Lietuvas drošības departaments: Uzbrukumu Volkovam, iespējams, veikuši Krievijas specdienesti ar savervētas personas starpniecību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) direktors Darjus Jauniškis pieļauj iespēju, ka uzbrukumu Krievijas opozīcijas aktīvistam un disidentam Leonīdam Volkovam organizējuši Krievijas specdienesti ar savervētas personas starpniecību.

“Mūsuprāt, šķiet, ka tas ir Krievijas specdienestu darbs, kas acīmredzot darīts caur kādu savervētu personu. Es nevēlos atklāt detaļas, tas ir mūsu izlūkdienesta vērtējums,” pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Gintanu Nausēdu ceturtdien žurnālistiem sacīja Darjus Jauniškis.

Trešdien Lietuvas Valsts drošības departaments paziņoja, ka uzbrukums opozīcijas aktīvistam, visticamāk, ir Krievijas organizēta un īstenota operācija. Izlūkdienesti uzskata, ka scenāriji ir ticami, ja ir 50-75% iespējamība, ka tie varētu notikt.

Leonīdam Volkovam, nesen mirušā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitniekam, otrdienas vakarā Viļņā, netālu no viņa mājām uzbruka brīdī, kad viņš ar automašīnu bija iebraucis savas mājas pagalmā.

Navaļnija bijusī preses pārstāve Kira Jarmiša informēja, ka uzbrucējs izsita Volkova automašīnas loga stiklu, apdullināja viņu ar asaru gāzi un sāka sist ar gaļas āmuru. Volkovam incidentā salauzta roka un traumēta kāja. Krievijas opozicionārs pēc medicīniskās palīdzības saņemšanas tika izrakstīts no slimnīcas.

Par incidentu ir sākta pirmstiesas izmeklēšana.

Volkovs dzīvo Lietuvā kopš pameta Krieviju, kur viņam draudēja aizturēšana.

Nacionālā krīžu vadības centra vadītājs Vilmants Vitkausks ceturtdien Lietuvas radio sacīja, ka uzbrukums Volkovam bija profesionāla, labi plānota operācija, ko varētu dēvēt par pirmo politiskā terorisma gadījumu Lietuvā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu