Zinātnieki atklājuši jaunu vardi, kas līdzīga cūkai

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: WENN / Vida Press

Indijas dienvidrietumos zinātnieki atklājuši līdz šim nezināmu varžu sugu – lai atbaidītu sīkus plēsoņas šī violetā būtne izdveš putnu dziesmām līdzīgas skaņas, bet pati pēc «figūras» un deguna nedaudz atgādina cūku.

Jaunatklātajam abiniekam dots nosaukums Nasikabatrachus bhupathi – par godu herpetoloģijas doktoram Subramanjamam Bhupati (Subramaniam Bhupathy), kurš 2014. gadā zaudēja dzīvību, šajā reģionā meklējot jaunas abinieku un rāpuļu sugas.

Kā vēsta izdevums «National Geographic», Nasikabatrachus bhupathi ir pavisam netipiska varde – tai ir violeta āda, īsas ķepiņas, smalks un garš rozā deguns, kas atgādina sivēna šņukura, kā arī zili apļi ap mazajām ačelēm.

Šīs vardes pārtiek no termītiem, ko tās no zemes apakšas sasniedz ar savu garo mēli. Arī pašas tās dzīve zem augsnes virskārtas, bet virspusē iznāk tad, kas līst lietus.

Eksperti stāsta, ka musonu periodā šīs vardes skaļi «dzied», bet pēc tam notiek pārošanās. Ikrus mātītes dēj strautos zem smiltīm.

Šobrīd herpetologiem ir zināmas vairāk nekā 4800 varžu sugas, taču to skaists pēdējā laikā nemitīgi pieaug – kā izteikusies «National Geographic» eksperte Džodija Roulija, ik gadu zinātniskajā literatūrā aprakstītas aptuveni 100 jaunas varžu sugas.

Foto: WENN / Vida Press
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu