Publiskai apspriešanai iesniegti grozījumi par ikmēneša piemaksu pie vecuma un invaliditātes pensijas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Labklājības ministrija (LM) iesniegusi publiskai apspriešanai grozījumus Ministru kabineta noteikumos par ikmēneša piemaksu pie vecuma un invaliditātes pensijas.

Grozījumi paredz, ka piemaksu pārtrauks izmaksāt, ja vecuma vai invaliditātes pensijas saņēmējs izbrauc uz pastāvīgu dzīvi ārpus Latvijas vai citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) dalībvalsts, Šveices, Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes vai Gērnsijas.

Piemaksu pārtrauks izmaksāt ar nākamo mēnesi, kas seko mēnesim, kurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) ir kļuvusi zināma informācija par vecuma vai invaliditātes pensijas saņēmēja izbraukšanu uz pastāvīgu dzīvi ārpus minētajām valstīm.

Savukārt, ja pensijas saņēmējs atgriezies uz pastāvīgu dzīvi Latvijā vai citā ES dalībvalstī, EEZ dalībvalstī, Šveicē, Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē vai Gērnsijā, pēc pensijas saņēmēja pieprasījuma saņemšanas VSAA piešķirs piemaksu vai atjauno piemaksas izmaksu ar tā mēneša pirmo dienu, kurā iesniegts pieprasījums un radušās tiesības uz to.

Lai izmaksātu piemaksu pensijas saņēmējam, kas dzīvo ES dalībvalstī, EEZ dalībvalstī, Šveicē, Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē vai Gērnsijā, VSAA personas dzīvesvietu nosaka, pamatojoties uz dzīvesvietas valsts pensiju jautājumos kompetentās institūcijas sniegto informāciju. Tāpat tā pamatojas uz personas iesniegto dokumentu, ko izdevusi par iedzīvotāju reģistrāciju atbildīgā attiecīgās valsts institūcija vai personas iesniegumu, kurā norādīta dzīvesvietas adrese un kuru apstiprinājis notārs vai Latvijas vēstniecība.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu