Jauki, mazi un pūkaini - pludmalē uz ledus novēroti desmitiem roņu

TVNET/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Ventspils Zilā karoga pludmalē manīti roņi. Par to savā «Facebook» profilā ar vairākiem video un attēliem pavēstījusi sociālā tīkla lietotāja Sigita.

«Roņi atpūšas jūras krastā. Tālumā varēja saskaitīt vairākus desmitus roņu - gan pieaugušos, gan mazuļus. Roņi atrodas tālāk no krasta uz ledus, lai uzņemtu video, tika izmantots pietuvinājums, tāpēc arī attiecīga kvalitāte,» pie video un attēliem raksta «Facebook» lietotāja.

Iepriekš vēstīts, ka Liepājā jūras piekrastē jau novērots roņu mazulis.

Kā norāda eksperti, iedzīvotājiem pašiem pludmalē atrastos ronēnus nav ļauts glābt. Ja tiek atrasts novājējis ronēns, jāinformē Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) pa tālruni 29198590. Savukārt atrastu mirušu roņu gadījumā jāinformē vietējā pašvaldība, jo beigto dzīvnieku savākšana ir viena no pašvaldību funkcijām.

Ja ronēns ir apaļīgs un veselīgs, tas jāatstāj mierā un jāturas no tā pa gabalu. Savukārt, ja ronēns izskatās novārdzis, nevis vienkārši aizmidzis, vai pat ievainots - jāzvana DAP. Speciālisti izvērtēs situāciju un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar Rīgas Zooloģisko dārzu. Lai palīdzētu novērtēt roņu mazuļu stāvokli, visbiežāk apmeklētajās Rīgas jūras līča piekrastes teritorijās tiks izvietoti arī informatīvi plakāti.

Ronēni līdz Rīgas jūras līča piekrastei lielākoties nokļūstot no Igaunijas. Martā un aprīlī pelēko roņu mazuļi dzimst uz Igaunijas piekrastes salām un tās ieskaujošajiem ledus laukiem un līdz Latvijas pludmalei nokļūst peldus vai, retos gadījumos, uz dreifējošiem ledus gabaliem.

    KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām
    Uz augšu