FOTO Virs Rīgas pils paceļ NATO karogu (13)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Rīgas pilī šodien atzīmē divdesmito gadadienu kopš Latvijas iestāšanās NATO, informē Valsts prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Pirms divdesmit gadiem - 2004.gada 29.martā - Latvija pievienojās Ziemeļatlantijas līgumam, kļūstot par Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsti. Latvija kopā ar Bulgāriju, Igauniju, Lietuvu, Rumāniju, Slovākiju un Slovēniju 2002.gada novembrī NATO sanāksmē Prāgā tika uzaicinātas pievienoties NATO.

Plkst.8, piedaloties Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam, Rīgas pils Svētā gara tornī tika pacelts NATO karogs, atzīmējot Latvijas dalības NATO divdesmito gadadienu un paužot atzinību sabiedroto spēkiem Latvijā. Savukārt plkst. 7.40 notika svinīgā godasardzes ceremonija pie Rīgas pils.

No pirmās dalības dienas organizācijā 2004.gadā NATO gaisa telpu Latvijā un visā Baltijā kā pirmie uzsāka aizsargāt Beļģijas gaisa spēku iznīcinātāji. Patlaban ik dienu Latvijas aizsardzību un drošību klātienē Latvijā nodrošina bruņoto spēku vienības un karavīri no vairāk kā puses NATO dalībvalstīm.

Dānija vada daudznacionālo divīziju "Ziemeļi", Kanāda vada daudznacionālo kaujas grupu. Spānija ir izvietojusi pretgaisa aizsardzības vienību Latvijā un Vācijas gaisa spēku iznīcinātāji nodrošina gaisa telpas patrulēšanas lidojumus no Lielvārdes gaisa spēku bāzes.

Drēģeris uzsver, ka līguma dalībvalstis bruņoto uzbrukumu vienai vai vairākām no tām uzskata par uzbrukumu visām dalībvalstīm. Tās ir apņēmušās sargāt savu tautu brīvību, kopēju mantojumu un civilizāciju, kas dibināta uz demokrātijas, personas brīvības un likuma varas principiem.

NATO tika dibināta pirms 75 gadiem 1949.gada 4.aprīlī, un 32 dalībvalstis apliecina savu apņemšanos aizsargāt vienai otru un katru centimetru sabiedroto teritorijas, iedzīvotājus, brīvību un demokrātiju.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu