Iespējams, atrasts astotais pasaules dabas brīnums

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: vimalknz, CC BY-NC 2.0

Jaunzēlandes zinātnieki uzskata, ka viņiem varētu būt izdevies uziet astoto pasaules dabas brīnumu – 131 gadu pēc tam, kad tas pazuda vulkāna izvirdumā.

XIX gadsimta vidū Rotomahana ezera balti rozā terases Jaunzēlandē piesaistīja tūristus no visas pasaules. Diemžēl krāšņais dabas veidojums tika zaudēts Taraveras vulkāna izvirdumā 1886. gadā.

Tomēr zinātnieki Rekss Buns (Rex Bunn) un Saša Noldens (Sascha Nolden) uzskata, ka viņiem izdevies atklāt vietu, kur terases varētu būt saglabājušās 10 līdz 15 metrus zem dubļu un pelnu kārtas. Lai tās atraktu, nepieciešami arheoloģiskie izrakumi.

Balti rozā terases «kļuva par lielāko tūristu izklaidi dienvidu puslodē un britu impērijā, un tūristi bariem mēroja bīstamo ceļu no Lielbritānijas, Eiropas un Amerikas, lai tās ieraudzītu,» izdevumam «The Guardian» norādīja Buns.

Tomēr valdība tā arī ne reizes neapsekoja šo dabas brīnumu un neizdarīja precīzus mērījumus. Tādēļ nav zināms, kur tieši tās atradās.

Buns un Noldens uzskata, ka vulkāna izvirduma rezultātā terases netika iznīcinātas vai nostumtas ezera dibenā, kā liecināja agrākie pētījumi, bet tika apraktas pelnos un dubļos ezera piekrastes joslā.

Lai noteiktu terašu iespējamo atrašanās vietu, zinātnieki izmantoja ģeologa Ferdinanda fon Hohštetera (Ferdinand von Hochstetter) dienasgrāmatas, kurās sniegts detalizēts terašu apraksts neilgi pirms vulkāna izvirduma 1886. gadā.

«Hohšteters bija ļoti kompetents kartogrāfs,» norādīja Buns, piebilstot, ka ir pamats uzticēties viņa sniegtajai informācijai.

Kopš Buna un Noldena pētījums šomēnes tika publicēts «Journal of the Royal Society of New Zealand» zinātnieki saņēmuši daudzus piedāvājumus veikt plašāku izpēti un pašreiz komplektē komandu, lai sāktu darbu, tiklīdz būs savākts nepieciešamais finansējums – 70 000 Jaunzēlandes dolāru (aptuveni 45 000 eiro).

Buns uzsvēra, ka vēlas īstenot šo projektu sabiedrības interesēs. Viņaprāt, terases varētu būt salīdzinoši labi saglabājušās un pēc atrakšanas tās varētu atjaunot.

Šī nav pirmā reize, kad zinātnieki uzskata, ka atklājuši terašu atrašanās vietu.

2011. gadā zinātnieki, izmantojot bezpilota zemūdeni, pētīja ezera dibenu un uzskatīja, ka atraduši tur atliekas no terasēm.

Savukārt pagājušajā gadā Jaunzēlandes zinātnes institūts «GNS Science» paziņoja, ka Jaunzelandes zinātnieku un starptautisku ekspertu komanda pēc pētījumiem piecu gadu garumā nonākuši pie secinājuma, ka lielākā daļa terašu vulkāna izvirduma rezultātā tika iznīcinātas.

Buns atklāja, ka ved sarunas ar institūtu, un uzskata, ka institūta secinājums balstās uz neprecīzu kartogrāfisko informāciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu