Foto: LU Botāniskajā dārzā krāšņi uzziedējušas fuksijas

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LU Botāniskais dārzs

Vasaras otrajā pusē Latvijas Universitātes Botāniskā dārza augu kolekciju košiem, elegantās formās izliektiem ziediem grezno fuksijas.

Fuksijas (Fuchsia) ir seni augi, kas var lepoties ar daudzveidību. Uzskata, ka pasaulē varētu būt ap 10 000 dažādu fuksiju šķirņu. Latvijas Universitātes Botāniskā dārza kolekcijā apskatāmi 27 dažādi fuksiju hibrīdi un šķirnes.

Savvaļā šie ziedaugi sastopami Vidusamerikā un Dienvidamerikā, lielākoties kalnu rajonos, kur nav karsts klimats. Dabā ir aptuveni 100 fuksiju sugu. Savvaļas fuksiju ziedi, salīdzinot ar šķirņu fuksijām, ir maza izmēra. Savvaļā nokarenos fuksiju ziedus apputeksnē kolibri, bet pie mums bites un kamenes.

Fuksijas ir varenas ziedētājas. Ja tām ir piemēroti augšanas un kopšanas apstākļi, tās var ziedēt pat visu gadu. Tomēr šis telpaugs būs veselīgāks, izturīgāks pret kaitēkļiem, slimībām un bagātīgāk ziedēs, ja tam ziemas mēnešos ļaus atpūsties — gaismā, vēsumā, minimāli laistot un apgriežot.

Fuksiju izskats un izmērs var būt ļoti atšķirīgs. Tie var būt mazi vai lieli krūmi, zemi vai augsti koki, kā arī sīki, smalki vai resni nokareni krūmi. Visu gadu ārā dārzā audzē ķekarziedu fuksijas. Šādu nosaukumu tās ieguvušas, jo dzinumu galos to ziedi ir sakārtoti ķekaros. Fuksiju sugām zieda vainaglapas un kauslapas ir vienā krāsā, bet šķirnēm tās ir katra savā krāsā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu