Audio Kremļa propaganda publicē audio ierakstu, kurā Bundesvēra virsnieki spriež par “Taurus” raķešu piegādēm Ukrainai (23)

TVNET
Papildināts 12:29, 3. marts, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Maskavas Kremļa propagandas mediji piektdienas, 1.marta pēcpusdienā publicējuši fragmentu ar noklausītām četru augsta ranga Vācijas Bundesvēra gaisa spēku virsnieku sarunām, kurās apspriesta spārnoto raķešu “Taurus” izmantošana Ukrainā, to skaitā Krimas tilta iznīcināšanā, kā arī runāts, kādu tehnisko atbalstu Bundesvērs varētu sniegt šo raķešu piegādei Ukrainai pēc kanclera Olafa Šolca pozitīva lēmuma. Lai gan ieraksta autentiskums vēl nav apstiprināts, televīzijas kanāls ZDF ziņo, ka šāda saruna patiešām notikusi un ieraksts, visticamāk, nav viltojums.

Krievijas propagandas mediji apgalvo, ka ierakstītā saruna, kas ilga aptuveni 38 minūtes, notika 2024.gada 19.februārī. Sarunā piedalījušies Vācijas Bundesvēra Gaisa spēku priekšnieks Ingo Gerharcs, brigādes ģenerālis Frenks Grēfe un vēl divi virsnieki. Saruna, visticamāk, notiek, gatavojoties federālās valdības brīfingam.

Vācu tabloīds “Bild” raksta, ka nopludinātais ieraksts satur skandalozu materiālu, jo sarunā virsnieki pauž viedokli, ka kopā ar raķetēm uz Ukrainu nav obligāti jāsūta arī vācu karavīri, kā to vairākkārt norādījis kanclers Olafs Šolcs.

Virsnieki apspriež Ukrainas pilotu apmācību un citas tehniskas detaļas, piemēram, nesējsistēmas. Tiek runāts arī par dažādiem mērķiem, kuriem ukraiņi varētu uzbrukt ar “Taurus” raķetēm – to skaitā arī Kerčas (vai Krimas) tiltam, kas ir svarīgs piegādes ceļš Krievijas okupētajai Krimai.

Tiek apspriesti arī scenāriji, kā Vācijas armija varētu palīdzēt ukraiņu pilotu apmācībā un ar ieroču sistēmas programmēšanu un kā izmantot “Taurus” raķetes pat bez konkrētas mērķu datu pārraides no Bundesvēra. No sarunas ieraksta skaidri noprotams, ka pašlaik nav zaļās gaismas raķešu piegādei politiskā līmenī.

Diskusijas laikā dalībnieki atklāj arī militāri sensitīvu informāciju, kas, iespējams, Krievijas militārajiem plānotājiem ļaus nonākt pie svarīgām atziņām. Viens no dalībniekiem par reālu uzskata maksimāli 100 spārnoto raķešu piegādi no Bundesvēra krājumiem. Tiek runāts par 50 “Taurus” piegādi Ukrainai pirmajā daļā un vēl 50 otrajā.

Turklāt viens no sarunas dalībniekiem saka: “Es zinu no saviem britu un franču kolēģiem, ka viņi ir tikpat labi kā “Vinčesters” ar savām “Storm Shadow” un “Scalp”.” Acīmredzot ir domāts, ka Ukrainas saņemto un “Taurus” raķetēm nedaudz līdzīgo “Storm Shadow” un “Scalp” krājumi ir izsmelti. Tāpat tiek minēts, ka Vācija līdz šim Kijivai piegādājusi trīs no divpadsmit tai pieejamajiem pretgaisa aizsardzības sistēmas “Patriot” radariem.

Sarunas gaitā tiek atzīmēts, ka Ukrainā “uz vietas” “Storm Shadow” dēļ atrodas britu militārpersonas, turklāt Ukrainā “daudz cilvēku ar amerikāņu akcentiem staigā civilā apģērbā”.

Viens no virsniekiem Krimas tiltu raksturojis kā lielu “lidlauku”, un tā iznīcināšanai būtu nepieciešamas 10 vai 20 “Taurus” raķetes. Tiek kritizēts, ka Bundesvēra Stratēģiskās izlūkošanas pavēlniecībai (KSA) “nav skaidra priekšstata par situāciju” ar Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmām uz tilta.

Pagaidām nav skaidrs, kādā veidā šī saruna varētu būt noklausīta, taču zināms, ka viens no četriem virsniekiem tajā piedalās, uzturoties viesnīcā Singapūrā. Kaut arī tās ir tikai spekulācijas, “Bild” pieļauj iespēju, ka noklausīšanās iekārtas varēja atrasties viņa viesnīcas numuriņā, viņa tālrunis, vai dators varēja būt uzlauzts, vai arī šis virsnieks izmantojis neaizsargātu viesnīcas WiFi tīklu. Virtuālajai sapulcei netika izmantota pret noklausīšanos droša līnija, bet gan WebEx platforma.

Pēc izdevuma “Der Spiegel” vēstītā, sākotnējā iekšējā analīzē tiek pieņemts, ka sarunas ieraksts ir autentisks. Attiecīgi pēc sākotnējā novērtējuma mākslīga intelekta atbalstīts viltojums ir lielā mērā izslēgts. Tomēr ieraksta autentiskums vēl nav oficiāli apstiprināts. Militārais pretizlūkošanas dienests MAD sāka izmeklēšanu uzreiz pēc lietas publicēšanas. Pastāv bažas, ka Krievijas dienesti varētu būt pārtvēruši arī citas līdzīgas sarunas.

“Ļoti nopietna lieta” - Šolcs sola tikt skaidrībā ar “Taurus” sarunu noplūdi

Vācijas kancleru Olafu Šolcu noklausīto Bundesvēra virsnieku sarunu skandāls sasniedza laikā, kad viņš uzturas vizītē Vatikānā. Atbildot uz Vācijas Preses aģentūras (DPA) jautājumu par iespējamo kaitējumu ārpolitikai, viņš sacīja: “Tāpēc tas tagad tiek ļoti rūpīgi, ļoti intensīvi un ļoti ātri noskaidrots. Tas arī ir nepieciešams.”

Vācijas Aizsardzības ministrija pašlaik pārbauda, ​​vai sakari ir pārtverti gaisa spēku iekšienē. “Federālais Militārās pretizlūkošanas dienesta birojs (BAMAD) ir sācis visus nepieciešamos pasākumus,” piektdienas vakarā sacīja ministrijas pārstāve. “Mēs nevaram neko teikt par acīmredzami pārtvertās saziņas saturu.”

Ar sarunu nopludināšanu Krievija vēlas novērst “Taurus” piegādi Ukrainai

Vācijas Kristīgo demokrātu (CDU) aizsardzības eksperts Roderihs Kīzveters intervijā portālam ntv.de sacīja: “Spiegošana ir daļa no Krievijas hibrīdkara instrumentu kopuma, tāpēc nekādā ziņā nav pārsteidzoši, ka šāda saruna tika pārtverta. Tāpat nepārsteidz, ka ieraksts kļuva publiski pieejams. Jāpieņem, ka krieviem ir vairāk šāda veida materiālu.”

Uz jautājumu, vai publikācijas mērķis bija novērst uzmanību no Alekseja Navaļnija bērēm, Kīzveters atbildēja: “Tas ir iespējams, bet es domāju, ka daudz ticamāks ir cits izskaidrojums. Ar informācijas noplūdi Krievija vēlas neļaut Vācijai beidzot piešķirt Ukrainai spārnotās raķetes “Taurus”, kas tai tik steidzami ir vajadzīgas”.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu