Lietuvas Konstitucionālā tiesa atzīst Stambulas konvenciju par atbilstošu valsts pamatlikumam

TVNET/LETA/ELTA
CopyLinkedIn Draugiem X

Lietuvas Konstitucionālā tiesa ceturtdien, 14. martā, secināja, ka tā dēvētā Stambulas konvencija nav pretrunā valsts pamatlikuma normām.

Konstitucionālās tiesas prezidents Gintars Goda uzsvēra, ka konvencijas galvenais mērķis ir pasargāt sievietes no jebkāda veida vardarbības un novērst vardarbību mājās, kā ar nodrošināt varmāku notiesāšanu. Turklāt konvencijas mērķis ir novērst jebkāda veida sieviešu diskrimināciju un veicināt reālu dzimumu līdztiesību, jo starp dzimumu līdztiesību un vardarbības pret sievietēm novēršanu ir tieša saistība.

Tiesa arī secināja, ka konvencija nenoliedz vīriešu un sieviešu dzimumu, kā arī neparedz iespēju izvēlēties citu dzimumu, kas nav bioloģiskais dzimums.

Lietuvas parlaments pērn septembrī lūdza Konstitucionālās tiesas vērtējumu par to, vai konvencija atbilst valsts pamatlikumam. Arī nevalstiskās organizācijas atbalstīja Konstitucionālās tiesas izvērtējuma lūgšanu konvencijas jautājumā.

Lietuva 2013.gadā parakstīja Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbību ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb tā dēvēto Stambulas konvenciju, tomēr parlaments līdz šim to nav ratificējis konservatīvi noskaņotu iebildumu dēļ, kas uzstāj, ka dokumentā esot ieviests nebināra dzimuma jēdziens.

Eiropas Padomes eksperti norāda, ka, konvencijas ratifikācija palīdzētu Lietuvai cīņā pret vardarbību ģimenē. Tikmēr Lietuvā ietekmīgā katoļu baznīca un daļa politiķu uzstāj, ka konvencija liktu mainīt izpratni par dzimumu un ieviestu "nepieņemamu attieksmi" pret homoseksualitāti.

Eiropas Savienības Padome pērn 1.jūnijā apstiprināja bloka pievienošanos Stambulas konvencijai.

Stambulas konvenciju Eiropas Padome pieņēma 2011.gadā, tā stājās spēkā 2014.gadā, un Eiropas Savienība to parakstīja 2017.gada jūnijā. Tas ir pirmais šāda veida starptautisks dokuments.

Stambulas konvencijas mērķis ir novērst un izskaust vardarbību pret sievietēm, kā arī novērst un izskaust vardarbību ģimenē. Ar konvenciju tiek izveidots visaptverošs un daudzpusīgs tiesiskais regulējums nolūkā aizsargāt sievietes no visu veidu vardarbības, mazināt un izskaust vardarbību ģimenē.

ES Tiesa 2021.gada 6.oktobrī atzina, ka Eiropas Savienība var ratificēt Stambulas konvenciju arī bez visu dalībvalstu piekrišanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu