KNAB pērn sācis 36 kriminālprocesus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pagājušajā gadā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētajos un kriminālvajāšanas sākšanai nosūtītajos kriminālprocesos konstatēta iespējama 13,35 miljonu eiro materiālo zaudējumu radīšana publiskas personas institūcijām un iespējama kukuļu nodošana valsts amatpersonām kopsummā 133 985 eiro, liecina KNAB pārskats.

Birojs 2023.gadā sāka 36 kriminālprocesus, no kuriem 11 sākti pēc operatīvās darbības laikā iegūtās informācijas, septiņi izdalīti no lietvedībā esošajiem kriminālprocesiem, trīs sākti no Administratīvo pārkāpumu izmeklēšanas nodaļas sniegtās informācijas un pārējie - no citiem informācijas avotiem. 2022.gadā sākti 32 kriminālprocesi, bet vēl gadu iepriekš 39 lietas.

Pārskata periodā izbeigti 12 KNAB lietvedībā esoši kriminālprocesi. Vienu biroja sākto kriminālprocesu pārņemšanai pret fizisko personu kopā ar lietas materiāliem birojs nodeva Ukrainas Ģenerālprokuratūrai, tādējādi sniedzot ievērojamu atbalstu Ukrainas Pretkorupcijas biroja (NABU) veiktai izmeklēšanai.

2023.gadā tāpat kā iepriekšējos gados visvairāk kriminālprocesu birojs sāka saistībā ar prettiesisku rīcību valsts un pašvaldību institūciju darbībā. Palielinājies sākto kriminālprocesu skaits par noziedzīgiem nodarījumiem publiskajos iepirkumos, bet finanšu sektorā ir novērojams samazinājums.

KNAB secinājis, ka pēdējos gados saglabājušies augsti riski saistībā ar valsts amatpersonu prettiesisku rīcību ar publiskas personas mantu vai finanšu līdzekļiem. 2023.gadā saglabājās tendence, ka, tuvojoties finanšu tirgus kapitālā remonta noslēgumam, samazinās kriminālprocesu skaits, kas uzsākti pēc Finanšu izlūkošanas dienesta sniegtās informācijas saistībā ar ārvalstu amatpersonu noziedzīgas darbības rezultātā iegūto līdzekļu legalizēšanu.

Pārskata periodā visvairāk kriminālprocesu sākts par tādiem noziedzīgiem nodarījumiem kā kukuļņemšana, kukuļdošana, neizpaužamu ziņu izpaušana, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, krāpšana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

2023.gadā kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūras iestādēm KNAB nosūtīja 18 kriminālprocesus, no kuriem divi kriminālprocesi nosūtīti kriminālvajāšanai paātrinātā procesa kārtībā. Kriminālvajāšanas sākšanai nodotas lietas pret 49 fiziskām un septiņām juridiskām personām. Arī 2022.gadā birojs prokuratūrai nodeva 18 kriminālprocesus, bet pret 37 personām.

2023.gadā saglabājusies pēdējos gados novērotā tendence, ka pieaug kriminālvajāšanai jeb piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai nodoto juridisko personu skaits. Tas liecina, ka vēl joprojām koruptīvie darījumi, kurus realizē fiziskās personas, notiek juridisko personu interesēs.

Pārskata periodā kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīti tādi kriminālprocesi, kuros izmeklēti noziedzīgi nodarījumi pašvaldību, valsts un tiesībaizsardzības institūciju darbā. Vienā kriminālprocesā konstatētas koruptīvas darbības publisko iepirkumu jomā.

Vairāk nekā puse no kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīto kriminālprocesu uzsākti 2023.gadā un 22% - 2022.gadā, kas norāda uz biroja spējām efektīvi un samērīgā laikposmā veikt izmeklēšanu par iespējamiem koruptīviem noziedzīgiem nodarījumiem. 2023.gadā 11 jeb gandrīz trešdaļa no kopumā uzsāktajiem 36 kriminālprocesiem nosūtīti prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Četros no tiem prokuratūra turpina pirmstiesas procesu, pieci nosūtīti iztiesāšanai tiesām un divos kriminālprocesos ir sagatavots prokurora priekšraksts par sodu - naudas sods un sabiedriskais darbs.

Pārskata periodā kriminālprocesu vidējais izmeklēšanas ilgums KNAB bija četri mēneši. Visvairāk personu 2023.gadā rosināts saukt pie kriminālatbildības par tādiem noziedzīgiem nodarījumiem kā kukuļdošana, krāpšana, kukuļņemšana, dienesta viltojums, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, kukuļa piesavināšanās, neizpaužamu ziņu izpaušana.

2023.gadā birojā sākti četri procesi par noziedzīgi iegūtu mantu, kuros uzturēti lūgumi atzīt mantu par noziedzīgi iegūtu un konfiscēt valsts labā. Vienā biroja sāktajā kriminālprocesā ar tiesas nolēmumu par noziedzīgi iegūtu mantu atzīti finanšu līdzekļi 2,87 miljonu eiro apmērā, kas konfiscēti un ieskaitīti valsts budžetā.

Pārskata periodā biroja lietvedībā esošajos kriminālprocesos arestēti finanšu līdzekļi

1 993 975 eiro apmērā, kā arī desmit nekustamie īpašumi un piecas automašīnas.

Pārskata gadā biroja izmeklētajos un kriminālvajāšanas sākšanai nosūtītajos kriminālprocesos konstatēta iespējama 13,35 miljonu eiro materiālo zaudējumu radīšana publiskas personas institūcijām un iespējama kukuļu nodošana valsts amatpersonām kopsummā 133 985 eiro.

Pārskata periodā iztiesāti 11 biroja sāktie vai izmeklētie kriminālprocesi, kuros četras personas vienojās ar prokuroru par priekšrakstu par sodu, 25 personas notiesātas un viena persona attaisnota.

Vienai personai piespriests sods - sabiedriskais darbs, divām juridiskām personām liegts piedalīties valsts vai pašvaldību iepirkumu procedūrā, 12 personām piespriests naudas sods, deviņām personām - brīvības atņemšana nosacīti, un vienai personai - gan brīvības atņemšana, gan sabiedriskais darbs.

Papildsodi piespriesti deviņām personām, un visbiežāk piespriestie papildsodi ir tiesību atņemšana ieņemt noteiktus amatus uz noteiktu laiku.

Iztiesātajos kriminālprocesos visbiežāk piemēroti sodi par tādiem noziedzīgiem nodarījumiem kā kukuļdošana, kukuļņemšana, kukuļa piesavināšanās, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, krāpšana, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Pārskata perioda beigās KNAB izmeklēšana turpinās 42 kriminālprocesos, piecos biroja sāktajos vai izmeklētajos kriminālprocesos, kas ir nosūtīti kriminālvajāšanas uzsākšanai, turpinās pirmstiesas izmeklēšana prokuratūrā, savukārt 90 kriminālprocesi pret 209 personām tiek iztiesāti tiesās.

Biroja amatpersonas 2023.gadā izskatīja 233 fizisko un juridisko personu iesniegumus, izvērtējot informāciju par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem. Pārskata periodā sāktas 60 resoriskās pārbaudes, un pārbaužu rezultātā 51 gadījumā pieņemts lēmums atteikt sākt kriminālprocesu. Pārējos gadījumos iesniedzējiem sniegtas atbildes vai iesniegumi pārsūtīti atbilstoši kompetencei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu