Iecerēts paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
AS "Latvenergo" elektrotransporta uzlādes zīmola "Elektrum Drive" elektroauto uzlādes vieta ar trīs stacijām un 28 pieslēgvietām "Jaunajā Teikā".
AS "Latvenergo" elektrotransporta uzlādes zīmola "Elektrum Drive" elektroauto uzlādes vieta ar trīs stacijām un 28 pieslēgvietām "Jaunajā Teikā". Foto: Zane Bitere/LETA

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji.

Tostarp plānots nodrošināt atbalstu arī daudzbērnu ģimenēm.

KEM norāda, ka izmaiņas atbalsta programmā plānots apstiprināt šā gada trešajā ceturksnī, savukārt līdz šā gada 4.aprīlim noris sabiedriskā apspriešana.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) norāda, ka atbalsta programmas jauninājumi paredz, tostarp nodrošināt papildu atbalstu daudzbērnu ģimenēm septiņvietīgu elektroauto vai ārēji lādējamu hibrīdauto iegādei. Plānotais atbalsts šāda veida jauniem transportlīdzekļiem būs 9000 eiro, bet septiņvietīgam lietotam elektroauto - 4500 eiro.

Programmā KEM plāno palielināt atbalstu no 1000 eiro uz 2000 eiro par vecu transportlīdzekļu norakstīšanu, kuri darbināmi ar benzīnu, dīzeļdegvielu vai gāzi. Šis nosacījums attieksies uz visiem iedzīvotājiem, kuri iecerējuši iegādāties elektroauto vai hibrīdauto, nododot savu veco iekšdedzes dzinēja auto apstrādes uzņēmumam.

Esošā programma paredz to, ka, kopš vecā transportlīdzekļa norakstīšanas dienas, iedzīvotājam sešu mēnešu laikā jāiegādājas viņa izvēlētais elektroauto vai hibrīdauto. Lai veicinātu elektromobiļu un hibrīdauto iegādi, KEM paredz sešu mēnešu vietā noteikt 12 mēnešu periodu.

KEM vērš uzmanību, ja iedzīvotājs ir izvēlējies savu elektroauto, kas šobrīd nav pieejams Latvijā, iedzīvotājam ir iespēja noslēgt līgumu, par to vienojoties ar auto tirgotāju par izvēlēto elektroauto pieejamību un iegādi. Ja šajā situācijā iedzīvotājs ir izvēlējies savu veco iekšdedzes dzinēja auto norakstīt, KEM iesaka to veikt brīdī, kad elektroauto jau ir piegādāts un reģistrēts Latvijā.

Atbalsta programma iedzīvotājiem ir pieejama no 2022.gada marta. Pašreiz vairāk nekā 1550 elektroauto un hibrīdauto divu gadu laikā iegādāti par atbalsta programmas finansējumu 6,3 miljonu eiro apmērā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu