Žurnālisti rīko solidaritātes peldējumu, pieminot pirms gada Krievijā aizturēto kolēģi Evanu Gerškoviču

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Žurnālisti rīko solidaritātes peldējumu desmit Braitonas pludmalēs visā pasaulē, lai pieminētu pirmo gadadienu kopš Krievijā tika aizturēts amerikāņu žurnālists Evans Gerškovičs.

Gerškoviča kolēģis laikrakstā "Wall Street Journal" (WSJ) Elisteirs Makdonalds teica, ka sestdien notiekošā mērķis ir uzsvērt netaisnību, atgādinot, ka cietumā par to, ka tikai darīja savu darbu, ir ne tikai WSJ reportieris, bet arī daudzi citi žurnālisti visā pasaulē. Braitonas pludmales izvēlētas, jo Gerškovičam tās patikušas gan Lielbritānijā, gan Ņujorkā.

Kā teica Makdonalds, ar peldējumu pasaules Braitonas pludmalēs žurnālisti no visas pasaules vēlas atgādināt arī pašam Gerškovičam, ka viņš nav aizmirsts.

Gaidāms, ka desmitiem žurnālistu un peldētāju piedalīsies solidaritātes peldējumā Braitonas pludmalē Austrumsaseksā, bet vairāk nekā simt akcijas atbalstītāju peldēs Jaunzēlandē, Austrālijā, Dienvidāfrikas Republikā, Jamaikā, ASV un Kanādā.

Kā pirmie Braitonas pludmalē Jaunzēlandes Dienvidu salā ūdenī devās žurnālisti no laikraksta "Otago Daily Times". Citās pludmalēs akcijā piedalīsies reportieti no tādiem medijiem kā "Wall Street Journal", "Reuters", "Bloomberg", "The New York Times", "West Australian", "Globe & Mail", "Canadian Broadcasting Corporation" un "Sussex World".

WSJ redaktora vietnieks Pols Bekets uzsvēra, ka laikraksts centīsies panākt Gerškoviča atbrīvošanu.

32 gadus vecais Gerškovičs uz Krieviju pārcēlās 2017.gadā kā laikraksta "Moscow Times" un ziņu aģentūras "Agence France-Presse" (AFP) reportieris. Vēlāk viņš sāka strādāt WSJ. Pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gadā Gerškovičs pārcēlās uz Londonu, bet turpināja braukt uz Krieviju, lai ziņotu no valsts.

Gerškovičs tika aizturēts pērn 29.martā Jekaterinburgā un aprīļa sākumā oficiāli apsūdzēts spiegošanā.

Krievijas Federālais Drošības dienests (FSB) apgalvo, ka žurnālists pēc ASV rīkojuma vācis informāciju par Krievijas militārās rūpniecības uzņēmumu. Žurnālists, viņa darba devējs un ASV valdība šīs apsūdzības nolieguši.

Gerškovičam, ja viņš tiks atzīts par vainīgu spiegošanā, draud līdz 20 gadiem ilgs cietumsods.

Strādājot "Wall Street Journal" Maskavas birojā, Gerškovičs rakstīja par Krieviju un Ukrainu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu