No kā sastāv cīsiņi?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lunatic Asylum Photostudio, CC BY-ND 2.0

Pirms 200 gadiem Vācijā, kur radušies cīsiņi, nevienam pat prātā neienāca gaļu aizstāt ar soju un pievienot garšas un krāsas uzlabotājus.

Toties bija noteikts, ka jāizmanto divu veidu gaļa - cūkgaļa un liellopu gaļa tikai tad ieguva sulīgu un garšīgu produktu. Tiesa, tādus gaļas izstrādājumus nedrīkstēja glabāt vairāk par divām dienām, toties tagad cīsiņus un sardeles var uzglabāt arī divas nedēļas.

Speciālisti apgalvo, ka ir divu veidu gaļas aizstājēji: augu valsts izcelsmes (soja, augu tauki, margarīni, milti, ciete, mannas putraimi, rīsi) un dzīvnieku valsts (proteīna koncentrāts, sausās olbaltumvielas, liellopu tauki). Atkarībā no ražotāja, aizstājēji var veidot pat 50% no kopējās masas.

Kas īsti ir cīsiņu sastāvā?

Cīsiņu sastāvā apmēram 40% ir tā saucamā emulsija, kas veidota no maltas dzīvnieku ādas, no subproduktiem, sojas miltiem. Gaļa veido apmēram 25% no sastāva, un tā ir vistas gaļa un liellopu gaļa, nevis cūkgaļa, kā bija sākumā.

Kā izvēlēties cīsiņus?

• Galvenais, neuzticieties savām acīm, jo rozā krāsas apetītlīga izskata cīsiņos ir pievienots pārāk daudz krāsvielas.

• Ja pērkat sveramus cīsiņus, pārliecinieties par ražotāju. Ja pērkat fasētu produkciju, rūpīgi izlasiet informāciju uz iesaiņojuma:

ražotājs, sastāvs, piedevas, uzglabāšanas termiņš.

• Uz cīsiņa nedrīkst būt nekādu plankumu. Taukaini notecējumi liecina par tehnoloģiskiem pārkāpumiem.

• Izvēlieties cīsiņus dabiskā iepakojumā, tie skaitās veselīgāki un ir uzglabājami tikai trīs dienas.

• Vārītam cīsiņam jābūt sulīgam, tas nedrīkst sadrupt. Atcerieties, kas ražojis drūpošo cīsiņu, un nekad vairs nepērciet viņu produkciju!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu