Video Līdz Tallinai - astoņās minūtēs! Lielvārde kļuvusi par mājvietu jaudīgajiem "Eirofighter" iznīcinātājiem (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Militārais gaisa kuģis "Eurofighter" NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijas mediju dienas laikā Nacionālo bruņoto spēku militārajā bāzē "Lielvārde".
Militārais gaisa kuģis "Eurofighter" NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijas mediju dienas laikā Nacionālo bruņoto spēku militārajā bāzē "Lielvārde". Foto: Evija Trifanova/LETA

Līdz šim NATO iznīcinātāji, patrulējot Baltijas gaisa telpā, kā galvenās bāzes izmantoja militāros lidlaukus Lietuvā Šauļos un Igaunijā Emari. Taču nu arī Latvijas Gaisa spēku bāze piedzīvojusi vērienīgus uzlabojumus, tādēļ uz laiku, kamēr Emari bāzē Igaunijā turpinās remontdarbi, NATO iznicinātājlidmašīnām par mājvietu kļuvusi Lielvārde, vēsta Panorāma.

NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijas galvenais ikdienas uzdevums ir atturēt Krievijas lidmašīnas no mēģinājumiem ielidot Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpā, kā arī uzraudzīt, lai lidaparāti ievēro aviācijas noteikumus, atrodoties starptautiskajā gaisa telpā virs Baltijas jūras.

Šādu pārkāpumu skaits jau gadiem ir nemainīgs – NATO iznīcinātājiem nākas reaģēt vidēji 2–3 reizes nedēļā.

Lielvārdē šogad bāzējas pieci Vācijas gaisa spēku "Eurofighter". Tie sver tikai 11 tonnas, kas iznīcinātājam ir ļoti maz un ļauj tam ātrāk pacelties un veiklāk manevrēt. Šiem konkrētajiem ir Vācijā ražoti dzinēji ar 60 000 zirgspēku jaudu, un tie var attīstīt ātrumu 2500 km/h.

"No Lielvārdes varam sasniegt Tallinu Igaunijā 6–8 minūšu laikā,"

atzina NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas komandieris.

Vairāk skaties sižetā!

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu