Aptaukošanās sekas pieaugušajiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ja esat aptaukojies, tad jūs, iespējams, nevarat izdarīt daudz ko, kas padarītu jūsu dzīvi daudz patīkamāku.

Jūs varbūt konstatēsiet, ka nespējat moži spēlēties ar mazbērniem (vai bērniem), nosoļot garus gabalus, sportot, justies ērti autobusā vai lidmašīnā un piekopt aktīvu seksuālo dzīvi. Patiesībā ir pat neiespējami vienkārši sēdēt krēslā, neizjūtot sāpes mugurā vai locītavās. Daudziem ir grūti nomesties uz ceļiem. Nepieciešamība nēsāt apkart pārāk lielu svaru var dramatiski iespaidot fizisko kustīgumu, darbu, garīgo veselību, pašnovērtējumu un sabiedrisko dzīvi. Protams, šī kaite nav nāvējoša, bet tā traucē dzīvot pilnvērtīgu un patīkamu dzīvi.

Ir pilnīgi skaidrs, ka neviens nevēlas būt aptaukojies. Tad kāpēc divām trešdaļām amerikāņu ir liekais svars? Kāpēc trešā daļa ASV iedzīvotāju ir aptaukojušies?

Problēma nav saistīta ar naudas trūkumu. 1999. gadā tikai ar aptaukošanos saistītās medicīniskās aprūpes izmaksas sastādīja 70 miljardus dolāru. 2002. gadā, tātad tikai pēc trim gadiem, Amerikas Aptaukošanās asociācija paziņoja, ka šīs izmaksas sasniedz 100 miljardus dolāru. Tas vēl nav viss. Pieskaitiet vēl 30-40 miljardus dolārus, ko iedzīvotāji iztērē, cenšoties samazināt svaru. Dažādas svara samazināšanas diētas un tablešu rīšana apetītes samazināšanai vai vielmaiņas pārregulēšanai kļuvusi par nācijas mēroga hobiju.

Tas ir ekonomikas melnais caurums, kas izsūc mūsu naudu, nesniedzot neko pretī. Iedomājieties, ka jums būtu jāsamaksā 40 USD, lai meistars salabotu tekošu virtuves izlietni, bet pēc divām nedēļām pārplīstu caurules, applūdinot virtuvi, par kuras remontu jums nāktos iztērēt 500 USD. Es domāju, ka jūs vēlreiz neaicinātu to pašu meistaru! Tad kāpēc gan mēs bezgalīgi izmēģinām dažādus svara samazināšanas un nodēvēšanas plānus, grāmatas, dzērienus, ēdienus un citus dažādus jauninājumus, ja nekas no tā nesniedz solīto?

Es atbalstu cilvēku centienus atbrīvoties no liekā svara. Es neapšaubu ne aptaukojušos cilvēku, ne vēža slimnieku vērtību sabiedrībā un nevēlos aizskart viņu pašcieņu. Mana kritika ir vērsta pret sociālo sistēmu, kura pieļauj un pat veicina šo problēmu. Man šķiet, ka mēs slīkstam nepareizas informācijas jūrā un pārāk liela daļa no tās domāta tikai kāda kabatu piepildīšanai. Tas, kas mums patiešām ir vajadzīgs, ir jauns, uz patiesu informāciju balstīts risinājums, kuru katrs var ērti izmantot par pieņemamu cenu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu