"Par drošu, brīvu un demokrātisku Eiropas Savienību!" Visā Latvijā atzīmē Eiropas dienu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Tikai vienota un spēcīga Eiropas Savienība (ES) spēs nodrošināt mieru un labklājību Eiropā, atzīmējot Eiropas dienu, pauž Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Pēc viņa vārdiem, Krievijas agresija pret Ukrainu un ukraiņu cīņa par savu brīvību apliecina nepieciešamību stiprināt Eiropas kopējo aizsardzību.

"Sveicu Eiropas dienā! Par drošu, brīvu un demokrātisku ES," vēl prezidents.

Eiropas diena, ko ik gadu atzīmē 9.maijā, ir veltīta mieram un vienotībai Eiropā. Šajā datumā atzīmē vēsturiskās Šūmana deklarācijas gadskārtu. Ar Šūmaņa deklarāciju nāca klajā Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmanis 1950.gada 9.maijā. Viņš savā deklarācijā izklāstīja ideju, kā Eiropā iedibināt jauna veida politisko sadarbību, kas karadarbību starp Eiropas nācijām padarītu neiedomājamu. Šūmana priekšlikumu uzskata par pašreizējās ES pirmsākumu.

Eiropas dienā pie Saeimas nama norisināsies Eiropas pikniks

Par godu Latvijas divdesmitgadei Eiropas Savienībā (ES) šodien, Eiropas dienā, pie Saeimas nama norisināsies Eiropas pikniks, informēja Saeimas Preses dienestā.

Pasākuma laikā ikviens interesents aicināts neformālā gaisotnē kopā svinēt svētkus, sarunāties ar citiem dalībniekiem un iepazīties ar plašo Eiropas kulināro mantojumu, baudot ES dalībvalstu un kandidātvalstu vēstniecību sarūpētos nacionālos ēdienus un svētku kūku.

Eiropas dienas pikniku atklās Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) un Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis (P).

Piknika ietvaros ikviens interesents aicināts piedalīties erudīcijas spēles "Es un ES" izspēlē un pārbaudīt savas zināšanas par ES jautājumiem. Spēlē būs iespējams piedalīties, izmantojot savu viedierīci, un trīs labākie dalībnieki saņems veicināšanas balvas. Paredzēts, ka notiks divas erudīcijas spēles izspēles.

Pasākums norisināsies no plkst.12.45 līdz plkst.15 pie Saeimas nama Jēkaba ielā 11, Rīgā. Erudīcijas spēles "Es un ES" pirmā izspēle paredzēta plkst.13.10, savukārt otrā izspēle plānota plkst.14.10.

Eiropas piknika norises vieta būs arī viens no pieciem kontrolpunktiem orientēšanās spēlē "saSKATI EIROPU". Citi kontrolpunkti atradīsies Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā, Rīgas Valsts 2.ģimnāzijā, Rīgas Valsts 3.ģimnāzijā un ES mājā, un katrā no tiem būs jāizpilda noteikts uzdevums. Orientēšanās spēli dalībnieki varēs uzsākt jebkurā no kontrolpunktiem.

Pilna pasākumu programma

Latvijā ar dažādiem pasākumiem ceturtdien atzīmēs Eiropas dienu, informēja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.

Paredzēts, ka no plkst.12 līdz 16 norisināsies trīs Rīgas Valsts ģimnāziju un Eiropas Savienības (ES) mājas kopīgi organizētā orientēšanās spēle "Saskati Eiropu", kurā aicināts piedalīties ikviens interesents. Orientēšanās spēlē ir pieci tematiski kontrolpunkti, pa vienam pie Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas, 2.ģimnāzijas un 3.ģimnāzijas, pa vienam kontrolpunktam ES mājā un pie Saeimas.

Spēles dalībnieki katrā no kontrolpunktiem saņems spēles dalībnieka kartīti ar desmit uzdevumiem par ES paplašināšanos, eiro, Eiropas vērtībām, kultūru un Latviju ES. Atbildot uz katru no desmit jautājumiem, tiks saņemti zīmodziņi.

Orientēšanās spēlē aicināti piedalīties gan bērni, gan pieaugušie. Informācija par orientēšanās spēles maršrutu, noteikumiem būs pieejama spēles kartītē un katrā no spēles kontrolpunktiem. Ikviens spēles dalībnieks ir aicināts piedalīties spēles balvas izlozē, iesniedzot aizpildītu spēles kartīti ES mājā, Aspazijas bulvārī 28, Rīgā. Informācija par izlozes uzvarētājiem tiks publicēta ES mājas sociālā medija "Facebook" lapā.

Savukārt Lielās Eiropas stundas mērķis ir iekļaut Eiropas dienas un Latvijas iestāšanās ES 20.gadadienas svinēšanā visas Latvijas izglītības iestādes. Stunda notiks Eiropas dienā no plkst.9 līdz 9.40. Stundā varēs piedalīties sekojot tiešraidei portālā "Delfi", mājaslapā "esmaja.lv" un ES mājas un EK pārstāvniecības "Facebook" profilos. Stundā aicinātas piedalīties visas Latvijas izglītības iestādes, kā arī ikviens interesents.

Jau 16.gadu turpinās akcija "Atpakaļ uz skolu/ Atpakaļ uz universitāti 2024". Tās laikā dažādu jomu eksperti ir aicināti doties uz izglītības iestādēm un dalīties savās zināšanās un pieredzē, stāstot gan par ES aktualitātēm dažādās jomās, gan izzināt dažādas profesijas un prasmes.

Saeima aicina svinēt Latvijas divdesmitgadi ES kopā, pulcējoties pie Saeimas nama plkst.12.45. Būs iespēja baudīt vēstniecību sarūpētos Eiropas nacionālos ēdienus, cienāties ar svētku kūku, piedalīties erudīcijas spēlē un veltīt laiku neformālām sarunām.

Nacionālais Kino centrs aicina uz bezmaksas seansiem Rīgas kinoteātros, kas uzņemti Eiropas kinoteātru tīklā "Europa Cinemas". Par godu 20 gadiem kopš Latvija uzņemta ES, un desmit gadiem kopš Latvijas filmu nozari atbalsta Eiropas fonds "Radošā Eiropa Media", kinoteātros tiks izrādītas Latvijas filmas, kas uzņemtas ar fonda atbalstu: plkst.18 kinoteātrī "Kino bize", Rīgā, varēs noskatīties 2018.gada dokumentālo filmu "Laika tilti", kinoteātrī "K.Suns", Rīgā, plkst.17 varēs noskatīties 2016.gada dokumentālo filmu "Ģenerālplāns", plkst.18 "K.Sunī" būs skatāma 2016.gada dokumentālā filma "Ukraiņu šerifi", savukārt plkst.20 - 2019.gada spēlfilma "Jelgava ’94".

Demokrātijas svētkus ceturtdien no plkst.10 līdz 20.30 rīkos Latvijas Pilsoniskā alianse. Dalība svētkos ir bez maksas, un tie notiks AB dambī, Rīgā, mākslas centrā "Noass". Demokrātijas svētkos rīta cēlienu iesāks ar vafelēm un sociālās ekonomikas brokastīm. Pie launaga galda noritēs diskusija par pilsonisko sabiedrību ar Eiropas Parlamenta deputātu kandidātiem. Pusdienas tiks ieturētas ar politisku stāvizrādi, vēlēšanu simulāciju ar kopīga rasola izveidi.

Rīgas Anglikāņu Svētā Pestītāja baznīcā plkst.19 notiks koncerts "Gloria". Programmā iekļauta franču komponista Frānsisa Pulenka kantāte "Gloria", Aivara Kalēja dziesmu cikls "Bezvainības dziesmas" ar Viljama Bleika dzeju, Imanta Kalniņa un Ērika Ešenvalda skaņdarbi. Koncertā piedalīsies Ziemeļrīgas kultūras apvienības VEF Kultūras pils jauktais koris "Jasmīnas koris", soprāns Marlēna Keine, pie ērģelēm būs Līga Dejus.

Labklājības ministrija piekto gadu organizēs tiešsaistes erudīcijas spēli 10. līdz 11.klases skolēniem, lai pārbaudītu un papildinātu zināšanas par ES, tās vērtībām un dažādību, labklājības nozari un ES fondu ieguldījumu tajā. Šogad dalībnieki tiks iedalīti un vērtēti sešās grupās: Vidzemē, Kurzemē, Zemgalē, Latgalē, Sēlijā un Rīgas pilsētas teritorijā. Sešas labākās klases visā Latvijā saņems dāvanu karti 500 eiro vērtībā kāda pašu izvēlēta klases saliedēšanas pasākuma apmaksai. Klase ar vislabāko rezultātu Latvijā saņems papildu 500 eiro.

Līvānu 1.vidusskolas un Kultūras centra kopīgajā pagalmā, sadarbībā ar vairākām organizācijām ceturtdien tiks svinēti Eiropas pagalma svētki. Pasākumā ar teju 15 dažādu organizāciju teltīm, bērniem, jauniešiem un pilsētas iedzīvotājiem būs iespēja uzzināt dažādas aktualitātes, vērot improvizācijas teātri, iesaistīties interaktīvās aktivitātēs, piedalīties konkursos un diskusijās un vērot dažādus priekšnesumus. Savukārt vismazākajiem skatītājiem būs iespēja iedziļināties Eiropas Parlamenta vēlēšanu atmosfērā caur teatralizēti-izglītojošu pasākumu.

Savukārt Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā norisināsies diskusija "20 gadi Eiropas Savienībā - sasniegumi un nākotnes ieceres" sadarbībā ar "Europe Direct" Austrumlatgales centru. Bērni un jaunieši tiek aicināti uz Rēzeknes Bērnu bibliotēku, kur norisināsies radošā darbnīca "Eiropas simbolika pašu rokām" un galda spēļu pēcpusdiena "Es, tu, mēs - Eiropa."

Kurzemes reģionā notiks "Liepāja 2027" buru akcija, kas norisināsies Liepājā, Dienvidkurzemes un Kuldīgas novados. Akcijā iedzīvotāju kopienas tiek aicinātas izdekorēt savu buru. Eiropas dienā plkst.18 plānota buru uzvilkšana, lai dotos kopīgā ceļā uz 2027.gadu, kad Liepāja kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Latvijas Republikas prezidents Edgars Rinkēvičs ceturtdien viesosies Gulbenes novadā, "Europe Direct" Gulbene centrā. Paredzēts, ka prezidents iepazīsies ar centra darbību, iesaistīties aktivitātē "Nobalso par savu vistuvāko Eiropas vērtību", kā arī piedalīsies "Rokasspiediens Eiropai" akcijā.

Savukārt 10.maijā Staiceles pilsētas bibliotēkā norisināsies diskusija "No 500 izgāztuvēm līdz aprites ekonomikai, jeb - ko 20 gadi Eiropas Savienībā mainījuši mūsu saimniekošanā" diskusiju vadīs Ērika Legzdiņa.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu