Skābekļa festivālā bez maksas varēs pārbaudīt sirds un plaušu veselību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Atzīmējot Pulmonālās hipertensijas dienu, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS) 10. maijā notiks Skābekļa festivāls, kurā iedzīvotāji bez maksas varēs pārbaudīt sirds un plaušu veselību, informē Pulmonālās hipertensijas biedrības valdes priekšsēdētāja Ieva Plūme.

Lai informētu sabiedrību par retas un bīstamas slimības - pulmonālās arteriālās hipertensijas atpazīstamību un diagnostiku, kā arī veicinātu sirds un plaušu veselības profilaksi, no plkst.10 līdz plkst.12 slimnīcas A korpusā būs pieejami eksprestesti holesterīna, glikozes, hemoglobīna noteikšanai, skābekļa saturācijas un asinsspiediena mērījumi, bioimpedences svaru tests, fizioterapijas nodarbība, kā arī kardiologa un pneimonologa ekspreskonsultācijas.

Uz pasākumu tiek aicināts ikviens interesents, dalība tajā ir bez maksas. Svarīgs nosacījums - izmeklējumi jāveic tukšā dūšā.

PSKUS Plaušu slimību un torakālās ķirurģijas centra virsārste, pneimonoloģe Zaiga Kravale norāda, ka ikvienas slimības gadījumā ir svarīga tās ātra un precīza diagnostika. Skābekļa festivāls ir iespēja vienlaikus veikt gan dažādus testus, gan arī ātrā pārskata vizītē aprunāties ar kardiologu un pneimonologu.

Viņa atgādina, ka elpas trūkums nav uzskatāms par normu nevienā vecumā, tāpēc īpaši tiks pievērsta uzmanība pasākuma apmeklētājiem ar neskaidras izcelsmes elpas trūkumu, samazinātu skābekļa saturāciju asinīs, kā arī cilvēkiem, kuriem jau ir zināmas diagnozes, kas varētu izskaidrot elpas trūkumu, tomēr uzsāktā ārstēšana nepalīdz.

"Mūsu mērķis Skābekļa festivāla laikā ir identificēt pacientus, kuriem ir nepieciešami papildu izmeklējumi un padziļināta konsultācija, piemēram, pie pneimonologa. Ja šādi pacienti būs, sniegsim viņiem informāciju par konsultāciju un izmeklējumu iespējām Stradiņa slimnīcas Plaušu slimību un torakālās ķirurģijas centrā vai dienas stacionārā," informē Kravale.

Pulmonālās hipertensijas sākotnējās pazīmes ir nespecifiskas un līdzinās citām sirds un plaušu slimībām. Tas ir elpas trūkums un aizdusa slodzes laikā, hronisks nogurums, sāpes krūtīs, sirdsklauves, bet, slimībai progresējot pievienojas daudz manāmāki simptomi - ģīboņi, zilgana lūpu un nagu krāsa un samazinās slodzes tolerance. Diagnosticēta novēloti, slimība rada neatgriezeniskas izmaiņas plaušu artērijās un sirdī ar izteikti augstu mirstību.

PSKUS Reto slimību kabineta vadītājs, kardiologs Andris Skride atzīst, ka slimībai ir daudz apakštipu un katram ir citāds ārstēšanas veids. Trombemboliskas plaušu hipertensijas gadījumā ir ieviesta jauna ārstēšanas metode - balona pulmonālā angioplastija, citām slimības formām pieejama medikamentoza terapija. Tomēr, neskatoties uz pieejamo ārstēšanu, slimība nereti progresē un nepieciešams izstrādāt arvien jaunas ārstēšanas metodes.

"Latvija ir kļuvusi par nozīmīgu pētniecības centru jaunu medikamentu izstrādē tieši plaušu hipertensijas jomā. Diemžēl ļoti nozīmīga ārstēšanas metode - plaušu transplantācija - mūsu valstī šobrīd nav pieejama, tāpēc jāturpina darbs, lai tas mainītos," viņš pauž.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem Latvijā 2023.gada nogalē bija reģistrēti 232 pacienti ar dažādu reto tipu plaušu hipertensiju, tai skaitā ar pulmonālo arteriālo hipertensiju 118 pacienti, hronisko trombembolisko plaušu hipertensiju 44, idiopātisko pulmonālo arteriālo hipertensiju 37, ar pulmonālo hipertensiju saistībā ar iedzimtu sirdskaiti - 19 pacienti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu