Sniedz palīdzību līdz šim neārstējamiem vēža pacientiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kopš oktobra sākumā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā darbu sāka jaunākās paaudzes stereotaktiskās staru terapijas iekārta «Novalis TX», jau sniegta palīdzība vairākiem vēža pacientiem, kuriem citas ārstēšanas iespējas līdz šim nebija piemērojamas. Šo faktu onkologi jau nodēvējuši par jaunas ēras sākumu staru terapijā Baltijā, portālu «Apollo» informēja Inguna Potetinova, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre.

Sergejs Popovs, Terapeitiskās radioloģijas un medicīnas fizikas klīnikas vadītājs: «Ir milzīgs gandarījums, ka varam sākt ārstēšanu pacientiem, kuriem ar iepriekšējās paaudzes staru terapijas iekārtām to nevarējām. Jau pašlaik varu paziņot, ka jaunā iekārta dod ļoti labus rezultātus, pacientiem netiek novērotas akūtas reakcijas, kas līdz šim izpaudās staru terapijas kursa beigās.» Tomēr viņš atkārtoti uzsver, ka šis nav brīnumlīdzeklis un, lai arī ārstēšana ir daudz efektīvāka, cilvēkiem jāpatur prātā, ka rezultāti lielā mērā būs atkarīgi no savlaicīgas diagnostikas un vēršanās pie ārsta.

Atskatoties uz nepilnu divu mēnešu laikā paveikto, Popovs īpaši izceļ trīs gadījumus, kad tika izmantota jaunā iekārta un saudzīgā staru terapija kā vienīgā un pēdējā iespēja cīņā ar vēzi: «Mēs beidzot varējām sākt staru terapiju pacientam, aptuveni 50 gadu vecam vīrietim, ar vairākiem audzēja perēkļiem galvas smadzenēs, jo nu iespējams novadīt augstas dozas starojumu, tieši tēmētu audzējā, neskarot apkārtējos veselos audus un nebojājot smadzenes. Saudzējošo staru terapiju sākām arī jaunam vīrietim, kuram atklāts audzējs muguras smadzenēs, kas nepadodas tradicionālai ķirurģiskai ārstēšanai.» Īpaši tiek atzīmēta paciente — aptuveni 40 gadu veca sieviete — ar neoperējamu aknu audzēju. Sievietei ar jauno tehnoloģiju piemērošanu bija nepieciešamas tikai trīs procedūras, kas tika veiktas vienas nedēļas laikā. Iepriekš tas būtu prasījis ārstēšanu septiņu nedēļu garumā ar salīdzinoši sliktāku efektu. Sievietei ārstēšanas gaitā neradās arī nekādas komplikācijas un saglabājās darba spējas.

Šogad Rīgas Austrumu slimnīca veikusi investīcijas un uzlabojusi vēža diagnostikas un ārstēšanas iespējas. Jaunākās paaudzes stereotaktiskās staru terapijas iekārta ir unikāla tehnoloģija, kas ļauj veikt visjaunāko neinvazīvo ārstēšanu vēža pacientiem, nekaitējot audzēja tuvumā esošajiem veselajiem audiem un neizmantojot tradicionālo ķirurģiju. Popovs: «Ārstēšana ar jauno staru terapijas iekārtu ļauj pilnībā panākt sīku audzēja perēkļu iznīcināšanu, tādējādi būtiski pagarinot pacienta dzīvildzi un uzlabojot dzīves kvalitāti. Tā ir cerība pacientiem, kuriem iepriekš bijām spiesti dažādu iemeslu dēļ atteikt.»

Jaunās tehnoloģijas izmantošanas pamatmērķis ir pacientu ar centrālās nervu sistēmas, mugurkaulāja, plaušu, aknu, kuņģa un zarnu trakta un priekšdziedzera ļaundabīgo audzēju ārstēšana. Arī citām neminētām onkoloģisko pacientu grupām stereotaktiskā radioķirurģija/staru terapija ļauj pagarināt dzīvildzi, uzlabot dzīves kvalitāti un būtiski samazināt vēža recidīva risku.

Atgādinām, ka onkoloģiskajiem pacientiem, kuriem saskaņā ar konsīlija lēmumu nepieciešama stacionāra ārstēšana, tāpat kā iepriekš par gultas dienu jāveic pacienta iemaksa piecu latu apmērā. Pirmreizējiem pacientiem (gan ar labdabīgiem, gan ļaundabīgiem audzējiem) konsultācijas cena pie onkologa ir pieci lati (jābūt ģimenes ārsta nosūtījumam). Pacientiem, kuri saņem ķīmijterapijas un staru terapijas kursu, procedūras valsts finansējuma ietvaros ir bez maksas. No 14. septembra Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā atcelts pacientu līdzmaksājums par onkoloģiskajām un onkohematoloģiskajām operācijām, kas līdz šim bija 30 latu. Šādu lēmumu slimnīcas vadība pieņēma, lai esošajā finansiālajā situācijā nāktu pretim pacientiem, kuri atliek ārstēšanos finansiālu apsvērumu dēļ.

Turklāt no šā gada 1. oktobra trūcīgie pacienti tiek atbrīvoti no visām pacientu iemaksām un pacientu līdzmaksājuma par operāciju, ko paredz sociālā drošības tīkla atvieglojumi veselības aprūpes saņemšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu