Teikas dzīvokļa brīnumainās pārvērtības: Liepiņu stāsts par mājokļa iegādi un remontu (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Privātais arhīvs/ TVNET GRUPA kolāža

"Abi ar vīru vienmēr esam sapņojuši par vietu, ko varētu saukt par savu. Tā kā šobrīd mums vēl nav finansiālu iespēju iegādāties zemi un būvēt māju, nolēmām, ka sāksim ar dzīvoklīti," teic uzņēmuma "Piparmētra" līdzizveidotāja Rebeka Liepiņa, stāstot par izaicinājumiem ceļā uz savu ģimenes ligzdiņu – pašu spēkiem labiekārtoto trīsistabu dzīvokli Teikā, kur dzīvo kopā ar vīru Tomu un diviem bērniem.

Liepiņu dzīvokļa brīnumainās pārvērtības Rebeka ir dokumentējusi savā "Instagram" kontā, kur ikviens var gūt ieskatu mājokļa iekārtojumā. Tā kā viņa aizraujas ar mājokļa iekārtošanu un interjeru, tad talkā nav ņēmusi nevienu dizaineru.

Daudzas jaunās ģimenes izvēlas īrēt mājokli. Kāpēc ar vīru izlēmāt par labu dzīvokļa iegādei?

Iepriekš mums bija pieredze, dzīvojot īrētā dzīvoklī, bet

parēķinājām, ka, nopērkot savu dzīvokli un to izremontējot, ikmēneša kredītmaksājums bankai būs tikai nedaudz lielāks par to summu, ko iepriekš maksājām par dzīvokļa īri.

Nu jau divus gadus oficiāli esam dzīvokļa īpašnieki.

Kādi bija jūsu apsvērumi, izvēloties dzīvokli?

Sākumā devāmies uz banku, kur uzzinājām savus tā saucamos "kredīta griestus" un sapratām, ar kādu budžetu varam rēķināties. Tad pieļaujamā budžeta ietvaros noteicām vairākas lietas, kas mums būtu svarīgas. Man bija ļoti svarīgi, lai dzīvoklis ir saulains, īpaši man patīk vakara gaisma – tās klātbūtne dzīvoklī bija viens no galvenajiem parametriem, jo iepriekš īrētais dzīvoklis atradās iekšpagalmā un līdz ar to saule tur iespīdēja ļoti reti.

Es sapratu, ka labāk esmu ar mieru "nogriezt" kvadrātmetrus, bet izvēlos saulainu dzīvoklīti nekā lielāku, bet tumšāku.

Runājot par lokāciju, tēmējām uz Teikas vai Āgenskalna pusi, tomēr galu galā izvēlējāmies Teiku, jo šis Rīgas rajons ir tuvu manai ģimenei un tā apkārtnē dzīvo daudz mūsu draugu. Mums bija svarīgi arī tas, lai ir ērta satiksme – netālu no mājām ir tramvajs un autobusa pietura, tādēļ varam ērti nokļūt visur, kur nepieciešams.

Mūsu dzīvokļa platība ir 60 kvadrātmetri: 2 guļamistabas, ēdamzona kopā ar viesistabu, neliela virtuvīte, vannasistaba un noliktavas telpa. Tas atrodas ceturtajā stāvā bez lifta, bet savā ziņā tas ir pat pluss ikdienas fizisko aktivitāšu ziņā.

Vai nebiedēja fakts, ka būs nepieciešams remonts?

Man ļoti patīk iekārtot interjeru – var teikt, ka tas ir mans hobijs. Agrāk sapņoju par iespēju studēt šo profesiju, bet dzīve iegrozījās citādi, tad nu savu aizraušanos varēju realizēt, iekārtojot mūsu dzīvoklīti. Man bija ļoti svarīgi, lai krāsu toņi, detaļas un citas nianses ir tieši tādas, kā es esmu iztēlojusies, tādēļ mūsu gadījumā tas, ka dzīvoklis ir remontējams, bija pluss, nevis mīnuss, – jau sākotnēji vairāk lūkojām tieši pēc tāda.

Kādu finansējumu izmantojāt dzīvokļa iegādei?

Dzīvokļa iegādei un remontam ņēmām hipotekāro kredītu "Luminor" bankā. Jau sākotnēji, kad zvanījām, lai konsultētos par iespējamo kredīta apmēru, bijām ļoti apmierināti ar komunikāciju no bankas puses.

Mums nedaudz pietrūka līdzekļu pirmajai iemaksai, bet, tā kā mums jau bija piedzimis dēliņš, pirmās iemaksas jautājumu mums palīdzēja atrisināt "Altum" atbalsts jeb garantija, kas samazināja iemaksas apmēru.

"Luminor" izvēlējāmies arī tādēļ, ka mans vīrs jau bija tās klients – banka bija mums pazīstama un uzticama, tādēļ jutāmies droši par savu izvēli. Interesanti, ka mūsu noskatītajai mājai jau bija sadarbība tieši ar šo banku, tādēļ, noformējot kredītu, sanāca izdevīgāka procentu likme nekā tad, ja mēs izvēlētos kredītu kādā citā bankā. Kopumā var teikt, ka šī sadarbība ir izrādījusies ļoti veiksmīga – esam apmierināti ar savu izvēli.

Kā noritēja īpašuma iegādes process?

Īpašuma iegāde bija kaut kas pavisam jauns mūsu pieredzē – iepriekš neko par to nezinājām. Man galvā bija tāda vīzija, ka aiziesim uz banku, parakstīsim dokumentus un viss – dzīvoklis būs mūsu! Bet, protams, jārēķinās, ka patiesībā šis process ir garāks, nenotiek vienas dienas laikā un izmaksā vairāk, nekā sākumā domāts.

Īsumā aprakstot dzīvokļa iegādi soli pa solim, viss sākās ar zvanu bankai un kredīta "griestu" noskaidrošanu. Tam sekoja pirmās iemaksas jautājuma risināšana, ar ko, kā jau minēju, mums palīdzēja "Altum". Izvēlējāmies kredītu, kuru varējām izmantot arī dzīvokļa remontam – tas nozīmē, ka varējām konkrētu kredīta izmantot nevis dzīvokļa iekārtošanai, bet tieši remontam, naudu iekārtošanai mēs krājām paši. Visam klāt nāca notāra izdevumi, Zemesgrāmatas arhitekta izdevumi par dzīvokļa plānu izveidi, samaksa vērtētājam, lai noteiktu dzīvokļa vērtību, izdevumi par "Altum" komisiju, Zemesgrāmatas nodevas, kā arī nekustamā īpašuma apdrošināšanas maksa, par ko sākumā mēs vispār nebijām aizdomājušies.

Tas mums lika saprast, ka nākotnē, domājot par savu māju, noteikti ir jau laikus jāsāk atlikt līdzekļus šāda veida izdevumiem, par kuru esamību daudziem hipotekārā kredīta ņēmējiem nav ne jausmas.

Lielākie izaicinājumi, remontējot jauniegūto mājokli.

Remonta process bija izaicinošs, interesants, nogurdinošs, bet kopumā ļoti vērtīgs. Manuprāt, forši, ka esam to izmēģinājuši uz savu mazo dzīvoklīti, un nākotnē, kad, cerams, varēsim realizēt sapni par māju, mēs jau varēsim daudzas lietas mācīties un iedvesmoties no savas pieredzes.

Remontdarbi ilga četrus mēnešus, un visu šo laiku dzīvoklis bija neapdzīvojams. Tas nozīmē, ka jādzīvo īres dzīvoklī un visu remonta laiku jāmaksā par diviem dzīvokļiem. Ticiet man, tas ir kas tāds, ko negribas darīt un dzirdēt kādam, kurš tikko iegādājies jaunu dzīvokli, tāpēc mēs

ļoti priecājāmies par bankas sniegto iespēju paņemt tā saucamās "kredīta brīvdienas" – trīs mēnešus par savu jauno dzīvokli mēs maksājām tikai procentu maksājumu, nevis kredītmaksājumu.

Tas mums bija liels atspaids, lai remonta laikā samazinātu ikmēneša izmaksas.

Četros mēnešos bija ļoti lielā tempā jāizdara daudzas un dažādas izvēles, līdz ar to, kaut gan es jau iepriekš daudz ko biju izsapņojusi un sameklējusi, nereti bija lēmumi, piemēram, par apgaismojuma un kontaktligzdu atrašanās vietām, ko nācās pieņemt steigā. Visu remonta laiku man bija stresiņš, ko un kā labāk darīt.

Remonta procesu un tam paredzētās izmaksas ietekmēja arī tas, ka tas sakrita ar laiku, kad Ukrainā sākās karš, – līdz ar to daudzas preces vai nu nebija pieejamas, vai bija ilgi jāgaida, vai arī tām paaugstinājās cena.

Cik ilgs laiks pagāja no remonta sākšanas līdz brīdim, kad varējāt svinēt jurģus?

Neskatoties uz visām grūtībām, pēc četriem darbīgiem, nogurdinošiem, bet priecīgiem mēnešiem 1. septembrī  beidzot varējām sākt dzīvi savā jaunajā mājoklī. Ievācāmies pilnīgi izremontētā, bet neiekārtotā dzīvoklī, ar ko, protams, sākumposmā nebija vienkārši aprast. Piemēram, pie virtuves mēs tikām tikai divus mēnešus pēc ievākšanās – līdz tam nācās domāt atjautīgus risinājumus.

Dzīvokļa labiekārtošanu veicam pamazām, izmantojot pieejamos līdzekļus. Pat šobrīd, kad kopš dzīvokļa iegādes jau pagājuši divi gadi, joprojām "Rīga nav gatava". Piemēram, mums nav lampu, guļamistabā ir vajadzīgs iebūvējamais skapis, un ir vēl ieplānotas daudzas lietas, bet es jau sākumā nospraudu mērķi, uz kādu rezultātu mēs ejam, un sapratu, ka

labāk pagaidām, iekrājam un nopērkam tieši to, ko vēlamies, nevis tērējam naudu pagaidu risinājumiem un tad domājam, kā no tiem atbrīvoties.

Vai ir kas tāds, ko jūs ar šī brīža pieredzi būtu darījuši citādi?

Viena lieta, ko esmu sapratusi, – mūsu nākotnes mājā es sākumā piemeklēšu toni sienām un tikai tad pieskaņošu tam pēc krāsas pārējās mēbeles, aksesuārus un citas detaļas, lai nesanāk tā kā šobrīd, ka mani kā perfekcionisti nedaudz kaitina dzīvokļa sienu toņa nesaderība ar virtuves skapīšu toni, kuru izvēlējāmies pirms sienu krāsošanas.

Ar šī brīža pieredzi es vairāk uzpasētu remontmeistarus, jo daļa strādāja ļoti kvalitatīvi un rūpīgi strādāja, bet bija arī tādi, kuri pieļāva kļūdas, pat ja viņiem acu priekšā bija uzzīmēts konkrēts paraugs, kādam jābūt rezultātam.

Ko uzskati par lielākajām veiksmēm un sava dzīvokļa "rozīnītēm"? Vai viss ir izdevies kā iecerēts?

Ja neņem vērā sīko kļūmi ar virtuves toni, viss pārējais ir tā, kā esam izsapņojuši. Protams, ir kaut kādas lietiņas, ar kurām vienkārši jāsamierinās, jo tās realizēt mums vienkārši neļauj dzīvokļa izmērs.

Mājokļa "rozīnīte" noteikti ir mūsu vannas istaba, kas ir izdevusies ļoti, ļoti skaista.

Tas ir mans izsapņotais sapnis – ar terazzo flīzēm, dizaina vannu, stikla starpsienu – visu, ko biju savās vīzijās lolojusi jau vairākus gadus, kad vēl dzīvojām īrētajā dzīvoklī, kur bija pussaplīsusi, neatmazgājama duškabīne.

Ko tu ieteiktu ņemt vērā tiem, kas šobrīd vēl tikai apdomā dzīvokļa iegādi?

Pirmkārt, konsultēties ar banku par saviem "kredīta griestiem". Protams, tas var šķist pašsaprotami, bet

mans ieteikums ir konsultācijā nebaidīties izklausīties nekompetentam un uzdot bankas speciālistam visus jautājumus – pat šķietami vismuļķīgākos.

Sīki izjautāt ne tikai par kredītlikmēm un eiriboriem, bet arī par visiem iespējamiem papildu izdevumiem, ar ko būtu jārēķinās dzīvokļa iegādes procesā, jo tie var sastādīt krietni lielāku summu, nekā sākumā domāts.

Otrkārt, ja banka piešķir kredītu, es ieteiktu neņemt maksimālo summu, bet mazāku – ja ceļas "Euribor", lai ir atlikums, kuram vari pielāgoties, un nav tā, ka, augot maksājumam, tu vairs nespēj nomaksāt kredītu. Arī mēs, rēķinoties ar to, ka mūsu kredītmaksājums ar laiku varētu pieaugt, pirms tam visu kārtīgi apdomājām un nolēmām neņemt bankas piedāvātā kredīta "griestus". Un, protams, notika tieši tā, kā mēs bijām paredzējuši, – "Euribor" likme cēlās, bet mēs bijām drošībā.

Treškārt,

labiekārtojot dzīvokli, nevajadzētu steigties ar lietu iegādi. Labāk pagaidīt, iekrāt un nopirkt to īsto kāroto preci, lai pēc tam nav jādomā, kur likt visus steigā sapirktos krāmus.

Ceturtkārt, es ieteiktu saprast, kādā stilā vēlies iekārtot dzīvokli, jo ir daudz vieglāk to iekārtot un remontēt, ja ir vīzija par rezultātu, ko vēlies sasniegt. Bieži vien cilvēks aptuveni zina, ka grib pelēkas sienas vai gaišu dīvānu, bet tas ir pārāk vispārīgi. Labāk jau laikus konkretizēt savas vēlmes – kaut vai "Pinterest" papētīt stilus, toņus, materiālus, maksimāli samazinot iespējamās izvēles, jo, remontējot un iekārtojot dzīvokli, būs īsā laikā jāpieņem ļoti daudz lēmumu.

***

Ja arī tu plāno mājokļa iegādi, "Luminor" banka šobrīd piedāvā pievilcīgu procentu likmi hipotekārajam kredītam. Vairāk uzzini šeit!

Raksts tapis sadarbībā ar "Luminor" banku.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu