Lietuva piešķir €35 miljonus Čehijas iniciatīvai par munīcijas iegādi Ukrainai

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: PHILIPP SCHULZE/picture alliance

Lietuvas valdība trešdien apstiprināja 35 miljonu eiro piešķiršanu Čehijas ierosinātajai iniciatīvai par munīcijas iegādi un nodošanu Ukrainai.

Valdības preses dienestā informēja, ka 35 miljoni eiro tiks piešķirti no valsts aizņēmuma līdzekļiem, kas paredzēti Aizsardzības ministrijas izdevumiem saistībā ar piedalīšanos starptautiskās iniciatīvās Ukrainas atbalstam.

Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte teica, ka Ukrainai pietiek gribasspēka un iespēju aizstāvēt savu un Eiropas brīvību, taču "tai būtiski trūkst munīcijas, tādēļ šāda iniciatīva ir ļoti nepieciešama".

"Lietuva, kas atbalsta visus palīdzības formātus Ukrainai, arī sniegs savu ieguldījumu, lai Ukraina varētu efektīvi aizsargāties pret Krievijas agresiju," paziņoja Šimonīte.

Kā norādīja Lietuvas valdība, Čehijas iniciatīva paredz, ka valstis kopīgi iepērk un nodod munīciju Ukrainai, apzinot iespējamos munīcijas krājumus vai avotus tās drīzai iegādei.

Lietuva savu dalību iniciatīvā apstiprināja marta sākumā.

Februārī Minhenes drošības konferencē Čehijas prezidents Petrs Pavels pavēstīja, ka Čehija ārpus Eiropas Savienības (ES) apzinājusi 800 000 šāviņu, ko valstis, kuru rīcībā ir šie šāviņi, ir gatavas nekavējoties pārdot.

Šomēnes Čehijas premjers Petrs Fiala pavēstīja, ka šobrīd ir savākts pietiekami daudz līdzekļu, lai iegādātos pirmo partiju - 300 000 artilērijas šāviņu.

Čehijas sāktajā munīcijas iegādes projektā iesaistījušās aptuveni 20 valstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu