Foto Aizdomās par nacistiskās Vācijas genocīda slavināšanu un rasu naida izraisīšanu aizturēti skinhedu subkultūras pārstāvji (6)

TVNET
Papildināts 15:22, 20. aprīlis, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Aizturēti skinhedu subkultūras pārstāvji par nacistiskās Vācijas genocīda un kara noziegumu slavināšanu un rasu naida izraisīšanu
Aizturēti skinhedu subkultūras pārstāvji par nacistiskās Vācijas genocīda un kara noziegumu slavināšanu un rasu naida izraisīšanu Foto: Valsts policija.

Sestdien, 20. aprīlī Valsts policija sadarbībā ar Valsts drošības dienestu aizturēja vairākus skinhedu subkultūras pārstāvjus, kuri tiek turēti aizdomās par nacistiskās Vācijas genocīda, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru vai kara noziegumu publisku slavināšanu, kā arī par darbību veikšanu, kas vērstas uz rasu naida izraisīšanu.

Saistībā ar šiem noziegumiem uzsākti kriminālprocesi, un tiks lemts par drošības līdzekļu piemērošanu aizturētajām personām.

FOTO: Aizturēti skinkedu subkultūras pārstāvji par nacistiskās Vācijas genocīda un kara noziegumu slavināšanu un rasu naida izraisīšanu

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 5. biroja 1. nodaļa 2024. gadā uzsāka divus kriminālprocesus.

Viens kriminālprocess uzsākts pēc Krimināllikuma 74.1 panta otrās daļas, proti, par to, ka divi skinhedu subkultūras pārstāvji nodarīja miesas bojājumus vīrietim, kā arī pielietojot vardarbību lika vīrietim publiski slavināt nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda diktatoru Ādolfu Hitleru, un lika vīrietim publiski veikt nacistu sveicienu, proti, pacelt roku 45 grādu leņķī ar iztaisnotu plaukstu un teikt: "Lai slava Ādolfam Hitleram!" Minētās darbības tika nofilmētas ar mobilo telefonu, pēc kā ievietotas interneta vidē.

Otrs kriminālprocess uzsākts pēc Krimināllikuma 78. panta otrās daļas un Krimināllikuma 150. panta trešās daļas, proti, par to, ka cits skinhedu subkultūras pārstāvis, izmantojot sociālo mediju platformas, vairākas reizes veicis tādās darbības, kas vērstas uz rasu naida izraisīšanu.

Kā arī par to, ka skinhedu subkultūras piederīgais, pielietojot vardarbību un draudus pret panku subkultūras pārstāvi, izdarīja darbību, kas vērsta uz nesaticības izraisīšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums.

Minētās darbības pēc skinheda subkultūras pārstāvja uzdevuma filmēja ar mobilo telefonu viņa draudzene, pēc kā šis video tika ievietots sociālo mediju platformās.

2024. gada 20. aprīlī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 5. biroja 1. nodaļas amatpersonas sadarbībā ar Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonām, Galvenās Kārtības policijas pārvaldes Speciālo uzdevumu bataljonu un ciešā sadarbībā ar Valsts drošības dienesta amatpersonām aizturēja vairākus skinhedu subkultūras pārstāvjus.

Skūtgalvji jeb skinhedi, saīsinājumā arī vienkārši skini, ir subkultūra.

Subkultūra ir samērā pastāvīga garīgo un materiālo vērtību sistēma kādas kultūras ietvaros, kas dažkārt izveidojusies kā pretnostatījums sabiedrības valdošajai kultūrai un ko vairākums uzskata par mazvērtīgāku vai par kaitīgu.

Subkultūras sekotāji savu piederību parasti apliecina ar noteiktu stilu – apģērbā, uzvedībā un valodā. Skinhedu subkultūra iedalās sīkākos virzienos, kas atšķiras pēc saviem uzskatiem par atsevišķam tēmām.

NS skinhedu pārstāvji piekopj nacionālsociālistisko ideoloģiju (neonacismu), un tas ir viens no skinhedu subkultūras virzieniem.

NS skinhedu īpašais kults veidojas ap Ādolfa Hitlera personību un dažiem citiem nacionālsociālistiskās kustības līderiem.

NS skinhediem ārējam izskatam ir būtiska nozīme viņu pašu identificēšanai, galvenās pazīmes izskatās šādi: skūta galva vai ļoti īss matu griezums, gaiši zili džinsi, īsas, melnas un tumši zaļas jakas ar "rāvējslēdzēju" bez apkakles – "bomberi", militārais formastērps vai atsevišķi tā elementi, nacistu simbolika, uzšuves, nozīmītes, smagi gari zābaki, arī militārie, visbiežāk melnā krāsā.

Šobrīd abos kriminālprocesos tiek veiktas kriminālprocesuālās darbības, kratīšanas vairākās dzīvesvietās, un ir iegūta informācija par iespējamiem vēl citiem noziedzīgiem nodarījumiem, ko veikuši skinhedu subkultūras pārstāvji.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu