Medikaments un skaistumkopšanas līdzeklis ar 1500 gadu vēsturi jeb ko tu nezināji par oglīti

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Kurš gan no mums nepazīst aktīvo ogli jeb "oglīti", kā mīļvārdiņā nereti dēvējam šo medikamentu ar 1500 gadu pirms mūsu ēras senu vēsturi. "Gan mājas aptieciņā, gan dodoties izbraucienos, mēs somā katram gadījumam ieliekam oglīti, jo tai nudien ir daudz labu īpašību, kas var palīdzēt vajadzīgajā brīdī. Turklāt tā plaši tiek izmantota arī skaistumkopšanas produktos," skaidro Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

Oglītes vēsture

Ogle jau izsenis pazīstama kā neatņemama mūsu senču ikdienas sastāvdaļa. To izmantoja gan ražošanā un mājsaimniecībā, gan zīmēšanā un rakstīšanā. Turklāt kurš gan nezina, ka senajā Ēģiptē koši melnās Kleopatras acu līnijas tika zīmētas ar ogles pulveri. Bet ogles izmantoja arī senajā ārstniecībā. Ēģiptē 1500. gadā pirms mūsu ēras ogli izmantoja, lai nomāktu pūžņojošu brūču smaku. 400. gadus pirms mūsu ēras feniķieši izmantoja kokogli, lai uzturētu tīrus ūdens krājumus jūras braucienos - tas nozīmē, ka viņiem bija izpratne par kokogļu spēju adsorbēt nevēlamās ķīmiskās vielas. Aktīvo ogli tās pašreizējā formā medicīnā sāka izmantot 19. gadsimta sākumā.

Foto: Shutterstock

Aktīvā ogle jeb aktivētā ogle (latīņu: Carbo activatus) ir oglekļa veids, kas izveidots īpaši porains, lai iegūtu lielu virsmas laukumu, ko izmanto adsorbcijai vai ķīmiskajām reakcijām. 1 gramam aktīvās ogles atkarībā no iegūšanas tehnoloģijas virsmas laukums ir 500—1500 m2. 

Ar ko parasta ogle atšķiras no aktīvās ogles?

Kā izrādās, aktīva ogle nav tas pats, kas parastā ogle no krāsns vai ugunskura. Visa noslēpums ir - radītas poras un spēja absorbēt! Lai ogle pārtaptu aktīvā oglē un būtu noderīga organisma attīrīšanā, tā ir jāaktivizē. Ogles aktivizēšanas procesā svarīgi ir attīrīt materiālu un augstā temperatūrā radīt poras, kas palielina vielas virsmas laukumu, lai tā kā sūklis piesaistītu kaitīgas substances. Līdzīgi kā ar popkornu - nepagatavots tas ir ciets kukurūzas grauds, bet, iemests karstā eļļā, top liels, čagans un porains. Līdz ar to porainas ogles spējas adsorbēt kādas indīgas vielas ir, protams, lielākas. "No ugunskura paņemta ogle nepalīdzēs pret vēdera pūšanos vai izvadīt no organisma toksīnu, vēl vairāk, tur var būt nelāgi piemaisījumi, kas var kaitēt vēl vairāk," uzver Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

Aktīvā ogle - brīnumdare no dabas

Ka jau nupat sapratām, svarīgākais un primārais oglītes uzdevums ir piesaistīt organismā esošās kaitīgās vielas jeb toksīnus, absorbēt tās un tālāk izvadīt no organisma, mazinot nepatīkamās sajūtas vēderā. Aktīvās ogles tabletes vai kapsulas daudzās valstīs tiek izmantotas kā bezrecepšu zāles caurejas, gremošanas traucējumu un vēdera pūšanās ārstēšanai. "Ja saindēšanās radusies kodīgu vielu, borskābes vai naftas produktu uzņemšanas rezultātā, kā arī pie saindēšanos ar stiprām skābēm vai sārmiem, cianīdu, dzelzi, litiju, arsēnu, metanolu, etanolu u.c. ogle būs mazefektīva vai pat neefektīva. Aktivētā ogle nenovērsīs šo ķīmisko vielu uzsūkšanos cilvēka organismā, tāpēc noteikti steidzami ir jāsazinās ar ārstniecības iestādēm," brīdina farmaceite Ivanda Krastiņa.

Tomēr oglītei ir daudz noderīgu īpašību:

- pret vēdera pūšanos, dispepsiju;

- pie saindēšanās ar pārtikas produktiem;

- kuņģa-zarnu trakta darbības normalizēšana;

- pie zāļu vai pārtikas produktu izraisītas alerģijas.

"Oglīte mūsdienās aptiekās pieejama vairākos veidos, ne tikai mazās, melnās tabletēs. Oglīte mājo arī ērti lietojamās kapsulās un speciālās granulās, kas nodrošina ātrāku uzsūkšanos, iedzerot mazāku daudzumu," stāsta farmaceite Ivanda Krastiņa. 

Vai aktivētā ogle kopā ar toksīniem neizvada arī organismam nepieciešamos vitamīnus?

Tas ir viens no biežākajiem jautājumiem aptiekās. Kā zina atbildēt farmaceite - nē. "Viss atkarīgs, kad oglīte tiek iedzerta, ja to iedzer kopā ar vajadzīgiem vitamīniem vai minerāliem, tad daļa šo vielu var tikt absorbētas. Svarīgi atcerēties, ka ogle darbojas zarnu traktā un absorbē tur atrodošās vielas. Vitamīnus un minerālus vajadzētu iedzert ar 2 stundu intervālu no ogles lietošanas, tad uzsūkšanās netiks traucēta un tie paspēs uzsūkties asinsritē," atbild Ivanda Krastiņa. 

Ogles skaistumkopšanā

Aktivizēto ogli tās labo īpašību dēļ plaši izmanto arī kosmetoloģijas nozarē. Ikdienā āda tiek pakļauta dažādiem toksīniem, kas spēj iesūkties pat dziļākos ādas slāņos. Āda ir ļoti jutīga pret ārējo piesārņojumu, kaitīgajiem UV stariem, cigarešu dūmiem, karstumu, aukstumu un var nevēlami reaģēt arī uz kosmētikas līdzekļiem. Toksīni laika gaitā var uzkrāties ādas slāņos un aizsprostot poras. Lūk, šeit talkā nāk aktivētā ogle. Piemēram, attīrošās sejas maskas ar ogli ir ideāls detoksikācijas līdzeklis. Pēc uzklāšanas uz sejas tā absorbēs toksīnus, sašaurinās poras un novērsīs ādas taukainumu. "Ja jums ir taukaina āda vai āda ar noslieci uz pūtītēm, apsveriet iespēju iekļaut sejas maskas ar ogli savā ādas kopšanas rutīnā!  Bet, kaut arī ogļu sejas maska dara brīnumus, tā ir paredzēta lietošanai tikai vienu līdz divas reizes nedēļā," stāsta farmaceite.

Foto: Shutterstock

Otra populārākā metode ir ogles lietošana matu kopšanā. Šampūns ar aktivēto ogli piesaista netīrumus un eļļvielas, kas pēc tam tiek veiksmīgi izmazgāti. Labākais ir tas, ka ogles neietekmēs jūsu matu dabisko mitruma līmeni, jo tas ir maigs detoksikācijas līdzeklis. Šampūns ar aktīvo ogli mazinās arī ādas niezi. Rezultātā mati būs spīdīgi un kupli.

Ogli izmanto arī ziepēs, dezodorantos, ķermeņa krēmos, kosmētikas noņēmējos un baltinošās zobu pastās (arī zobu diegos).

Tomēr atceries, ka oglīte ir uztura bagātinātājs, kas neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu