Par sauļošanos un D vitamīnu vecumdienās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Zems D vitamīna līmenis var palielināt nāves gadījumu risku gados vecākiem cilvēkiem, ziņo pētnieki no Amerikāņu geriatrijas biedrības žurnāla.

Āda ražo D vitamīnu tiešā saules iedarbībā. Gados vecāki cilvēki, īpaši tie, kuri dzīvo ziemeļu reģionos, reti saņem tik daudz saules, lai ražotu pietiekamu D vitamīna daudzumu, un viņiem nepieciešami uztura bagātinātāji, lai sasniegtu veselīgu D vitamīna līmeni.

Arvien vairāk pierādījumu norāda uz veselības apdraudējumiem, kas rodas no nepietiekama D vitamīna līmeņa. Šajā pētījumā dr. Adit A. Ginde no Kolorado Denveras universitātes Aurorā un viņa kolēģi novērtēja nāves risku, kas saistīts ar D vitamīna līmeni, pētot vidēji 73 gadus vecus vīriešus un sievietes (3408), kad viņi piedalījās trešo valstu veselības un pārtikas pārbaudes pētījumā jeb NHANES III, portālu «Apollo» informēja Ieva Barone, Latvijas Solāriju un sauļošanās asociācijas pārstāve.

Vairāk nekā septiņu gadu apsekošanas laikā 1493 cilvēki bija miruši (gandrīz 44%). Nedaudz vairāk par pusi nāves gadījumu bija sirds slimību dēļ. Ņemot vērā dažādus faktorus, kas varētu ietekmēt rezultātus, zems D vitamīna līmenis bija neatkarīgi saistīts ar paaugstinātu nāves risku jebkāda nāves cēloņa dēļ, bet galvenokārt no sirds slimībām, atklāja pētnieki.

D vitamīna līmenis tiek uzskatīts par optimālu starp 80 un 110 vai 120 nmol/L (nanomoli uz litru) asinis, lai gan nav noteiktu norādījumu. Cilvēkiem, kas piedalījās šajā pētījumā, vidēji D vitamīna līmenis bija 66 nmol/L. Gindes komanda atklāja, ka nāves risks no jebkāda cēloņa bija par 83% augstāks cilvēkiem, kuriem D vitamīna līmenis bija mazāks par 25 nmol/L, salīdzinot ar cilvēkiem, kam D vitamīna līmenis ir 100 nmol/L vai augstāks.

Nāves risks bija par 47% lielāks tiem, kam D vitamīna līmenis bija no 25 līdz 49,9 nmol/L, salīdzinot ar tiem, kuriem D vitamīna līmenis bija 100 vai augstāks.

Zems D vitamīna līmenis īpaši smagi skar sirdi, piebilst pētnieki, jo cilvēki, kuriem D vitamīna līmenis ir zemāks par 25 nmol/L, nāves risks no sirdskaitēm ir vairāk nekā divas reizes augstāks.

Pašreiz D vitamīna deva cilvēkiem, kuriem ir 65 gadi un vairāk, ir nepietiekama, savā pētījumā ziņo Ginde un viņa kolēģi, un viņi iesaka veikt liela apjoma pētījumus, lai noteiktu lielākas D vitamīna devas ietekmi.

AVOTS: Amerikāņu geriatrijas biedrības žurnāls, 2009. gada septembris

www.saulojiesdrosi.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu