Visu laiku jaudīgākais sērijveida "Porsche Taycan Turbo GT" stāda rekordus Nirburgringā

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Kaut arī "Taycan Turbo GT" vēl nav pieejams tirgū, tas jau ir rekordists – "Taycan Turbo GT" ar "Weissach" pakotni Kalifornijas trasē "Weathertech Raceway Laguna Seca" ieguvis ātrākā sērijveida elektriskā automobiļa titulu, informēja uzņēmumā.

"Porsche" izstrādes pilots Larss Kerns trases apli veica ātrāk – 1,27 minūtēs un 87 sekundes simtdaļās – nekā jebkurš cits braucējs ar koplietošanas satiksmei apstiprinātu elektrisko automobili.

"Porsche" paplašina uzņēmuma pilnībā elektriskā sporta sedana modeļu klāstu, to papildinot ar "Taycan Turbo GT" un "Taycan Turbo GT" ar "Weissach" pakotni. "Taycan Turbo GT" ir paredzēts sacīkšu trasei, un tajā nav aizmugurējo sēdekļu, lai panāktu vēl labāku jaudas un svara attiecību.

Abu modeļu maksimālā jauda var pārsniegt 1100 ZS. Apvienojumā ar dažādiem vieglas konstrukcijas un aerodinamikas elementiem šie pilnībā elektriskie "GT" sporta automobiļi paaugstina braukšanas dinamikas latiņu. Uz aizmugurējās ass novietots efektīvāks jaudas invertors, kurā kā pusvadītāju materiāls izmantots silīcija karbīds.

Neilgi pirms rekorda fiksēšanas Kalifornijas trasē šā paša jaunā modeļa versija reģistrēja jaunu klases rekordu Nirburgringā. Arī toreiz pie stūres bija Kerns, un Nordšleifes trasē viņš apli veica 7,07 minūtēs un 55 sekundes simtdaļās. Šis oficiālais apļa laiks ir par 26 sekundēm ātrāks salīdzinājumā ar Kerna iepriekš reģistrēto rekordu. Tas tika sasniegts 2022. gada augustā ar "Taycan Turbo S Sport" sedanu, kas bija aprīkots ar veiktspējas komplektu. Turklāt "Taycan Turbo GT" ar "Weissach" pakotni fiksētais laiks ir arī pašreizējais sērijveida elektromobiļu rekords, kas padara "Turbo GT" modeli par Nirburgringā ātrāko četru durvju automobili ar jebkādas piedziņas veidu.

"Divi rekordi "Laguna Seca" un Nordšleifē demonstrē, cik liels ir "Taycan" potenciāls. Lai pierādītu savu meistarību trasē, nepietiek tikai ar iespējami lielāku jaudu. Jābūt arī pareizam līdzsvaram starp paātrinājumu un bremzēšanu, saķeri līkumos, aerodinamiku, stabilitāti un precīziem regulējumiem. Jaunajā "Taycan Turbo GT" – un jo īpaši "Taycan Turbo GT" ar "Weissach" pakotni – mūsu inženieri to ir panākuši absolūti satriecošā veidā. Viņi jau ir paveikuši lielisku darbu ar nesen atjauninātajiem "Taycan" modeļiem. Mūsu jaunie GT automobiļi kārtējo reizi ir pacēluši braukšanas dinamikas latiņu vēl augstāk," saka modeļu līnijas viceprezidents Kevins Gīks.

Izstrādes pilots Larss Kerns pauž, ka "Laguna Seca" trase ļauj "Taycan Turbo GT" sasniegt tā maksimālās iespējas. Viņš norāda, ka galveno atšķirību rada kopējais elementu komplekts.

""Turbo GT" ar "Weissach" pakotni nosaka jaunus standartus gandrīz visos rādītājos. Tie ietver paātrinājumu un bremzēšanu, intuitīvi lietojamo "Attack" režīmu un piedziņu, kas izstrādāta maksimālai saķerei un veiktspējai. Tikpat iespaidīga ir arī saķere līkumos. Vadāmība un vieglā gaita ir neticama. Riepas darbojas ļoti labi, un pareizs līdzsvars tiek nodrošināts jebkurā braukšanas situācijā. Ir īpaši aizraujoši braukt ar šo automašīnu pa līkumoto "Laguna Seca" trasi," saka pilots.

Pēc aktivizēšanas, nospiežot pogu, uz 10 sekundēm ir pieejama līdz 120 kW papildu jauda. "Attack" režīma pamatā ir citu "Taycan" modeļu "push-to-pass" funkcija. Sistēma ir optimizēta braukšanai pa trasi un darbojas līdzīgi kā "99X" sacīkšu automašīnās, ko "Porsche" izmanto "ABB FIA Formula E" pasaules čempionātā. Papildu jaudas darbības ilgumu norāda laika atskaites taimeris instrumentu panelī, un tas tiek dinamiski attēlots ar animētiem riņķiem uz spidometra.

Salīdzinājumā ar pārējo "Taycan" modeļu "push-to-pass" funkciju "Attack" režīms piedāvā par 50 kW lielāku jaudu, un to var darbināt un iegūt dažādos veidos: kā alternatīvu režīma slēdža nospiešanai, kas atrodas stūres iznesuma sānos, "Attack" var arī aktivizēt un deaktivizēt ar labās puses lāpstiņu. Tas atvieglo funkcijas izmantošanu trasē.

"Jaudas palielinājumu iespējams aktivizēt arī ar sacīkšu cimdiem rokās un nenoņemot roku no stūres. Ar šo vienkāršo, drošo un ātro vadību "Taycan Turbo GT" modeļi ir pielāgoti sacīkšu braucēja vajadzībām. Ar kreiso stūres lāpstiņu var iestatīt rekuperācijas līmeni un pielāgot to attiecīgajai braukšanas situācijai," skaidro Kerns.

Jauna piedziņas jaudas elektronika

"Porsche" nesen ir ievērojami modernizējis "Taycan" modeļu līniju un palielinājis automobiļu kopējo sistēmas jaudu. Uzlabotā piedziņa ar jaunu aizmugurējās ass motoru nodrošina vēl dinamiskāku veiktspēju salīdzinājumā ar iepriekšējiem modeļiem.

"Taycan Turbo GT" un "Taycan Turbo GT" ar "Weissach" pakotni ir jaunie sportiskie celmlauži, kas "Taycan" veiktspēju paceļ jaunā līmenī. Abi automobiļi ir aprīkoti ar jaudīgāku impulsu invertoru, un to jauda ir 580 kW. Jauda ar "Launch Control" starta funkciju "Overboost" režīmā palielinās līdz 760 kW vai līdz 815 kW tikai divās sekundēs saskaņā ar maksimālās jaudas mērīšanas metodi.

"Taycan Turbo GT" no nulles līdz 100 km/h ieskrienas 2,3 sekundēs vai 2,2 sekundēs ar "Weissach" pakotni. Tādējādi šis modelis ir par 1–2 sekundes desmitdaļām ātrāks nekā "Taycan Turbo S". Atšķirība paātrinājumā no nulles līdz 200 km/h ir vēl lielāka – 6,6 sekundes "Taycan Turbo GT" un 6,4 sekundes "Taycan Turbo GT" ar "Weissach" pakotni, kas ir pat par 1,3 sekundēm ātrāk nekā "Taycan Turbo S".

Jaudas invertors ir galvenais elektromotora vadības komponents. Abos "Taycan Turbo GT" modeļos uz aizmugurējās ass tiek izmantoti jaudas invertori ar maksimālo strāvas stiprumu 900 ampēri. Tie nodrošina vēl lielāku jaudu un griezes momentu nekā 600 ampēru jaudas invertors "Taycan Turbo S" modelī. Lai sniegtu lielāku efektivitāti, jaudas invertorā kā pusvadītāju materiāls tiek izmantots arī silīcija karbīds. Tas ievērojami samazina pārslēgšanās zudumus PWR un nodrošina augstāku pārslēgšanās frekvenci.

Uzlabota arī pārnesumu attiecība un pārnesumkārbas izturība, veidojot lielāku griezes momentu. Maksimālais griezes moments abās versijās ir līdz 1340 ņūtonmetriem. "Taycan Turbo GT" modeļu nobraucamais attālums saskaņā ar WLTP mērījumiem ir līdz 555 kilometriem.

Oglekļa šķiedras elementi un "Porsche Active Ride": viegla konstrukcija un šasija

Izmantojot pārdomātus vieglas konstrukcijas elementus, "Porsche" ir samazinājis "Taycan Turbo GT" svaru par 75 kilogramiem, salīdzinot ar "Taycan Turbo S". To veicina vairāku oglekļa šķiedras detaļu lietošana auto izveides procesā. Oglekļa šķiedra ir izmantota B statņu apdares elementiem, durvju spoguļu augšējām malām un sliekšņu ieliktņiem, kā arī citām detaļām. Svaru samazina arī no CFRP izgatavotie kausveida sēdekļi, vieglais bagāžas nodalījums un tas, ka bagāžas nodalījuma vākam nav elektriskās maigās aizvēršanas funkcijas.

"Taycan Turbo GT" standarta komplektācijā aprīkots ar dinamikas pakotni, kurā ietverta "Porsche Active Ride" balstiekārta ar GT specifisku regulējumu. Dinamiskās braukšanas situācijās šī balstiekārta nodrošina gandrīz perfektu savienojumu ar ceļu, pateicoties līdzsvarotam riteņu slodžu sadalījumam. Aprīkojuma paketē iekļautas arī īpašas veiktspējas vasaras riepas. Tās ir uzmontētas uz 21 collas viegliem kaltiem diskiem. Ekskluzīvajiem "Turbo GT" diskiem ir frēzēti spieķi, kas samazina svaru un vienlaikus efektīvi atdzesē bremzes.

"Taycan Turbo GT" standarta komplektācijā ir vieglās keramikas bremzes. Bremžu sistēmā izmantotas "Porsche" keramiskā kompozītmateriāla bremzes (PCCB), un to svars ir optimizēts. Bremžu diska kameras un bremžu suporta korpusa konstrukcijas izmaiņas ļauj ietaupīt vairāk nekā divus kilogramus. Tas pozitīvi ietekmē gan braukšanas dinamiku, gan veiktspēju – nenospriegotās un rotējošās masas samazināšana uzlabo veiktspēju. Bremžu suporti pieejami tikai "Victory Gold" krāsā.

Aizmugurējais spoilers ar atloku un ekskluzīvas krāsas: aerodinamika un eksterjera dizains

"Porsche" īpaši "Taycan Turbo GT" izstrādājis priekšējo spoileru ar aerodinamikas lāpstiņām. Aizmugurē dominē adaptīvais spoilers, kura augšējai malā ir "Gurney" atloks spīdīgā oglekļa šķiedras apdarē.

"Matrix LED" priekšējie lukturi iekļauti standarta aprīkojumā. "Taycan Turbo GT" modelī tos iespējams pēc izvēles un bez papildu maksas aizstāt ar "HD matrix LED" priekšējiem lukturiem. Automobiļa sānos redzami vairāki no oglekļa šķiedras izgatavoti elementi. Sānu logu apdares ir krāsotas spīdīgi melnā tonī.

Lai arī "Taycan Turbo" un "Taycan Turbo S" ar "Turbonite" elementiem atšķiras no pārējiem sērijas modeļiem, "Taycan Turbo GT" sevišķi izteikti izstaro sacīkšu enerģiju. Abiem modeļiem uz priekšējā pārsega, kā arī vieglo lieto disku centrā atrodas krāsains "Porsche" ģerbonis. Logo "Turbo GT" uz aizmugurējā pārsega ir krāsots matēti melnā krāsā.

Ir pieejamas sešas eksterjera krāsas, tostarp jaunās krāsas opcijas – "Pale Blue Metallic" zila metāliska un "Purple Sky Metallic" violeta metāliska. Tās uz vienu gadu ir rezervētas tikai "Taycan Turbo GT" modeļiem. Plašā "Porsche Exclusive Manufaktur" programma "Paint to Sample" piedāvā papildu personalizēšanas iespējas. Durvju apakšējā daļā un uz priekšējā pārsega ir pieejams uzlīmju komplekts ar "Taycan" logotipu "Volt Blue" zilā un matēti vai spīdīgi melnā krāsā.

Kausveida sēdekļi un sportiska gaisotne salona bāzes komplektācijā

Sportiskie "Race-Tex" elementi bāzes komplektācijā papildināti ar melnas ādas apdari. Bāzes komplektācijā ir arī vieglie kausveida sēdekļi ar spīdīgu oglekļa šķiedras apdari. Priekšējos sēdekļus "Adaptive Sports Seats Plus" (ar elektrisku regulēšanu 18 virzienos un atmiņas pakotni) var pasūtīt kā papildaprīkojumu un bez papildu maksas. Uz priekšējiem galvas balstiem ir izšūts "Turbo GT" logotips. Zem klimata kontroles paneļa atrodas emblēma ar konkrētā modeļa logotipu. Pēc pieprasījuma ir pieejams ekskluzīvs salona aprīkojums ar kontrastējošiem toņiem "Volt Blue" zilā vai "GT Silver" sudraba krāsā.

GT sporta stūre ir pārklāta ar melnu "Race-Tex" apdari, un tai ir centra atzīme. "Taycan Turbo GT" ir aprīkots ar "Taycan Turbo S" modeļa "Sport Chrono" pakotni.

Izstrādāts veiktspējai sacīkšu trasē: "Taycan Turbo GT" ar "Weissach" pakotni

"Taycan Turbo GT" ar "Weissach" pakotni ir vēl straujāks nekā "Taycan Turbo GT". Ar papildu aerodinamikas un vieglas konstrukcijas elementiem šis modelis ir izteikti vairāk vērsts uz veiktspēju. "Taycan Turbo GT" ar "Weissach" pakotni no nulles līdz 100 km/h paātrinās 2,2 sekundēs – šis divvietīgais automobilis ir par sekundes desmitdaļu ātrāks nekā tikpat jaudīgais "Taycan Turbo GT". Tā maksimālais ātrums ir 305 km/h, ("Taycan Turbo GT" maksimālais ātrums – 290 km/h).

Papildu aerodinamikas elementi ietver gaisa novirzīšanas elementus virsbūves apakšdaļā un jaunu priekšējo gaisa izkliedētāju. Aizmugurē modelim ar "Weissach" pakotni ir fiksēts aizmugurējais spoilers ar oglekļa šķiedras apdari un balstiem, kas piestiprināti pie virsbūves. Kopējais piespiedējspēks sasniedz 220 kilogramus. Aizmugurējā spoilera abās pusēs ir "Weissach" pakotnes logotips. Pēc pieprasījuma automobili iespējams aplīmēt ar svītrainu plēvi "Volt Blue" zilā, melnā vai matēti melnā krāsā. Tas vēl vairāk izceļ automobiļa sportisko raksturu. Svītraino dizainu var kombinēt ar melnu uzlīmju komplektu.

Izņemot visu aprīkojumu, kas nav nepieciešams, lai brauktu trasē, ir ietaupīti vēl aptuveni 70 kilogrami, salīdzinot ar "Taycan Turbo GT" bez "Weissach" pakotnes. Parastās aizmugurējo sēdekļu sistēmas vietā aiz priekšējiem sēdekļiem atrodas īpaši pielāgots, augstas kvalitātes viegls oglekļa šķiedras apšuvums ar glabāšanas nodalījumu vadītājam un priekšējam pasažierim. Ir izņemts analogais pulkstenis no "Sport Chrono" pakotnes, kas parasti atrodas uz instrumentu paneļa, kā arī kāju un bagāžnieka paklājiņi, mazāk izmantots izolācijas materiāla.

"Taycan Turbo GT" ar "Weissach" pakotni uzlādes pieslēgvietas durvis atrodas tikai pasažiera pusē, kas tiek darbinātas manuāli, nevis elektriski. Svaru ietaupa arī īpašais skaņu un siltumu izolējošais stikls un "Sound Package Plus". Šajā skaņas sistēmā nav aizmugurējo skaļruņu, un tā aizstāj "BOSE" pilnapjoma skaņas sistēmu.

Standarta komplektācijā iekļauta GT salona pakotne ar "Race-Tex" elementiem melnā krāsā. Pasažiera pusē ir emblēma ar "Weissach" pakotnes logotipu. "Taycan Turbo GT" ar "Weissach" pakotni ir pieejamas arī salona pakotnes "Volt Blue" zilā un "GT Silver" sudraba krāsā. Aprīkojuma klāstu papildina attiecīgās krāsas kontrastējošas šuves.

Pirmie "Taycan Turbo GT" modeļi būs pieejami jau šā gada pavasarī. "Taycan Turbo GT" un "Taycan Turbo GT" ar "Weissach" pakotni cenas sākas no 245 800 eiro, ieskaitot PVN.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu