Lietuvas parlaments atbalsta stingrākas sankcijas Baltkrievijas pilsoņiem, taču noraida ceļošanas ierobežojumus

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Lietuvas parlaments otrdien noraidīja priekšlikumus ierobežot Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu ceļošanu uz viņu mītnes valstīm, taču spēra soli pretī likumprojekta pieņemšanai, ar kuru tiek pagarinātas valsts sankcijas pret šīm valstīm un pastiprināti nosacījumi Baltkrievijas pilsoņiem.

20 Seima deputāti nobalsoja par priekšlikumu atņemt pagaidu uzturēšanās atļaujas Lietuvā tiem Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, kuri ceļo uz Krieviju un Baltkrieviju biežāk nekā reizi gadā. 47 deputāti balsoja pret un 45 atturējās.

Par priekšlikumu atļaut tikai vienu braucienu reizi trijos mēnešos nobalsoja 41 deputāts, 37 bija pret un 39 atturējās.

Pirmo priekšlikumu izvirzīja deputātu grupa, bet otro priekšlikumu iesniedza parlamentārā Nacionālās drošības un aizsardzības komisija.

Lai gan priekšlikums par ceļošanas ierobežojumiem netika apstiprināts, likumprojekts, ar kuru vēl uz gadu pagarina Lietuvas sankcijas pret Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, tika pieņemts parlamentā otrajā lasījumā ar 82 balsīm par, trim pret un 34 atturoties.

Lai to pieņemtu, vēl būs jānotiek trešajam un galīgajam balsojumam.

Pašreizējais likums par valsts sankcijām, kas tika pieņemts pagājušajā gadā, noteica ierobežojumus Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem saņemt Lietuvas vīzas un e-rezidenta statusu. Krievijas pilsoņiem ir noteikti arī papildu ierobežojumi ieceļošanai Lietuvā un nekustamā īpašuma iegādei šajā valstī. Lietuva arī uz laiku atsakās pieņemt viņu uzturēšanās atļauju pieteikumus.

Likuma jaunajā versijā ierosināts noteikt vairāk ierobežojumu Baltkrievijas pilsoņiem, jo Lietuvas izlūkdienesti ir brīdinājuši par Baltkrievijas specdienestu pastiprinātu aktivitāti, izmantojot savus pilsoņus, kas atrodas Lietuvā.

Likumprojektā paredzēts veikt papildu riska novērtējumus Baltkrievijas pilsoņiem, kas ierodas ar Šengenas zonas vīzām, ņemot vērā iespējamos draudus sabiedriskajai kārtībai, iekšējai drošībai, sabiedrības veselībai vai starptautiskajām attiecībām.

Otrdien Seims arī atbalstīja priekšlikumu aizliegt Krievijas vai Baltkrievijas izcelsmes lauksaimniecības produktu un lopbarības importu, un konkrēto sarakstu izstrādās valdība.

Parlaments arī atbalstīja grozījumu projektu, kas paredz anulēt termiņuzturēšanās atļaujas Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, kuri apzināti, publiski un sistemātiski izplata nepatiesu informāciju, kas ir pretrunā sabiedrības vai valsts interesēm, vai publiski atbalsta agresijas darbības.

Likumprojekts arī aizliedz gan Krievijas, gan Baltkrievijas pilsoņiem bez termiņuzturēšanās vai pastāvīgās uzturēšanās atļaujām Lietuvā iegādāties nekustamo īpašumu.

Viļņā dzīvojošā Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska paudusi iebildumus pret jaunajiem ierobežojumiem. Viņa uzskata, ka tie netaisnīgi saista vienkāršos Baltkrievijas pilsoņus ar Aleksandra Lukašenko režīmu un tāpēc ir nepamatoti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu