietuvā tika saukta pie kriminālatbildības par 90 000 eiro kukuļa piedāvājuma izteikšanu Lietuvas Bruņoto spēku Kara gaisa spēku komandierim. Noziedzīgā nodarījuma mērķis bija panākt fiziskās personas neoficiāli pārstāvētā uzņēmuma uzvaru publiskajā iepirkumā par lidaparātu nomu. Informācija saturēja norādi, ka fiziskā persona noziedzīgo nodarījumu veica Latvijā reģistrētā uzņēmuma interesēs.

Lai ar kriminālprocesuālām metodēm pārbaudītu šo informāciju, KNAB 2021.gada 29.jūnijā sāka kriminālprocesu, kā arī izmeklēšanas laikā pieņēma lēmumu sākt piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas procesu pret juridisko personu.

Pēc pietiekamu pierādījumu iegūšanas, ka kukulis piedāvāts Lietuvas valsts amatpersonai Latvijā reģistrētās juridiskās personas interesēs, KNAB 2022.gada 19.aprīlī kriminālprocesu nodeva Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai, rosinot turpināt piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanas procesu.

Prokuratūra, saskatot pamatu piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanai juridiskajai personai, šī paša gada 29.aprīlī pieņēma lēmumu par procesa par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai nodošanu Ekonomisko lietu tiesai.

Ekonomisko lietu tiesa atzina, ka fiziskā persona kukuļa piedāvājumu izteica juridiskās personas interesēs un piemēroja uzņēmumam piespiedu ietekmēšanas līdzekli - naudas piedziņu 120 000 eiro. Šī gada 20.februārī Latvijas Augstākās tiesas Senāts atteicās ierosināt kasācijas tiesvedību, tādējādi stājoties spēkā pirmās instances tiesas spriedumam.

KNAB priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājumos Ineta Cīrule paziņojumā medijiem norādījusi, ka ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošana jau vairākus gadus ir viena no KNAB prioritātēm. To apstiprina statistika - līdz šim KNAB sekmīgi izmeklējis piecas pārrobežu korupcijas lietas, no kurām divās stājušies spēkā notiesājoši spriedumi.

Prokuratūra līdz šim ir stingri iestājusies par juridiskās personas atbildības nenovēršamību, ja noziedzīgs nodarījums izdarīts juridiskās personas interesēs, šīs personas labā vai tās nepienācīgas pārraudzības vai kontroles rezultātā, tostarp tad, kad konstatēta ārvalsts amatpersonas kukuļošana. Šo uzņemto kursu prokuratūra plāno ieturēt arī turpmāk, uzraugot pirmstiesas izmeklēšanu, virzot kriminālvajāšanu un uzturot apsūdzību tiesā," norādījis Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras virsprokurors Jānis Omuls.

KNAB norādījis, ka starptautiskās tiesību normas paredz saukt pie atbildības fiziskās personas par kukuļošanu tajā valstī, kurā izdarīts konkrētais noziedzīgais nodarījums. Ja kukuļošana veikta juridiskās personas interesēs, tad konkrētais uzņēmums saucams pie atbildības valstī, kurā tas reģistrēts.

Jau ziņots, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtie pierādījumi liecina, ka fiziskā persona Latvijā reģistrēta uzņēmuma interesēs piedāvāja Lietuvas valsts amatpersonai kukuli 90 000 eiro apmērā, lai panāktu fiziskās personas neoficiāli pārstāvētā uzņēmuma dalību un uzvaru publiskā iepirkuma konkursā, kas saistīts ar lidaparātu nomu.

Fiziskā persona par īstenoto noziedzīgo nodarījumu saukta pie kriminālatbildības Lietuvā.

Minētā izmeklēšana saistīta ar jau 2018.gada novembrī Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienesta (STT) paziņoto, ka dienests veicis pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamu mēģinājumu uzpirkt Lietuvas Bruņoto spēku virsnieku ar nolūku panākt, lai kādam Latvijas uzņēmumam tiktu radīti īpaši apstākļi un šis uzņēmums varētu uzvarēt Lietuvas Bruņoto spēku starptautiskajā iepirkuma konkursā.

STT 2018.gada novembrī paziņoja, ka pirmstiesas izmeklēšanā sākta pēc tam, kad no Otrā operatīvo dienestu departamenta saņemta informācija, ka kāda privāta uzņēmuma vadītājs mēģinājis uzpirkt Lietuvas Bruņoto spēku pārstāvi un piedāvājis viņam vairāk nekā 90 000 eiro kukuli par to, lai kādai Latvijas kompānijai tiktu radīti īpaši apstākļi un tā varētu piedalīties iepirkumu konkursā un tajā uzvarēt.

Uzņēmuma vadītājs tika turēts aizdomās par uzpirkšanu. Pēc izmeklēšanas datiem, aizdomās turamais ar savām nelikumīgajām darbībām varēja mēģināt panākt priekšrocības kādam Latvijas uzņēmumam.

Ziņu aģentūra BNS, atsaucoties uz tās rīcībā nonākušu neoficiālu informāciju, iepriekš vēstīja, ka par mēģinājumu uzpirkt Lietuvas Bruņoto spēku virsnieku Latvijas uzņēmuma interesēs tiek turēts aizdomās privātuzņēmējs, bijušais ilggadējais Šauļu lidostas direktors Roms Mikšis, bet iepirkums, kura dēļ dots kukulis, varētu būt saistīts ar Latvijā reģistrēto uzņēmumu SIA "Wings 4 Sky Group".

Aģentūra norādīja, ka šī kompānija 2015.gadā nonākusi Latvijas drošības dienestu redzeslokā. Neraugoties uz to, Lietuvas Bruņotie spēki 2016.gadā parakstījuši ar SIA "Wings 4 Sky Group" līgumu par mācību lidmašīnu nomas pakalpojumu pirkšanu.

2019.gada 22.oktobrī SST paziņoja, ka Šauļu apgabaltiesa Mikšim par Lietuvas Bruņoto spēku virsnieka uzpirkšanas mēģinājumu piespriedusi 60 000 eiro naudassodu. Uzņēmējs savu vainu pilnībā atzinis.

Lietuvas Bruņotie spēki 2016.gada martā uz trim gadiem noslēdza ar "Wings 4 Sky Group", kuras nosaukums agrāk bija "K.S. AVIA", gandrīz 3,4 miljonus eiro vērtu līgumu par trīs reaktīvo mācību lidmašīnu L-39 "Albatros" nomu.

Beidzoties iepirkuma konkursam, viena no pretendentēm - Igaunijas kompānija "Mada Air" - iepirkuma procedūru apstrīdēja tiesā, taču tās prasība tika noraidīta.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka patiesie labuma guvēji patlaban ir Artjoms Soloduha un Sergejs Ščukins. 2022.gadā uzņēmums apgrozīja 1 875 862 eiro un strādāja ar 334 164 eiro peļņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu