Ierosināta trešā lieta pret Lietuvu par iespējamu CIP slepeno cietumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas Ārlietu ministrija.
Lietuvas Ārlietu ministrija. Foto: Sergio Delle Vedove/shutterstock

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) saņēmusi trešo lietu par iespējamu nelikumīgu personas turēšanu slepenā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietumā Lietuvā, piektdien paziņojusi Lietuvas valdība.

ECT ir informējusi Lietuvas valdību, ka izskatīšanai ir saņemta Saūda Arābijas pilsoņa Abdalrahima Huseina al Naširi sūdzība par spīdzināšanu, brīvības ierobežošanu un privātās un ģimenes dzīves ierobežošanu CIP aizturēšanas un nopratināšanas programmā saistībā ar cīņu pret terorismu.

Viņš prasībā arī sūdzas, ka "Lietuva ir ļāvusi viņu pārvietot uz citām jurisdikcijām, pakļaujot viņu turpmākai kaitnieciskai aizturēšanai un sliktiem apstākļiem, klaji negodīgai prāvai un iespējamam nāvessodam". Naširi arī vaino Lietuvu par nespēju veikt ātru un detalizētu izmeklēšanu par viņa paustajām aizdomām.

Tiesa lūgusi Lietuvai iesniegt savus apsvērumus par lietas pieņemamību un būtību.

Kā informēja ECT, prasības iesniedzējs pašlaik atrodas Gvantanamo līča cietumā un Saūda Arābijas pilsonim draud nāvessods apsūdzībās par, piemēram, ASV Jūras spēku kuģa "Cole" spridzināšanu 2000.gadā Jemenā. ASV varasiestādes Naširi uzskata par vienu no augstākā ranga teroristu grupējuma "Al Qaeda" locekļiem. Viņš tiek saistīts ar 1998.gada spridzināšanām ASV vēstniecībās vairākās Austrumāfrikas valstīs un uzbrukumu Francijas tankkuģim Adenas līcī 2002.gadā.

Pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem ASV CIP izveidoja programmu teroristu aizturēšanai un nopratināšanai ārvalstīs. Naširi tika aizturēts Dubaijā 2002.gada oktobrī un no Apvienotajiem Arābu Emirātiem noturēts CIP slepenajās aizturēšanas vietās Polijā un Rumānijā līdz 2006.gada septembrī tika pārvests uz militāro cietumu Gvantanamo līcī. Šādi fakti apstiprināti iepriekšējās tiesvedībās, kur ECT izskatīja Naširi prasības pret Poliju un Rumāniju.

Jaunākajā prasībā Naširi apgalvo, ka no 2005.gada oktobra līdz 2006.gada martam ticis turēts arī Lietuvā.

Lietuva jau ir zaudējusi divās prāvās ECT par iespējamo ieslodzīto turēšanu CIP slepenajā cietumā.

Pirmā informācija par iespējama slepena CIP cietuma atrašanos Viļņas pievārtē ASV presē parādījās 2009.gadā, bet jaunas diskusijas izraisīja ASV Senāta 2014.gada decembrī publiskotais ziņojums par CIP slepenajiem aizturēšanas centriem. Cilvēktiesību aktīvisti uzskata, ka viens no šiem centriem, kas ziņojumā dēvēts par "violeto centru", no 2005. līdz 2006.gadam atradies Antaviļos, netālu no Viļņas.

Lietuva līdz šim nav atzinusi, ka valstī būtu darbojies slepens CIP cietums, skaidrojot, ka amerikāņi uz Lietuvu transportējuši nevis ieslodzītos, bet sakaru iekārtas un ēkā Antaviļos, 15 kilometrus no Viļņas, kas tiek pieminēta kā iespējamā cietuma atrašanās vieta, bijis izveidots izlūkošanas atbalsta centrs, taču šīs telpas tā arī nekad nav izmantotas minētajam mērķim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu