Meksikas protestētāji ar pikapu ielaužas prezidenta rezidencē

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Meksikas studentu protesta dalībnieki trešdien ar pikapu ielauzās prezidenta rezidencē, izgāžot tās koka durvis.

Demonstranti Mehiko pilsētā šādi iekļuva Nacionālajā pilī, kur valsts prezidents dzīvo un rīko ikdienas preses konferences, bet viņus padzina apsardze. Tā ir vēsturiska celtne no 18.gadsimta, kas uzcelta bijušās acteku imperatoru pils vietā.

Demonstrācija tika sarīkota, lai protestētu pret 43 studentu nolaupīšanu un slepkavību 2014.gadā.

Prezidents Andress Manuels Lopess Obradors nosauca šo demonstrāciju par provokāciju, kā arī apgalvoja, ka protestētājiem bijuši veseri un lodlampas.

"Tā ir kustība pret mums. Plāns ir provocēt," sacīja prezidents.

Prezidents arī mēģināja mazināt šī protesta nopietnību, sakot, ka "durvis tiks salabotas, tas nav nekas".

Pret studentu masveidīgo nolaupīšanu un slepkavībām jau gadiem ir protestējušas upuru ģimenes un studenti. Šī ir viena no Meksikas bēdīgi slavenākajām cilvēktiesību lietām.

Tā kā Lopesa Obradora prezidentūras termiņš nākamgad beigsies, upuru ģimenes rēķinās ar to, ka vēl vienu gadu nebūs zināms, kas ar viņiem noticis. Tās bažījas, ka nākamā valdība atkal sāks izmeklēšanu no nulles.

2014.gada 26.septembrī pašvaldības policija Gerrero štata Igvalas pilsētā uzbruka studentu grupai un nodeva viņus vietējai narkotirgoņu bandai, kas studentus nogalināja un sadedzināja viņu līķus. Kopš šī uzbrukuma ir identificētas tikai trīs upuru mirstīgās atliekas.

Pēc sākotnējā mēģinājuma noklusēt notikušo valdības Patiesības komisija pērn secināja, ka vietējās, štata un federālās varas iestādes sadarbojušās ar bandu, lai noslepkavotu studentus, un nosauca to par "valsts noziegumu".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu