Igaunija varētu atzīt Maskavas patriarhātu par teroristisku organizāciju (2)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Igaunijas iekšlietu ministrs Lauri Lēnemetss plāno ierosināt parlamentam atzīt Krievu pareizticīgās baznīcas Maskavas patriarhātu par teroristisku organizāciju, lai Igaunijas Pareizticīgā baznīca būtu spiesta pārtraukt attiecības ar Maskavas patriarhātu.

Igaunijas sabiedriskās televīzijas raidījumā "Pirmā studija" ceturtdienas vakarā Lēnemetss teica, ka, ņemot vērā Iekšlietu ministrijas ekspertīzi un Drošības policijas novērtējumu, ko viņš nupat saņēmis, viņam nav citas izvēles, kā vien pašam veikt pasākumus, lai tiktu pārtrauktas saites starp Igaunijas Pareizticīgo baznīcu un Maskavas patriarhātu.

"Ņemot vērā pieejamo kontekstu, man kā iekšlietu ministram nav citas izvēles, kā vien ierosināt Rīgikogu pasludināt Maskavas patriarhātu par teroristisku [organizāciju], kas savā darbībā atbalsta terorismu. Tad iekšlietu ministrs varēs vērsties tiesā un ierosināt, lai šeit darbojošās baznīcas organizācijas darbība tiktu pārtraukta. Tas neietekmēs draudzes locekļus, tas nenozīmē, ka baznīcas tiks slēgtas, bet tas nozīmē, ka tiks pārtrauktas saites ar Maskavu," teica ministrs.

"Mums ir jāsaprot, ka šodien Maskavas patriarhāts ir pakļauts Vladimiram Putinam, kurš faktiski vada teroristiskās aktivitātes pasaulē," uzsvēra Lēnemetss.

Maskavas patriarhāta Igaunijas Pareizticīgās baznīcas bīskaps Daņiils otrdien paziņoja, ka Igaunijas Pareizticīgā baznīca neatrodoties tiešā Maskavas patriarha Kirila pakļautībā un nevarot būt atbildīga par Maskavā paustajiem paziņojumiem, kas atbalsta Krievijas karu pret Ukrainu. Līdz ar to Daņiils būtībā noraidīja Lēnemetsa prasību Igaunijas Pareizticīgajai baznīcai izstāties no patriarha Kirila pakļautības.

Lēnemetss arī sacīja, ka viņš četras reizes bijis spiests uzaicināt Maskavas patriarhāta Igaunijas Pareizticīgās baznīcas pārstāvjus uz tikšanos, lai runātu par jautājumiem, kas saistīti ar valsts drošību.

Jau ziņots, ka Maskavas patriarhāta pakļautībā esošās Igaunijas Pareizticīgās baznīcas metropolīts Jevgeņijs, laicīgajā dzīvē Krievijas pilsonis Valērijs Rešetņikovs, kurš attaisnoja Krievijas agresiju Ukrainā, februārī nesaņēma uzturēšanās atļaujas pagarinājumu un bija spiests atstāt Igauniju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu