Kas tevi padara nelaimīgu un bezspēcīgu? jeb Vai enerģētiskie vampīri eksistē?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Draïgona Vampire, CC BY-ND 2.0

Daudzi no mums ir dzirdējuši un pat ikdienā kāds tiek nosaukts par enerģētisko vampīru. Tā saka par cilvēkiem, kuri burtiski izraisa mūsos sajūtas un emocijas, kuras mūs padara bezspēcīgus un nelaimīgus. Pēc saskarsmes ar kādu cilvēku paliekam bez spēka un enerģijas, turklāt attiecības sabojā mums garastāvokli teju uz veselu dienu vai pat ilgāku laiku.

Parasti paši «enerģētiskie vampīri» to pat neapzinās. Bieži šie cilvēki to uzzina tikai no citiem, no līdzcilvēkiem. Bieži šādus cilvēkus pazīst pēc konkrētām pazīmēm, kuras ir aprakstītas kādā grāmatā. Pazīmes aprakstītas, izejot no cilvēka ķermeņa struktūras, uzvedības, un pat ķermeņa ādas krāsas.

Vienu daļu vampīrus mēs varētu pielīdzināt ļoti emocionāliem cilvēkiem, kas ir kritiski un agresīvi runā. Tādi, kas ir apnicīgi un arī ļoti ziņkārīgi. Citi ģērbjas izaicinoši, lai it kā iedvesmotu pārējos cilvēkus un justos paši savā ādā vai izceltos ar savu individualitāti. Citi atkal uzceļ izaicinoši un uzkrītoši skaistas mājas. Citi, izejot sabiedrībā, tā sasmaržinās, ka pārējiem vienkārši nav ko elpot. Šie cilvēki jūtas komfortabli, pievēršot dažādos viedos sev lielu uzmanību. Ir cilvēki, kas uzdod vienus un tos pašus jautājumus un pārprasa daudzas reizes it kā jau saprotamas lietas tikmēr, kamēr otrs cilvēks pilnīgi iziet no rāmjiem.

Cilvēki, kuri visdažādākajos viedos sev cenšas piesaistīt uzmanību, (vienalga apzināti vai neapzināti) šādā viedā izraisot kritiku vai arī apbrīnu, iegūst no mums enerģiju. Šādās situācijās apkārtējiem rodas nevaldāmas emocijas, dusmas, kritika, skaudība, un viņu enerģija it kā izzūd vējā, un garastāvoklis pasliktinās.

«Enerģētiskie vampīri nepastāv, pastāv tikai mūsu viedoklis par to, kā mēs uztveram jebkuru cilvēku vai vidi. Pārmērības izraisa cilvēkos gan iedvesmu, gan arī kritiku, jo cilvēka vērtējums ir visdažādākais. Tas ir tik smalks un neapzināts, ka mēs novērtējam kā cilvēka izskatu, uzvedību, tā viņa māju, runas veidu un citas lietas. Mēs novērtējam visu. Tikai tas, kas mums liekas kaut kādā brīdī pieņemams, mums ir atbilstošs, bet kas nē, ir nepareizi. Es uzskatu, ka vērtējums ir mūsu lielākā problēma, bet viss, kas radīts, ir kāda cilvēka izpausme, lai parādītu savas sajūtas, emocijas, vai vienkārši radītu kaut ko sabiedrībai noderīgu.Tad nāca atklāsme, ka iemels «vampīrismam» ir mūsu uztvere, vērtējums un attieksme pret visu apkārt pastāvošo.» saka Juris Brants, neformālās izglītības programmas licenzēts alternatīvās veselības skolotājs, «esivesels.com» dibinātājs

Tātad, kur paliek vampīri, kuri it kā no mums paņem enerģiju ?

«Runājot un domājot par kādu pozitīvi, mēs vairojam enerģiju gan tam cilvēkam, par kuru runājam, gan sev. Jo tā ir radošā pozitīvā enerģija, mēs izrādām pateicību un cieņu tam, par kuru runājam. Tādā veidā vairojot pozitīvās enerģijas apvalku sev un tam, par kuru runājam.

Kritizējam kādu un aprunājam, mēs cilvēku ne tikai vainojam, bet mēs ar šādu aprunāšanu radām iemeslus un enerģiju, lai par mums runātu, kritizētu un mūs pašus aprunātu. Var Teikt – ko sēsi, to pļausi.

Ar šādu negatīvu rīcību paši zaudējam daudz spēka, it īpaši, ja tā cilvēka rīcība ir bijusi patiesa un ar tīru sirdsapziņu, bet mūsu vērtējums kļūdains. Sanāk, ka mēs tajā brīdī patiesībā centāmies vampīrēt cilvēku, paši zaudējot enerģiju tikai tāpēc, lai paspīdētu ar savu vērtējumu un, iespējams, kļūdaino izpratni.» saka Juris Brants.

Šīs ir ikdienas situācijas, kurās cilvēki ir gan vampīri, gan donori.

Mūsu vērtējums un attieksme ir pašsaprotama, tai pat laikā analizējot un apzinoties savu runu, domas un rīcību, mēs varam uzlabot savu dzīves kvalitāti, vērtējot citus mazāk kritiski un esot pozitīvākiem pret līdzcilvēkiem, jo tas ir tas, ko agri vai vēlu mēs saņemsi atpakaļ. Radiet to, ko vēlaties saņemt paši atpakaļ. Ja kļūdāties, nevainojat sevi.

Vairāk par šiem jautājumiem var uzzināt Juria Branta lekcijās ciklā «Dziedini sevi un citus», «esivesels.com»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu