Polija un Ukraina ir pietuvinājušās labības konflikta atrisināšanai, paziņojusi Varšava (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Polija un Ukraina ir pietuvinājušās konflikta risinājumam par lauksaimniecības produktu importu, trešdien paziņojusi Varšava.

Polijas lauksaimnieki kopš pagājušā mēneša bloķē robežšķērsošanas punktus ar Ukrainu, protestējot pret, viņuprāt, negodīgu konkurenci, ko rada ievestās ukraiņu preces.

Robežas bloķēšana un strīds par labību ir saasinājis attiecības starp kaimiņvalstīm, lai gan Polija kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā ir izrādījusi stingru atbalstu Kijivai.

"Mēs varam sacīt, ka ir notikusi zināma tuvināšanās starp attiecīgajām pozīcijām, bet, protams, (..) katrs cīnās par sevi," aģentūrai AFP sacīja Polijas lauksaimniecības ministrs Česlavs Sekerskis.

"Viss vēl ir priekšā. Sarunas šodien noteikti nebeigsies," pirms tikšanās ar Ukrainas lauksaimniecības ministru Mikolu Soļski sacīja Sekerskis.

Polijas valdošās koalīcijas likumdevējs Kšištofs Pašiks ziņu aģentūrai PAP apgalvoja, ka abas valstis ir "uz šo jautājumu atrisināšanas sliekšņa".

Viņš atklāja, ka divpusējās valdības sarunās, kas paredzētas ceturtdien Varšavā, īpaša uzmanība tiks pievērsta lauksaimniecībai, tirdzniecībai, ekonomikai un militārajam atbalstam Ukrainai.

Krievijas atkārtotais iebrukums Ukrainā ir izkropļojis Ukrainas lauksaimniecības nozari. Daudzi lielākie eksporta ceļi caur Melno jūru ir bloķēti, un daudzviet lauksaimniecības zeme kara dēļ ir kļuvusi neizmantojama.

Cenšoties ekonomiski palīdzēt Kijivai, Eiropas Savienība (ES) 2022.gadā atcēla muitas tarifus Ukrainas precēm, kas pa autoceļiem šķērso ES. Taču liela daļa Ukrainas labības, kas paredzēta valstīm ārpus ES, ir uzkrājusies Polijā un citur, samazinot vietējo ražotāju cenas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu