Mīti un patiesība par migrēnu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Queen Roly, CC BY-NC-ND 2.0

Ceturtdien, 6. jūnijā, Eiropas Savienības Latvijas Galvassāpju biedrība ar apaļā galda diskusiju «Mīti un patiesība par migrēnu Latvijā» uzsāk īstenot virkni aktivitāšu, lai mazinātu sabiedrībā pastāvošos kļūdainos stereotipus, kas ir saistīti ar izpratni par migrēnu. Biedrības veiktas pētījums atklāj, ka 81% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju kā piemērotāko līdzekli migrēnas ārstēšanai uzskata parastos medikamentus pret galvassāpēm.

«Veicot pētījumu mēs atklājām, ka sabiedrībā joprojām valda kļūdaini stereotipi par to, kas ir migrēna, kādi ir tās cēloņi un kādas sekas. Šāda situācija liecina par to, ka daudzi, kuri neapzinās šo problēmu, kaitē savai veselībai, piemēram, kaut vai lietojot nepareizus medikamentus. Tāpēc mēs uzsākam īstenot dažāda veida pasākumus, ar kuriem mērķtiecīgi izglītosim sabiedrību, tostarp darba devējus, veicinot iejūtību un izpratni pret tiem pacientiem, kuriem šī slimība ir aktuāla,» norāda Biedrības vadītāja Daina Jēgere.

Pirmā aktivitāte notiks jau šodien – apaļā galda diskusija «Mīti un patiesība par migrēnu Latvijā», kurā nozares vadošie speciālisti diskutēs par Biedrības veiktā pētījuma rezultātiem, analizēs esošo situāciju un iespējamos risinājumus. Diskusijā piedalīsies: Ināra Vārpa (Psihoterapeite), Ināra Logina (Medicīnas doktore, profesore, sertificēta neiroloģe un sertificēta algoloģe, Latvijas Sāpju izpētes biedrības vadītāja), Daina Jēgere (Latvijas galvassāpju biedrības vadītāja), Dace Bērziņa (Sertificēta neiroloģe), kā arī pacienti ar stāstiem par to, kā viņi ar šo slimību sadzīvo.

Tiek lēsts, ka galvassāpju sastopamība dzīves laikā sasniedz 71%. 38% gadījumu ir saspringuma galvassāpes, no kurām 3% ir hroniskas, apmēram 27% gadījumu jāsastopas ar migrēnu un apmēram 6% gadījumu ar retākām galvassāpju formām. Eiropas Savienības vajadzībām veiktā pētījumā par migrēnu tiek pieņemts, ka darba produktivitātes kritums, strādājot ar sāpošu galvu, sasniedz 35%. Uz 1000 strādājošiem gadā galvassāpju dēļ tiek zaudētas 1100-1300 darba dienas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu