22. marta neģēlīgā slepkavošana Piemaskavas koncertzālē "Crocus City Hall", kurā dzīvību zaudēja ne mazāk kā 140 cilvēki, bet vēl vismaz 180 tika ievainoti, ir kļuvusi par pagaidām pēdējo garajā teroraktu un ķīlnieku sagrābšanas sarakstā Krievijas diktatora Vladimira Putina nu jau gandrīz ceturtdaļgadsimtu ilgajā valdīšanas laikā. TVNET+ atskatās uz pēdējo divu gadu desmitu lielākajiem teroraktiem kaimiņvalstī, kas satricināja ne tikai Krieviju, bet atbalsojās arī tālu aiz tās robežām.

2004. gada 1. septembrī Krievijā vecāki pavadīja savus bērnus uz pirmo skolas dienu. Ziemeļosetijas pilsētā Beslanā šo dienu nekad neaizmirsīs, jo tur Zinību diena pārvērtās asiņainā ķīlnieku krīzē, kurā tika nogalināti simtiem cilvēku, vairums no tiem - bērni.

"Es liku bērniem sastāties (pirms runas). Kad paņēmu mikrofonu, atskanēja pirmie šāvieni. Mēs visi ieskrējām zālē," "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" stāstīja Jeļena Ganijeva. Tajā laikā viņa bija Beslanas 1. vidusskolas skolotāja, bet vēlāk kļuva par tās direktori.

Daudzus bērnus Zinību dienā uz skolu pavadīja vecāki.

Kaujinieki skolā ielauzās neilgi pēc deviņiem rītā. Visus ķīlniekus tie sadzina pārpildītā sporta zālē, bet pēc tam nogalināja vairākus pieaugušos. Izdzīvojušie stāstīja, ka kaujinieki esot valkājuši spridzekļu vestes un arī pie zālē esošajiem basketbola groziem tika piesieti spridzekļi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X