FT: Ungārija kavē ES ieroču iniciatīvu, kas paredz atbalstīt Ukrainu ar ienākumiem no iesaldētajiem Krievijas aktīviem (28)

TVNET
Ungārijas premjers Viktors Orbāns 2022.gada 1.februārī Maskavā tiekas ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu
Ungārijas premjers Viktors Orbāns 2022.gada 1.februārī Maskavā tiekas ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu Foto: Reuters/ScanPix

Ungārija ir bloķējusi Eiropas Savienības piekrišanu tam, ka ieņēmumi no iesaldētajiem Krievijas aktīviem tiek novirzīti ieroču iegādei Ukrainai. Laikrakstam “Financial Times” šādu informāciju apstiprināja piecas personas, kas trešdien piedalījās ES vēstnieku sanāksmē.

Pēc vairāku mēnešu ilgām debatēm ES valstis ir vienojušās izmantot ieņēmumus no aptuveni 190 miljardiem eiro, kas nobloķēti Beļģijas centrālajā vērtspapīru depozitārijā Euroclear, lai iegādātos ieročus Ukrainai. Taču Ungārijas vēstnieks iebildis pret maksājumu paātrināšanu, jo tādējādi nav īstenots vienprātības princips šādu lēmumu pieņemšanā.

“Tagad viņi bloķē visu, kas saistīts ar militāro atbalstu Ukrainai,”

sacīja viens no laikraksta avotiem, liekot domāt, ka Budapeštas piesardzība saglabāsies vismaz līdz nākamajā mēnesī gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns jau sen apgalvo, ka Rietumi nevar uzvarēt karā Ukrainā, un Ungārija ir bremzējusi daudzus ar karu saistītus Eiropas lēmumus. Taču Budapešta galu galā piekāpās ES un Vašingtonas diplomātiskajam spiedienam, tostarp attiecībā uz 50 miljardu eiro palīdzības paketi Kijivai.

Lai panāktu vienošanos par iesaldēto Krievijas aktīvu peļņas izmantošanu, ES amatpersonas piedāvāja Ungārijai vienošanos, saskaņā ar kuru tās daļa no Briseles līdzekļiem netiktu izmantota ieroču iegādei Ukrainai,

sacīja viens no FT avotiem.

Tas pārliecināja Budapeštu neuzlikt veto šai shēmai, taču tā ir aizkavējusi noteikumu izpildi, neatbalstot nepieciešamos tiesību aktus. Budapešta principā neiebilst, bet ir nobažījusies par maksājumu automatizāciju, teica tās nostāju pārzinoši cilvēki.

Diplomāti cer, ka izdosies rast veidu, kā atrisināt šīs bažas pirms jūlijā plānotā maksājuma. Oficiāli Ungārija atsakās šo situāciju komentēt.

Sestdien kļuva zināms, ka G7 valstu finanšu ministri atbalsta ideju piešķirt Ukrainai aizdevumu, kas būtu nodrošināts ar ieņēmumiem no iesaldētajiem Krievijas aktīviem, lai nodrošinātu finansējumu Kijivai pēc 2024. gada.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu