Pirmos skrejriteņu ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Bolt" elektriskais skrejritenis.
"Bolt" elektriskais skrejritenis. Foto: Zane Bitere/LETA

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV).

Politiķis atgādināja, ka trešdien Rīgas domes sēdē plānots pieņemt jaunos noteikumus. Pulks informēja ka iesniegs priekšlikumu, lai tie stātos spēkā no 1.maija.

Līdz tam būšot pietiekami ilgs laiks lai ierobežojumiem sagatavotos koplietošanas skrejriteņu kompānijas un arī pašvaldība varētu iezīmēt vietas, kurās būs atļauts novietot braucamrīkus.

Pirmā zona, kuru plānots ieviest no maija, būšot Vecrīgā. Tajā būs noteikts ātruma ierobežojums 20 kilometri stundā. Mikromobilitātes rīkus arī nevarēs atstāt kur pagadās, bet novietot tikai speciāli iezīmētās vietās.

No jūnija šo zonu plānots paplašināt līdz Elizabetes ielai un ja būs nepieciešams, tad laika gaitā arī vēl tālāk.

Rīgas pašvaldības policija (RPP) norāda, ka policijas darbs jauno ierobežojumu kontrolē galvenokārt būs vērsts uz sadarbību ar komersantiem, nevis to formālu sodīšanu. RPP preventīvi kontrolēs saistošo noteikumu izpildi, sazinoties ar koplietošanas pakalpojuma sniedzējiem un pārliecinoties par to veiktajiem pasākumiem atbilstoši saistošajiem noteikumiem.

Ņemot vērā, ka komersantiem ir iespējas savlaicīgi sagatavoties saistošajos noteikumos noteiktajām prasībām, no 1.maija par konstatētajiem pārkāpumiem tiks piemērota administratīvā atbildība. Administratīvā atbildība par noteikumu neievērošanu tiks piemērota komersantam, nevis koplietošanas transportlīdzekļa vadītājam.

Ja policija konstatēs, ka koplietošanas transportlīdzeklis ir atstāts to novietošanas aizlieguma zonā, policija informēs komersantu par konstatēto pārkāpumu. Ja pārkāpums netiks novērsts trīs stundu laikā no tā konstatēšanas, policija izņems konkrēto transportlīdzekli.

Rīgas pašvaldība plāno noteikt koplietošanas elektroskrejriteņu un velosipēdu ātruma ierobežošanas un novietošanas zonas. Koplietošanas transportlīdzekļu izmantošanas saistošie noteikumi izstrādāti ar mērķi palielināt visu ceļu satiksmes dalībnieku drošību.

Jaunie noteikumi paredzēs, ka pašvaldība publicēs koplietošanas transportlīdzekļu ātruma ierobežojuma zonas un novietošanas aizlieguma zonas pašvaldības datu publiskošanas portāla "Geo Rīga" tīmekļvietnes sadaļā "Satiksme un mobilitāte".

Ātruma ierobežojuma zonā koplietošanas transportlīdzekļa ātrums nedrīkstēs pārsniegt 20 kilometrus stundā.

Koplietošanas transportlīdzekļu pakalpojumu sniegšanai būs atļauts izmantot tikai tādus koplietošanas transportlīdzekļus, kas aprīkoti ar tādu sistēmu, kas regulē ātrumu un novietošanu, pielāgojot to kartē norādītajām koplietošanas transportlīdzekļu ātruma ierobežojuma zonām un novietošanas aizlieguma zonām.

Koplietošanas transportlīdzekļu pakalpojumu sniedzējam būs jānodrošina transportlīdzekļu, kas novietoti stāvēšanai novietošanas aizlieguma zonā, pārvietošanu nekavējoties, bet ne vēlāk kā trīs stundu laikā pēc administratīvā akta spēkā stāšanās brīža.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu