EP aicina Izraēlu atvērt Gazas robežpunktus humānajai palīdzībai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti pauduši nopietnas bažas par katastrofālo humanitāro situāciju Gazā, arī par tūlītēja bada risku, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Rezolūcijā, kas EP ceturtdien pieņemta ar 372 balsīm par, 44 pret un 120 deputātiem atturoties, deputāti prasa Izraēlai nekavējoties atļaut un veicināt palīdzības piegādi Gazā un visā tās teritorijā, izmantojot visus pašreizējos robežšķērsošanas punktus, un uzsver, ka steidzami jānodrošina ātra, droša un netraucēta piekļuve humanitārajai palīdzībai.

Viņi atkārtoti prasa izsludināt tūlītēju un pastāvīgu pamieru, lai novērstu draudošo masveida bada risku Gazā un nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot visus ķīlniekus, Tāpat viņi prasa nodrošināt, lai Starptautiskā Sarkanā Krusta komitejai tiktu sniegta tūlītēja piekļuve visiem izraēliešu ķīlniekiem, kas tiek turēti gūstā Gazā, un garantēt nepieciešamo medicīnisko aprūpi.

EP atzinīgi vērtē jūras atbalsta koridorus, taču atgādina, ka prioritāte ir jāpiešķir sadalei uz zemes. Norādot uz slimību izplatīšanos un apstiprinātiem bērnu nāves gadījumiem nepietiekama uztura un dehidrācijas, deputāti prasa Izraēlai atvērt Rafas, Keremšalomas, Karmi un Erezas robežšķērsošanas punktus. Viņi arī atzīst ANP Palīdzības un darba aģentūra Palestīnas bēgļiem Tuvajos Austrumos neatsveramo lomu reģionā.

EP stingri nosoda humānās palīdzības kavēšanu un uzbrukumus humānās palīdzības konvojiem, tostarp "Hamās" veikto palīdzības konvoju nolaupīšanu un aplaupīšanu. Viņi nosoda atkārtotos uzbrukumus civiliedzīvotājiem, kuri meklē palīdzību, kā arī humanitārās palīdzības un medicīnas iestādēm un darbiniekiem. Parlaments pauž nožēlu par uzbrukumu katastrofālo ietekmi uz civiliedzīvotājiem Gazā, jo īpaši bērniem, un mudina visas puses nekavējoties šos uzbrukumus pārtraukt un veikt neatkarīgu starptautisku izmeklēšanu.

EP deputāti brīdina, ka nekādu izredžu uz mieru, stabilitāti un pārticību Gazā vai uz Palestīnas un Izraēlas samierināšanos nebūs, kamēr "Hamās" un citām teroristu grupām būs jebkāda ietekme Gazas joslā.

VisbeidzotEP stingri nosoda pieaugošo ekstrēmistu kolonistu vardarbību un Izraēlas bruņoto spēku uzbrukumus palestīniešiem Rietumkrastā, kuru laikā jau ir nogalināti simtiem un ievainoti tūkstošiem palestīniešu civiliedzīvotāju. Viņi stingri nosoda palestīniešu zemes aizvien aktīvāko nelegālo kolonizāciju, kas ir pretēja starptautiskajām tiesībām. Viņi arī pauž dziļas bažas par konflikta saasināšanās risku, jo īpaši Libānā.

TVNET jau rakstīja, ka pagājušā gada 7.oktobrī "Hamās" sarīkotajā slaktiņā Izraēlā teroristi noslepkavoja aptuveni 1160 cilvēkus, pamatā civilpersonas, un sagrāba apmēram 250 ķīlniekus. Reaģējot uz 7.oktobra slaktiņu Izraēla paudusi apņēmību iznīcināt "Hamās" un uzsākusi plašu militāro operāciju Gazas joslā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu