Jelgavas novada mērs Lasmanis atkāpjas no amata (5)

TVNET/LETA
Papildināts 17:52, 3. aprīlis, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Madars Lasmanis
Madars Lasmanis Foto: Ekrānuzņēmums

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis (LA) ir nolēmis atkāpties no amata, teikts viņa šodien masu medijiem izplatītajā paziņojumā.

Lasmanis šādu lēmumu pieņēmis, jo Jelgavas novada deputāti jau esot "vienojušies par jaunas koalīcijas izveidi un jauna mēra izvēli".

Lasmanis par atkāpšanos paziņoja aptuveni stundu pirms Jelgavas novada domes sēdes, kurā bija paredzēts skatīt septiņu deputātu pieprasījumu atbrīvot viņu no amata. Šī sēde trešdienas novakarē tika atklāta un tūlīt pat arī slēgta, jo vienīgajam dienaskārtības jautājumam - par Lasmaņa atbrīvošanu no amata - "zudis tiesiskais pamats", paskaidroja domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola (LZS).

Atsevišķi pašvaldības politiķi un amatpersonas pieprasīja vērtēt Lasmaņa rīcību, Budžeta komisijā līdztekus sēdes vadīšanai pievēršoties kādas sievietes kājām. Pašvaldības izpilddirektore Līga Lonerte (LZS) aicināja pašvaldības deputātus vērtēt, viņasprāt, ētikas dabas pārkāpumu domes priekšsēdētāja rīcībā, izsūtot viņiem video no komisijas 13.marta sēdes. Izpilddirektore deputātiem paudusi, ka, viņasprāt, Lasmaņa rīcībā ir saskatāmi būtiski pārkāpumi. Viņa pie deputātiem vērusies pēc administrācijas darbinieku celtās trauksmes.

Pieprasījumu parakstīja četri Latvijas Zemnieku savienības deputāti - domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola, Lolita Duge, Juris Lavenieks un Juris Razživins, un trīs no Latvijas Reģionu apvienības saraksta ievēlētie deputāti - Dainis Liepiņš, Vidmants Rinkuns un Dina Tauriņa.

Lasmanis trešdien izplatītajā paziņojumā skaidro, ka no domes vadītāja amata atkāpjoties, "lai nekavētu jaunā vadītāja ievēlēšanu un raitu pašvaldības darbu".

Pēc Lasmaņa vārdiem, jaunās koalīcijas tapšanas pamatā esot vienošanās par pašvaldības centrālās pārvaldes un administrācijas reorganizāciju, ko līdz šim esot sabotējusi izpilddirektore Lonerte. Tāpat esot nolemts nodrošināt "kapitālsabiedrību darbības likumību", kā izvērtēt Lonertes atbilstību ieņemamajam amatam. "Tie ir būtiski priekšnosacījumi novada turpmākai rīcībspējai un sekmīgai attīstībai," uzskata Lasmanis.

Pašvaldības politiķis paziņojumā arī veltījis jaunus pārmetumus Lonertei,

attiecībā par kuru viņš "uzskata par savu pienākumu informēt sabiedrību", ka esot aizdomas par Lonertes "iespējamu noziedzīgu nodarījumu, papildus jau izskanējušajam par tīšiem, būtiskiem un sistemātiskiem pārkāpumiem pašvaldības izpilddirektores darbā, patvaļīgi, pārkāpjot pilnvaras, rīkojoties ar publisku mantu un pašvaldības finanšu līdzekļiem", tāpēc viņš esot vērsies Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un Valsts kontrolē.

Lasmanis uzskata, ka SIA "Zemgales veselības centrs" koncesijas līgums esot noslēgts pretlikumīgi,

tas tīšuprāt neesot izbeigts un pašvaldībai piederošās kapitāldaļas nav pārņemtas domes valdījumā, tāpēc viņš lūdzis izmeklēšanas iestādes vērtēt, vai Lonertes rīcība esot "saistāma ar atbildību par iespējamu pašvaldības līdzekļu nekontrolētu izmantošanu un izšķērdēšanu ievērojamā apmērā", jo pašvaldības izpilddirektors veic kapitāla daļu turētāja pārstāvja pienākumus kapitālsabiedrībās, kurās kapitāla daļu turētājs ir pašvaldība.

"Ar šodienas acīm skatoties, tā bija kļūda 2022.gadā izbeigt dienesta pārbaudi par Lonertes darbību ar maigāko iespējamo disciplinārsodu - piezīmi.

Rīcība, kas no šīs personas sekoja - pašvaldības darba tīša, apzināta un mērķtiecīga kavēšana, tādējādi nodarot milzīgus zaudējumus un balansējot uz normatīvo aktu ievērošanas robežas," vēršanos pret izpilddirektori turpinājis Lasmanis.

Savukārt vērtējot atbildību par paša neētisko rīcību pašvaldības Budžeta komisijas sēdē, Lasmanis izteicies, ka "ar labiem darbiem mēdz būt par maz". "Protams, savā rīcībā ikvienam jāievēro arī ētikas standarti. Cilvēks, kurš strādā publiskā amatā, nedrīkst nonākt situācijā, ko var dažādi interpretēt," atzinis reģionālais politiķis.

Lasmanis apgalvoja, ka ir atvainojies saviem tiešajiem kolēģiem pašvaldībā un partijas biedriem, bet ar pubilso paziņojumu vēloties "atvainoties arī sava novada iedzīvotājiem un plašākai sabiedrībai, kas radušās situācijas dēļ jebkādā veidā jutušies neērti vai aizskarti". Vienlaikus viņš sola "pielikt visas pūles, lai atjaunotu savu iedragāto reputāciju un atgūtu uzticību".

Tikmēr Lonerte pašvaldības izplatītajā preses relīzē uzstāj, ka neviens no līdzšinējā mēra apvainojumiem neesot pamatots un pašlaik tie esot balstīti tikai uz "publisku ķengāšanos, lai maisītu gaisu". Visi viņai paustie pārmetumi lielā mērā sasaucoties arī ar paša domes priekšsēdētāja atbildību gan kolektīvos deputātu lēmumos, gan vienpersoniskos balsojumos kā domes deputātam, kas raisot "pamatotas aizdomas, ka Lasmanim pašam ir sava shēma SIA "Zemgales veselības centrs" jautājuma virzības kontrolē".

"Ikviens no pārmetumiem ir politiskās zampas ietvaros vērsta apsūdzība, ko noteikti soli pa solim arī attaisnošu gan deputātu, gan sabiedrības priekšā, taču jāatzīst, ka darbs šajā politisko spēku ietekmē ir sarežģīts un tagad nepamatoti met ēnu ne tikai uz mani kā izpilddirektores reputāciju, bet personību. Tā ir smaga nepatiesas informācijas izplatīšana un es iestāšos par to, lai politiķis par saviem vārdiem atbild," klāsta izpilddirektore.

TVNET jau ziņoja, ka atsevišķi novada domes politiķi un amatpersonas pieprasījuši vērtēt Lasmaņa rīcību, Budžeta komisijā līdztekus sēdes vadīšanai pievēršoties kādas sievietes kājām. Pašvaldības izpilddirektore Līga Lonerte (LZS) aicinājusi pašvaldības deputātus vērtēt, viņasprāt, ētikas dabas pārkāpumu domes priekšsēdētāja rīcībā, izsūtot viņiem video no komisijas 13.marta sēdes. Izpilddirektore deputātiem paudusi, ka, viņasprāt, Lasmaņa rīcībā ir saskatāmi būtiski pārkāpumi. Viņa pie deputātiem vērusies pēc administrācijas darbinieku celtās trauksmes.

Pieprasījumu parakstījuši četri Latvijas Zemnieku savienības deputāti - domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola, Lolita Duge, Juris Lavenieks un Juris Razživins, un trīs no Latvijas Reģionu apvienības saraksta ievēlētie deputāti - Dainis Liepiņš, Vidmants Rinkuns un Dina Tauriņa.

Šādā gadījumā domes priekšsēdētājam ir jāsasauc domes ārkārtas sēde desmit dienu laikā vai arī jāiekļauj šis jautājums kārtējās domes sēdes darba kārtībā.

Tiesībsarga birojā ir ierosināta pārbaudes lieta par iespējamu bosingu no Jelgavas novada domes priekšsēdētāja puses. Pārbaudes lieta ierosināta pēc viena birojā saņemta iesnieguma, kuru iesniegusi kāda Jelgavas novada domes darbiniece.

Savukārt Lasmanis pēc videoieraksta izplatīšanās sociālajos tīklos rosinājis atbrīvot no amata pašvaldības izpilddirektori Lonerti, vēstulē aģentūru LETA informēja Lasmanis pēc tam, kad Lonerte un citi deputāti nāca klajā ar aicinājumu vērtēt viņa pievēršanos sievietes kājām domes komisijas sēdē. Lonerte Jelgavas novada domes priekšsēdētāja rosināto viņas atbrīvošanu no amata uzskata par izrēķināšanos.

Tikmēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aģentūrai LETA apstiprināja, ka iestādes lietvedībā ir 8.martā sākta resoriskā pārbaude, kurā KNAB nosūtījis Jelgavas novada domei informācijas pieprasījumu un kurā figurē pašvaldības izpilddirektore Lonerte.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu