D vitamīns un dzīves kvalitāte

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vispārīgas ziņas

Taukos šķīstošs vitamīns. Uzskata, ka D vitamīns drīzāk pieder pie hormoniem, nevis pie vitamīniem. Pazīstamas vairākas vielas, kam piemīt D vitamīna īpašības, tās apzīmē kā D2, D3, D4, D5 utt. Praktiska nozīme ir tikai D2 un D3 vitamīnam.

D3 vitamīns veidojas cilvēka ādā Saules starojuma ietekmē no provitamīna dehidroholesterīna. Ādā sintezētais vitamīns ar asinīm tiek nogādāts visos orgānos. Stipri apsauļotā ādā D3 vitamīns neveidojas. D2 vitamīna provitamins ir ergosterīns, kas atrodams augos un raugā.

Stabilitāte produktos

D vitamīns šķeļas gaisa skābekļa klātienē un saules gaismā. Produktu kulinārās un rūpnieciskās pārstrādes laikā ar vāku noslēgtos traukos vitamīns saglabājas labāk. Termiski izturīgs.

Nozīmīgākie avoti uzturā

► aknas;

► alus raugs;

► diedzēti graudi;

► kāpostaugi (galviņkāposti, ziedkāposti, brokoļi, Briseles (rožu) kāposti);

► lapu dārzeņi;

► olas dzeltenums;

► piens un piena produkti, kas bagātināti ar D vitamīnu;

► zivis (laši, sardīnes, siļķes, tunči u.c.);

► zivju eļļa.

Funkcijas organismā

Uzturā esošā D vitamīna uzsākšanai nepieciešami tauki un žultsskābes. Pēc uzsūkšanās D vitamīns sadalās pa visu organismu un dažos orgānos uzkrājas lielos daudzumos, galvenokārt aknās un taukaudos. Šīs rezerves organisms izmanto diezgan ilgu laiku, lai apmierinātu nepieciešamību pēc D vitamīna, kad apkārtējās vides apstākļi neveicina tā veidošanos.

D vitamīnam ir hormona īpašības, tas nodrošina kalcija un fosfora maiņu, kaulaudu resorbciju un mineralizāciju, kolagēna nobriešanu, palīdz A vitamīna asimilācijā.

Produkti, kuros daudz D vitamīna, nepieciešami

► bērniem zobu un kaulu veidošanās periodā;

► rahīta profilaksei;

► normālai skeleta attīstībai ari pieaugušiem;

► osteoporozes profilaksei;

► konjunktivlta novēršanai;

► dažu ļaundabīgo audzēju veidu profilaksei un citu funkciju nodro nāšanai.

Deva, deficīts, pārdozēšana

Ar pārtiku pieaugušam cilvēkam būtu jāsaņem 5 (4-10) mcg šā vitamīna dienā.

Pieaugušiem cilvēkiem D vitamīna deficīts sastopams reti. Tas biežāk sais tīts ar Saules starojuma nepietiekamību, nevis ar nepareizu uzturu. To novē klimata joslās, kur bieži ir miglains vai mākoņains laiks, pilsētās, kur iespējan smoga veidošanās, kā arī cilvēkiem, kas ilgstoši uzturas slēgtās telpās ar mākslīgu apgaismojumu - vecāka gadagājuma ļaudīm vai cilvēkiem, kas šādi apstākļos spiesti strādāt. Tādos gadījumos ievērojami izmainās minerālvie maiņas rādītāji organismā, galvenokārt tiek izjaukts fosfora un kalcija līdzsvars. D vitamīna deficīta cēloņi var būt arī tā uzsūkšanās un metabolisma traucējumi, kuņģa un zarnu darbības traucējumi, tievās zarnas un aknu slimības, alkoholisms, hroniska nieru mazspēja, estrogēnu deficīts sievietēm, psoriāze, kā ari atsevišķu ārstniecības līdzekļu lietošana

Deficīta pazīmes:

► bērniem — rahīts un tam līdzīgas slimības;

► zobu bojāšanās;

► nervu sistēmas darbības traucējumi;

► bezmiegs;

► depresija;

► osteoporoze, biežāk sievietēm;

► osteomalācija (pieaugušo rahīts), kad līdztekus pārmaiņām un sāpēr kaulos notiek izmaiņas arī muskuļos, tie kļūst ļengani, atslābināti.

Taukos šķīstošais D vitamīns neizdalās ar urīnu, tāpēc pārāk liels vitamīn daudzums var izraisīt intoksikāciju. Uzņemot D vitamīnu ar dabiskiem produktiem, pārdozēšana nav iespējama. Ja D vitamīna eļļas šķīdumu lieto ilgstoši un lielās devās, organismā novērojami smagi traucējumi, iestājas intoksikācija, kuras pazīmes bērniem ir

► slikta ēstgriba;

► svara samazināšanās;

► nogurums;

► aknu un nieru darbības traucējumi.

Pieaugušiem D vitamīna pārdozēšana izraisa kalcija izgulsnēšanos asinsvados, nieru kalcinozi, kuras dēļ rodas arī nieru mazspēja, paaugstinās asinsspiediens, turklāt var novērot

► vispārēju nespēku;

► sliktu ēstgribu;

► nelabu dūšu;

► caureju;

► galvassāpes;

► nieru darbības traucējumus;

► paaugstinātu asinsspiedienu.

Ārstnieciskā iedarbība

D vitamīnu kopā ar A vitamīnu un kalcija un fosfora sāļiem izmanto rahī ta profilaksei un ārstēšanai. Lietots arī psoriāzes un ādas sarkomu ārstēšanā. Tomēr jāatceras, ka, lietots terapeitiskās devās, D vitamīns var uzkrāties organismā un radīt saindēšanos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu