Dabas varenība un cilvēka prāts: Indijas dzīvie sakņu tilti

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vida Press/Rex Features

Megalajas štats Indijā ir viena no pasaules mitrākajām vietām. Lai atvieglotu dzīves apstākļus ikdienā, vietējie iedzīvotāji pašu spēkiem izveidojuši ievērojamus dzīvos tiltus, izmantojot tikai koku saknes. Uz Magalajas apvidu aizceļojis arī fotogrāfs Nīlima Valangi, kurš neparastos tiltus iemūžinājis fotogrāfijās.

Vairāku Khasu cilts ciematu tuvumā atrodas strautiņi un upes. Ņemot vērā, ka šajā apvidū samērā bieži tiek piedzīvotas spēcīgas lietusgāzes, ūdenstilpēs mēdz ievērojami palielināties ūdens līmenis. Lai tas netraucētu ikdienā, vietējie iedzīvotāji sāka būvēt tiltus no koku saknēm.

Gumijkoku saknes tiek nostieptas pāri ūdenstilpei un nostiprinātas pie palmu stumbriem. Laika gaitā koka saknes turpina vīties, un tādā veidā tilts arvien nostiprinās.

«Katrā lietainā sezonā bambusa tiltiņi sāka pūt un brukt,» par redzēto stāsta fotogrāfs. «Lai tiktu galā ar šo problēmu, Khasi cilts pārstāvji atrada risinājumu. Khasi vecākā paaudze, kas bija eksperti koka sakņu amatniecībā, izstrādāja gudru risinājumu, lai pārvarētu šo problēmu. Viņi uzcēla vairākus dzīvu sakņu tiltus pāri zaļajām Khasi kalnu ielejām. Viņi stādīja gumijkokus abos krastos un lēnām pāri stiepa saknes tā, lai tās krustotos sakņu tilta vidū. Šādi koki katru dienu kļūst tikai spēcīgāki un lietus laikā nesāk pūt.»

Mūsdienās spēcīgākie no tiltiem vienlaicīgi spēj noturēt vairāk nekā 50 cilvēkus un ir vairāk nekā 180 gadus veci. Ir vajadzīgi apmēram 15 gadi, lai tilts kļūtu pietiekami izturīgs un spētu noturēt cilvēkus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu