Pētījums: Sieviešu dzīves ilgumu negatīvi ietekmē jebkura vecumu starpība starp laulātajiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/roel1943/

Laulība no mūža ilguma aspekta ir izdevīgāka vīriešiem, nekā sievietēm: ja precības ar sievieti, kura ir jaunāka par vīru, palielina vīrieša mūža gaidāmo ilgumu, tad sievietes dzīves ilgumu negatīvi ietekmē jebkura vecumu starpība starp laulātajiem, uzskata zinātnieki no Rostokas Demogrāfisko pētījumu institūta Vācijā.

Pētnieku darbs ir publicēts žurnāla «Demography». Agrākos pētījumos ir pierādīts, ka vīrieši, kuru sievas ir jaunākas, dzīvo ilgāk. Loģiski būtu, ka arī sievietēm, kuri vīri ir jaunāki, tāpat palielinātos dzīves ilgums.

Tomēr pētījuma vadošais autors Svens Drefals (Sven Drefahl) un viņa kolēģi pierādīja, ka jo lielāka ir laulāto gadu starpība, jo mazāks ir sievas paredzamais mūža ilgums, un pie tam nav nozīmes, vai sieva ir vecāka vai jaunāka par savu dzīvesbiedru.

Domājot par mūža ilgumu, vīriešiem izvēle ir vienkārša: jo jaunāka ir dzīvesbiedre, jo labāk. Mirstības risks vīriešiem, kuri ir no septiņiem līdz deviņiem gadiem vecāki nekā viņu sievas, ir par 11% zemāks, nekā tiem, kuri ir viena vecuma ar savām laulātajām draudzenēm. Turpretīm vīrieši, kuri ir jaunāki nekā viņu sievas, mirst agrāk. Ilgu laiku zinātnieki uzskatīja, ka šī attiecība ir pareiza abiem dzimumiem. Valdīja viedoklis, ka šeit būtiska loma ir «atlasei pēc veselības» : tie, kuri izvēlas par sevi jaunākus partnerus, dara to tāpēc, ka jūtas veseli un tātad ir ar lielu gaidāmo dzīves ilgumu.

Tāpat ir pieņemts uzskatīt, ka gados jaunākais dzīvesbiedrs vai dzīvesbiedre rada pozitīvu psiholoģisko un sociālo efektu uz vecāko partneri un labāk rūpējas par viņu, tādējādi pagarinot viņa dzīvi. „Šīs teorijas tagad ir jāpārskata. Vienlaikus vecuma starp laulātajiem iespaida uz mirstību cēloņi paliek neskaidri,” - paziņojisDrefals.

Izmantojot datus par 2 miljoniem Dānijas laulāto pāru, Drefals un viņa kolēģi pierādīja, ka vislabākā izvēle sievietei ir apprecēties ar vienaudzi. Laulība ar vecāku vīrieti jau tā samazina sievietes mūžu, bet par viņu jaunāks vīrs samazina dzīves ilgumu vēl vairāk.

Pētījuma rezultāti parādīja, ka sievietes, kas precējušās ar vīriešiem, kuri ir vecāki par viņām jau pieminētos septiņus līdz deviņus gadus, mirstības risks palielinās par 20%, pie kam «atlase pēc veselības» nedarbojas: veselīgas sievietes ļoti reti apprecas ar jaunākiem vīriešiem. Tas nozīmē, ka sievietēm nav izdevīgi precēties ar jaunākiem vīriešiem, tomēr nav skaidrs, kāpēc šādas laulības saīsina mūžu.

«Viens no iespējamiem skaidrojumiem ir, ka pāri, kur vīrs ir jaunāks nekā sieva, pārkāpj sociālās normas, un tiek pakļauti sabiedrības spiedienam,» - uzskata Drefals. Tas, savukārt, var novest pie lielāka stresu daudzuma, dzīves kvalitātes pazemināšanās un, rezultātā pie mirstības pieauguma.Kaut arī šis pētījums parādīja problēmas, kuras ir saistītas ar laulību, tomēr tas nenozīmē, ka laulība vispār ir neizdevīga. Liels skaits pētījumu ir pierādījis, ka laulība palielina dzīves ilgumu gan vīriešiem, gan sievietēm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu