Valdība ar papildus 2,9 miljoniem eiro atbalstīs ārvalstu filmu uzņemšanu Latvijā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Laukumā pie Brīvības pieminekļa norisinās daudzsērijas spēlfilmas "Padomju džinsi" filmēšana.
Laukumā pie Brīvības pieminekļa norisinās daudzsērijas spēlfilmas "Padomju džinsi" filmēšana. Foto: Paula Čurkste/LETA

Valdība plāno atbalstīt papildu finansējuma piešķiršanu 2,9 miljonu eiro apmērā ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā, izriet no Ekonomikas ministrija (EM) sagatavotā rīkojuma projekta anotācijas, kas pieejama Tiesību aktu portālā.

Ar mērķi piesaistīt ārvalstu finansējumu filmu nozarei un citām nozarēm, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) administrē un konkursa kārtībā sadala valsts budžeta līdzfinansējumu ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā. LIAA pieņem lēmumu par līdzfinansējuma piešķiršanu un līguma noslēgšanu vai par projekta iesnieguma iekļaušanu projektu iesniegumu rezerves sarakstā, vai par atteikumu noslēgt līdzfinansējuma līgumu.

Tiesības noslēgt līdzfinansējuma līgumu piešķir to projekta iesniegumu īstenošanai, kuri ieguvuši augstāku vērtējumu. Projekta iesniegumi, kas tiek atbalstīti, bet kuri nepietiekama projekta iesniegumu konkursam paredzētā līdzfinansējuma dēļ nesaņem finansējumu, tiek iekļauti projektu iesniegumu rezerves sarakstā, sarindojot projekta iesniegumus prioritārā secībā atbilstoši iegūtajam punktu skaitam.

Rezerves saraksts tiek veidots ar mērķi atbalstīt kvalitatīvus projektus, kuru īstenošanai valsts budžetā paredzētie budžeta līdzekļi ir nepietiekami. EM sadarbojoties ar LIAA sagatavojusi rīkojuma projektu, ar kuru Ministru kabinets tiek lūgts atbalstīt apropriācijas palielinājumu 2024.gadā nepieciešamajam līdzfinansējumam ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā.

2024.gada valsts budžeta līdzfinansējuma konkursa ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā sestā kārta tika izsludināta laikā no 2023.gada 13.novembra līdz 2023.gada 13.decembrim. Šogad pieejamais valsts budžeta līdzfinansējums ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā ir 721 700 eiro, ņemot vērā 2023.gadā noslēgto līdzfinansējuma līgumu par vienas filmas uzņemšanu 2023. un 2024.gadā.

Sestajā atlases kārtā tika iesniegti septiņi projektu iesniegumi, no kuriem ar līdzfinansējuma saņēmēju SIA "Cinevilla Films" tika noslēgts līgums par filmas projekta īstenošanas līdzfinansējumu 639 500 eiro apmērā, savukārt seši projekti tiek iekļauti rezerves sarakstā.

Sešiem rezerves sarakstā iekļautajiem projektu iesniegumiem kopējais nepieciešamais valsts budžeta līdzfinansējums ir 3 066 798 eiro. Vienlaikus, LIAA pieejamais līdzfinansējuma rezerves sarakstā iekļautajiem projektu iesniegumiem ir 82 200 eiro, tādējādi papildus nepieciešamais finansējums ārvalstu filmu uzņemšanai 2024.gada sestajā kārtā ir 2,9 miljoni eiro.

Sestajā kārtā apstiprinātie septiņi projekti pilnībā vai daļēji tiks īstenoti Latvijā. Plānots, ka šo septiņu filmu projekti 2024.gadā Latvijai piesaistīs investīcijas 16 miljonu eiro apmērā. Plānotais Latvijas valsts līdzfinansējums ir 3,7 eiro apmērā, no kuriem nodokļu nomaksas veidā valsts budžetā plānots iegūt 4 miljonus eiro.

Ar Latvijas līdzfinansējumu sestajā atlases kārtā savu projektu īstenos SIA "White Picture" un "SBS Productions", kas uzņems filmu "Divi prokurori", SIA "White Picture" un "Slot Machine S.A.R.L", kas filmēs kinolenti "Dāņu sieviete", SIA "Film Angels Studio", "Network Movie Film", "Fernsehproduktion GmbH" un "Studio Zentral" iecerējuši uzņemt filmu "Abrakadabra".

Tāpat finansējums vajadzīgs SIA "Bergmane Producton" un "360 Media OÜ", kas filmēs kinolenti "Detektīvs Foks", SIA "Amber Land Film" un "Filmivabrik OÜ", kas uzņems filmu "Mūsu Ērika", SIA "Mima Films" un "Argonauts Productions S.A.", kas filmēs kinolenti "Plaisa".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu