Pērn Valsts drošības dienests par neatbilstošu darbam kritiskās infrastruktūras objektos atzinis 21 cilvēku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts drošības dienests

Aizvadītajā gadā Valsts drošības dienests (VDD) 21 cilvēku atzinis par par neatbilstošu darbam kritiskās infrastruktūras objektos un sniedzis negatīvu atzinumu, liecina VDD pagājušā gada darbības pārskats.

Aizvadītajā gadā VDD turpināja regulāru kritiskās infrastruktūras objektu personāla informēšanu par izlūkošanas riskiem, aizdomīgu incidentu pazīmēm un vēlamo rīcību šādu incidentu pamanīšanas gadījumos.

Tāpat VDD turpināja šādos objektos nodarbināto personu pārbaudes, vērtējot tās izlūkošanas risku kontekstā.

Kopumā 2023. gadā VDD pārbaudīja 6831 kritiskās infrastruktūras darbinieku. 21 no

pārbaudītajām personām VDD atzina par neatbilstošām darbam kritiskās infrastruktūras objektos un sniedza negatīvu atzinumu.

Biežākie iemesli negatīva atzinuma sniegšanai bija būtiski izlūkošanas riski un saistība ar organizēto noziedzību. Lielā daļā šo gadījumu dienests konstatēja personu atbalstu prokremliskajai un totalitārajai ideoloģijai.

Kritiskā infrastruktūra ir Latvijā izvietoti objekti, sistēmas vai to daļas, kuras ir būtiskas svarīgu sabiedrības funkciju īstenošanas, kā arī iedzīvotāju veselības aizsardzības, drošības, ekonomiskās vai sociālās labklājības nodrošināšanai, piemēram, ceļi, slimnīcas, lidostas, ostas.

Kritiskās infrastruktūras objektu iznīcināšana vai darbības traucējumi būtiski ietekmētu valsts funkciju īstenošanu.

VDD aizvadītajā gadā turpināja aviācijas industrijā nodarbināto personu pārbaudes, pastiprinātu uzmanību pievēršot izlūkošanas risku identificēšanai.

Kopumā VDD pērn pārbaudīja 4211 aviācijas industrijā nodarbinātas personas. Pārbaužu rezultātā VDD konstatēja septiņu personu radītus riskus. Darba devējiem par šīm personām tika sniegts negatīvs atzinums, rosinot personas drošības apsvērumu dēļ atstādināt no darba pienākumu pildīšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu