Kalnu Karabahas bijušais premjers pieteicis badastreiku (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP / Scanpix

Azerbaidžānā aizturētais bijušais Kalnu Karabahas premjerministrs Rubens Vardanjans pieteicies badastreiku, piektdien, 19. aprīlī, paziņoja viņa dēls un advokāte.

Erevānā dzimušais investīciju baņķieris bija viena no svarīgākajām Krievijas 90.gadu fondu tirgus figūrām. Atbilstoši žurnāla "Forbes" aplēsēm Vardanjana un viņa radinieku turība ir 1,1 miljardu dolāru liela.

2022.gada beigās Vardanjans atteicās no Krievijas pilsonības un pārcēlās uz Kalnu Karabahu. 2022.gada novembrī viņš kļuva par Kalnu Karabahas valdības vadītāju un šajā amatā atradās līdz 2023.gada februāra beigām. No premjera amata viņš tika atstādināts, pakļaujoties Baku spiedienam.

Pagājušā gada 19.septembrī Azerbaidžāna veica zibensofensīvu, kas nākamajā dienā beidzās ar vairāk nekā 30 gadus "de facto" pastāvējušās Kalnu Karabahas armēņu republikas varasiestāžu faktisku kapitulāciju. Pēc tās no Kalnu Karabahas uz Armēniju aizbēga faktiski visi armēņu iedzīvotāji.

Azerbaidžāna pēc zibensofensīvas aizturēja Vardanjanu un apsūdzēja viņu "terorisma finansēšanā" un citos noziegumos.

"Mans tēvs (..) kopš 5.aprīļa ievēro badastreiku, pieprasot visu armēņu ieslodzīto atbrīvošanu," ziņu aģentūrai AFP pavēstīja viņa dēls Dāvids Vardanjans, piebilstot, ka ir ļoti noraizējies par tēva veselību.

Vardanjana advokāte Viktorija Burkovskaja sacīja, ka viņas klients streiku sācis aprīļa sākumā, un nav skaidrs, vai viņam cietumā ir pieejama medicīniskās palīdzība.

Azerbaidžānas valsts drošības dienesti AFP paziņoja, ka viņiem "nav nekādu ziņu par badastreiku".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu