Kamēr pārējās Eiropas valstis lauza rokas un nervozē par iespēju, ka novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās varētu uzvarēt Donalds Tramps un ko tas nozīmētu drošības situācijai pasaulē, Polija iet pret straumi. Polijas prezidents nesen tikās ar Trampu viņa "Trampa tornī" Ņujorkā, bet Polijas ārlietu ministrs saka, ka Trampa nostāja pret Ukrainu neesot "nemaz tik melnbalta". Vai Polijas ietekmīgākajiem politiķiem ir kādas patiesas simpātijas pret Trampu, zina tikai viņi paši, taču jebkurā gadījumā viņi mēģina izspēlēt labāko gājienu ar iedalītajām kārtīm.

ASV prezidenta vēlēšanās, kuru iznākumu nereti izšķir daži tūkstoši balsu "svārstīgajos" štatos, galvenie kandidāti ir visiem labi zināmi: demokrātus pārstāves pašreizējais prezidents Džo Baidens, savukārt republikāņus – eksprezidents Donalds Tramps. Šobrīd aptaujās abi uzrāda līdzīgu rezultātu. Trampam ir pavisam neliels pārsvars pār Baidenu, taču aprīlī tas ir sarucis un turas 1% robežās, liecina vietnes "FiveThirtyEight" apkopotie dati.

Vēlēšanu rezultāts šobrīd ir neprognozējams. Lai gan Tramps ir apsūdzētais vairākās krimināllietās un civillietās, tas viņam neaizliedz kandidēt vēlēšanās un arī nav pārliecinājis Republikāņu partiju atteikties no Trampa kā sava kandidāta vēlēšanās. Turpretī 81 gadu vecajam Baidenam tiek pārmests viņa lielais vecums (kaut arī 77 gadus vecais Tramps ir tikai četrus gadus jaunāks) un it kā nespēja tikt galā ar darba pienākumiem. Arī Demokrātu partijas rindās neatradās cits kandidāts, kuram būtu labākas izredzes nekā amatā esošajam prezidentam.

Izskatās, ka Polija – atšķirībā no vairuma citu valstu – ir sākusi diplomātiski gatavoties abiem iespējamajiem scenārijiem. Labas attiecības ar ASV ir Polijai ļoti nozīmīgas no drošības viedokļa, jo

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X