Saslimšana ar gripu pieaug

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: freephoto.com

Salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš saslimstība ar gripu palielinājās par 22 procentiem, portālu «Apollo» informēja Laura Bundule, Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) Komunikācijas daļas Preses nodaļas vadītāja.

Saslimstība ar gripu kopumā ir samērā zema, tomēr atsevišķos Latvijas reģionos pagājušajā nedēļā bija reģistrēts gripas epidēmiskais pacēlums. Saslimstība ar gripu pārsniedza epidēmiskā sliekšņa līmeni (100 saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju) 11 Latvijas pilsētās: Aizkrauklē, Daugavpilī, Dobelē, Jelgavā, Jūrmalā, Kuldīgā, Limbažos, Ludzā, Ogrē, Siguldā un Tukumā.

Joprojām augsta saslimstība ar gripu bērniem vecumā līdz 14 gadiem. Kopumā monitoringā pagājušajā nedēļā ziņots par 70 hospitalizētiem gripas slimniekiem, arī 48 bērniem.

Saslimstība ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām pēdēju divu nedēļu laikā saglabājas gandrīz nemainīgā līmenī — ap 1100 saslimšanas gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju, ko pārsvarā izraisīja respiratori sincitiālais vīruss.

Monitoringa dati liecina, ka šajā sezonā gripas aktivitāte tiek novērota, sākot ar šā gada trešo nedēļu. Parasti saslimstība ar gripu triju četru nedēļu laikā sasniedz maksimālo intensitāti un tad samazinās. Šogad gripas epidēmiskais pacēlums vērtējams kā netipisks, jo saslimstība ar gripu pieaug pakāpeniski un deviņu nedēļu laikā Latvijā vēl joprojām nav sasniegusi epidēmisko slieksni (100 uz 100 000 iedzīvotāju).

SVA gripas profilakses nolūkā iesaka:

• regulāri un rūpīgi vairākas reizes dienā mazgājiet rokas, īpaši pēc sabiedrisko vietu un transporta apmeklējuma;

• šķaudot un klepojot aizsedziet muti ar kabatas lakatiņu vai salveti un pēc tam to izmetiet;

• arī ja nav kabatas lakatiņa, vienmēr aizsedziet muti un degunu. Kad šķaudāt vai klepojat, aizsedziet muti ar apakšdelma mugurējo virsmu, nevis plaukstu;

• ja jūtaties saslimis un ir gripas pazīmes, palieciet mājā, lietojiet daudz šķidruma un sazinieties ar savu ģimenes ārstu;

• atveseļošanās būs ātrāka, ja ievērosiet gultas režīmu. Slimošanas laikā turpinot aktīvu dzīves ritmu, slimība var ieilgt un var attīstīties arī komplikācijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu