Vēlēšanas noslēgušās, lai dzīvo vēlēšanas! Turpmākos četrus ar pusi gadus gan jau atkal par Eiropas Parlamenta (EP) deputātiem pilnīgi neko nedzirdēsim. Daži par rezultātiem priecīgi, citi par tiem neizpratnē, bet divām trešdaļām iedzīvotāju vienkārši jāpaklusē, jo, nepiedaloties vēlēšanās, viņi pakāsa savas tiesības kaut ko komentēt.

Pirms kādas nedēļas teicu sievai, ka nebūšu pārsteigts, ja vēlēšanās Jaunā Vienotība (JV) aizies garām Nacionālajai apvienībai (NA). Jo šīs partijas vēlētājs tomēr ir domājošs cilvēks, uz kuru, atšķirībā no Ričarda tēta vēlētājiem, nedarbojas nepamatojamu lozungu kliegšana. Bet sociālajos tīklos dominējošais anonīmiķu diktētais tonis droši vien daļu atturēja no vēlmes par savu izvēli runāt skaļi.

Prognoze piepildījās, bet NA līderim Robertam Zīlem par JV panākumiem bija alternatīvs viedoklis. Viņš uzskatīja, ka NA pazaudējuši balsis, jo daļa viņu vēlētāju vēlējušies izsvītrot Krišjāni Kariņu. Manuprāt, tas ir diezgan labs veids, kā pateikt, ka savus vēlētājus uzskata par apaļiem idiotiem.

Tas ir tieši tāpat, kā nobalsot par “Suverēno varu”, lai izsvītrotu Stepaņenko, vai par “Jaunlatviešiem”, lai izsvītrotu Grevcovu. Un patiesībā jau, saskaitot Kariņa plusus un mīnusus, viņam sanāk tikai 69 balsis mīnusā. Līdzās, piemēram, Reira teju vai 12 tūkstošiem mīnusā.

Tikmēr pašu NA rindās ir Kaspars Gerhards, kurš aizsvītrots līdz 13022 mīnusā. Un krietnā mīnusā ir visa apvienība, neskaitot tās pirmos četrus numurus. Šeit prasītos Zīles kunga komentāru – kuras partijas atbalstītāji izvēlējās balsot par NA, lai visus šos kandidātus izsvītrotu? Vai arī vienkāršāk tomēr būtu iemācīties zaudēt cieņpilni.

Jāteic, ka sākotnēji biju ļoti nobažījies par vēlētāju zemo aktivitāti. Gan Latvijā, gan ārzemēs. Nobalsoja vien nepilni 34% balsstiesīgo. Tikai par pusprocentu vairāk nekā iepriekšējās EP vēlēšanās, kad nebija iespējams balsot jebkurā iecirknī.