Organisma attīrīšana un uztura atslodzes dienas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Organisma iekšējās vides tīrības svarīgākais priekšnosacījums ir pareizs uzturs un vielmaiņas galaproduktu izvadīšana.

Lai organisms būtu dzīvotspējīgs, tam nepieciešama dabiska, dzīva pārtika, it īpaši dārzeņi un augļi, kas satur vitamīnus, minerālvielas, dzīvu ūdeni un dzīvus fermentus, šķiedrvielas. Nepareiza vielmaiņa vai nepareiza gremošanas trakta darbība, kas rodas nepareiza uztura, slimību vai nepareiza dzīvesveida dēļ, var veicināt toksisku vielu uzkrāšanos organismā, visvairāk resnajā zarnā. Ja šos sārņus neaizskalo prom, cilvēks var saslimt. Sārņu uzkrāšanās ir viens no galvenajiem daudzu slimību un priekšlaicīgas novecošanās cēloņiem. Sārņu aizskalošanai ir nepieciešams ūdens. Dienas laikā būtu jāizdzer 6—10 glāzes ūdens.

Organismu labi attīra ārstniecības augu tējas. To asinstīrošais efekts summējas no augu diurētiskās, žultsdzenošās, caureju izraisošās un dezintoksikāciju veicinošās iedarbības.

► Plūškoks, melnais (ziedi) Kalme, parastā (saknenis) Alante, helēniju (saknenis ar saknēm) Dižzirdzene, ārstniecības (saknenis ar saknēm) Kukurūza (kukurūzas irbuli ar drīksnām)

1 ēdamkaroti drogu maisījuma (4:3:3:1:1) aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 30 minūtes, izkāš. Izdzer dienas laikā. Organismu attīroša un imūno sistēmu stiprinoša tēja.

► Pienene, ārstniecības (saknes) Piparmētra (lapas) Nātre, lielā (lapas) Virši, sila (ziedosi laksti un pumpuri)

1,5 tējkarotes drogu maisījuma (1,5:1:1,5:3) aplej ar glāzi verdoša ūdens, karsē ūdens peldē 10 minūtes, izkāš. Lieto pa glāzei no rīta un vakarā pirms gulētiešanas. Organismu attīroša tēja.

► Valrieksts, Grieķijas {lapas)

1-2 ēdamkarotes drogas aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 15-20 minūtes, izkāš. Izdzer dienas laikā. Organismu spēcinoša un attīroša tēja.

Ļoti noderīgi ir produkti, kas veicina organisma pašattīrīšanos:

► bietes, āboli, burkāni, brokastīs apēstas auzu pārslas paātrina ķermeni uzkrājušos kaitīgo vielu izvadīšanu, jo satur šķiedrvielas, kas mehāniski tīra un tonizē zarnu traktu, paātrina nesagremoto un organismam nederīgo vielu izvadīšanu, uzlabo zarnu trakta mikrofloru, mazina toksisko vielu iedarbību;

► kalciju saturoši produkti (piens, siers, raugs, zivis, rieksti, jūras zāles, olas) kopā ar produktiem, kas satur ievērojamu daudzumu magnija (sojas pupas, mandeles, nelobītie rīsi, banāni, žāvēti augļi, gaļa) izvada no organisma radioaktīvās vielas;

► ķiploki, sīpoli, kāpostaugi un lapu sinepes neļauj uzkrāties organismā indīgām vielām; ķiploki, kā arī augļi un ogas, kas bagāti ar pektīnvielām, palīdz attīrīt ķermeni no smagajiem metāliem.

Nereti organisma attīrīšanai izmanto ļoti radikālu paņēmienu - badošanos, kad vairākas dienas lieto tikai ūdeni. Tomēr tā ir krasa iejaukšanās normālas vielmaiņas norisēs un var būt bīstama cilvēka organismam. To drīkst darīt, tikai konsultējoties ar ārstu speciālistu. Taču pat tikai viena uztura atslodzes diena nedēļā var dot labus rezultātus.

► Dienas laikā neko neēd, dzer tikai ūdeni. Labākais ir tīrs avota ūdens. Ja tāds nav pieejams, dzer kūstoša ledus ūdeni (ledusūdeni) vai arī vārītu vai filtrētu, bet ar skābekli bagātinātu ūdeni, ko var izdarīt, «uzputojot» ūdeni parastajā mikserī.

► Dienas laikā neko neēd, dzer tikai svaigi spiestu augļu vai dārzeņu sulu vai zāļu tēju, vai paniņas, vai citu skābpiena produktu ar zemu tauku saturu (apmēram 1 litru).

► Dienas laikā nelielām porcijām apēd dažādus vai vienveidīgus augļus, bet kopumā ne vairāk kā vienu kilogramu.

► Apmēram pusglāzi brūno risu vāra trīskāršā ūdens daudzumā (bez sāls), apēd dienas laikā ar nesaldinātu svaigu augļu vai ogu biezeni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu