Skotijas premjers atkāpjas no amata (4)

Papildināts
LETA/DPA
Papildināts 19:27, 29. aprīlis, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Skotijas premjerministrs Humza Jusafs pirmdien paziņoja, ka atkāpsies no Skotu Nacionālās partijas (SNP) līdera un reģionālās valdības vadītāja amatiem.

Līdz ar to viņš izvairīsies no diviem neuzticības balsojumiem.

Jusafs vadīja mazākuma valdību kopš ceturtdienas, kad sarāva koalīcijas vienošanos ar zaļajiem pēc tam, kad Skotijas valdība atteicās no ambiciozajiem klimata politikas plāniem, radot spriedzi abu partiju attiecībās.

Viņam draudēja balsojums par neuzticības izteikšanu, ko ierosināja konservatīvie, savukārt leiboristi bija ierosinājuši neuzticības izteikšanu Skotijas valdībai kopumā.

Opozīcijā esošo konservatīvo ierosinātais balsojums bija paredzēts jau trešdien.

39 gadus vecais Jusafs kļuva par Skotijas premjerministru tieši pirms 13 mēnešiem, nomainot šajā amatā Nikolu Stērdženu.

Stērdžena par savu atkāpšanos no premjera un SNP līdera amata negaidīti paziņoja 2023.gada februārī pēc tam, kad izcēlās skandāls saistībā ar valdības nostāju transseksuāļu tiesību jautājumos. Viņa Skotiju vadīja astoņus gadus.

Uz SNP līdera amatu pretendēja Keita Forbsa, Eša Rīgena un Jusafs, kurš uzvarēja. Tās bija pirmās reālās SNP līdera vēlēšanas kopš 2004.gada, jo 2014.gadā Stērdžena tika ievēlēta bez konkurentiem. Vēlēšanas atspoguļoja šķelšanos partijā starp labējāk noskaņotiem politiķiem un tiem, kas vairāk sliecas pa kreisi.

Sākotnēji Jusafs paziņoja, ka nedomā atkāpties un grasās izturēt abus neuzticības balsojumus.

Toriji, leiboristi, liberāldemokrāti un zaļie pavēstīja, ka konservatīvo ierosinātajā balsojumā balsos pret Jusafu, tādēļ viņam nācās meklēt atbalstu no Ešas Rīgenas, vienīgās deputātes, kas pārstāv partiju "Alba", ko nesen nodibināja bijušais SNP līderis Alekss Salmonds.

Arī Rīgena ir bijusī SNP locekle un sacentās ar Jusafu par partijas līdera vietu 2023.gada martā.

Jusafs, kurš ir pirmais musulmaņu līderis kādā no lielākajām Lielbritānijas partijām - pauda uzskatu, ka, viņaprāt, uzvara ir "pilnīgi iespējama". Taču viņš piebilda, ka "nav gatavs pārdot savas vērtības vai principus vai slēgt darījumus ar jebkuru, lai tikai saglabātu varu".

SNP ir 63 no 129 vietām parlamentā, un līdz vairākumam partijai pietrūkst divas vietas. SNP vada Skotijas valdības kopš 2007.gada, taču pēdējā gada laikā ir zaudējusi popularitāti.

Pēc Jusafa paziņojuma par atkāpšanos parlamentam ir 28 dienas, lai izvēlētos jaunu premjerministru.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu