Tusks sola "aizsargāt" Poliju pret ES migrantu sadales shēmu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas premjerministrs Donalds Tusks.
Polijas premjerministrs Donalds Tusks. Foto: EPA/Scanpix

Polijas premjerministrs Donalds Tusks trešdien paziņoja, ka viņa valdība "aizsargās" Poliju pret Eiropas Savienības (ES) migrantu sadales shēmu, pēc jaunu migrācijas un patvēruma noteikumu pieņemšanas Eiropas Parlamentā (EP).

EP trešdien pieņēma stingrākus migrācijas un patvēruma piešķiršanas noteikumus ES. To pamatā ir obligāta solidaritātes sistēma, kas paredz, ka visām ES dalībvalstīm ir jāuzņemas zināma atbildība attiecībā uz patvēruma lūgumiem ES.

Ja kāda ES dalībvalsts nevēlēsies pieņemt patvēruma meklētājus, tai būs jāsniedz alternatīva palīdzība, piemēram, jāiemaksā nauda atbalsta fondā. ES dalībvalstis, kurās patvēruma lūgumu skaits ir ievērojami pieaudzis, varēs pieprasīt, lai patvēruma lūdzēji tiktu sadalīti pa citām ES valstīm.

"Mēs aizsargāsim Poliju pret [migrantu] sadales mehānismu," Tusks sacīja reportieriem Varšavā pēc tam, kad minētos noteikumus pieņēma EP Briselē.

Polijā iepriekš valdošā nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) ir asi kritizējusi šīs migrācijas un patvēruma reformas. Tuska vadītā jaunā valdošā alianse, kurai lielākoties ir ES atbalstoši uzskati, ir saglabājusi šo nostāju migrācijas jautājumā.

"Man ir zināmas iespējas veidot alianses, un sadales vai samaksas par [migrantu] neuzņemšanu mehānisms (..) noteikti neattieksies uz Poliju," sacīja Tusks, kurš ir bijušais Eiropadomes prezidents.

Jaunie noteikumi vēl jāapstiprina ES ministriem. Tiklīdz tas būs izdarīts, ES dalībvalstīm būs divi gadi laika, lai ieviestu šos noteikumus.

Noteikumi stāsies spēkā 2026.gadā pēc tam, kad Eiropas Komisija būs noteikusi, kā tie tiks ieviesti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu